Pages

27 March 2010

Država pomaže siromašnim investitorima

Čuo sam za svakakve mere podsticanja stanogradnje i subvencionisanja kupovine stanova -- ali da država direktno pomaže investitore je inovacija Olivera Dulića.

Nije jasno kako se tačno formira cena stanova iz ovog projekta. Ako je istina da će i ona biti regulisana (700 do 1700 evra kaže Dulić), budite sigurni da će investitori imati to u vidu u procesu izgradnje -- vrednost tih stanova će biti taman odgovarajuća unapred određenoj ceni. Cela subvencija odlazi u profit.

Kada bi se cene formirale slobodno, subvencija opet ne bi bila dobro rešenje, ali u tom slučaju bi barem teorijski deo subvencije mogao otići na smanjenje cene. Raspodela između povećanja profita i smanjenja cene zavisila bi od stepena konkurencije među investitorima. Ovako, kada se i cena unapred zna, sigurno je da cela subvencija odlazi u profit.

2 comments:

Lighthouse said...

Sama ideja gradnje "affordable" stanova je monstruozna, ona znači uvođenje/održavanje socijalizma na mala vrata, s ciljem da država, političari i birokratija upravljaju životima ljudi. Umesto da se troškovi stanovanja, pa i otplate jednog stana, smatraju normalnim delom normalne plate, pa u skladu s tim formiraju tzv. "potrošačke korpe", a onda da to utiče i na cenu rada, vlast, i tako sve od 1945. naovamo, namerno uvodi lutriju zvanu jednom "društveni stan" a drugi put "povoljni krediti za stambenu izgradnju" (ili šta je već pametnica Dulić izmislio kao naziv najnovijeg projekta). Cilj je da se zaposleni, u današnjem slučaju pre svega armija državnih (čitaj: partijskih) činovnika i drugih (čak i posredno) vezanih za državne jasle drži u neizvesnosti i pokornosti, iako država ili nema, ili neće, ili iz demagoških razloga ne može da ih normalno plati pa da sami rešavaju svoje stambene probleme. Tako se bolje održava poslušništvo, jer je poređenje samo plata onda neprikladno, onda kada je uvedena lutrija u stilu "možda ćemo ti dati stan" (ako budeš dobar, znači poslušan). Po meni, sem obezbeđivanja nužnog smeštaja onim beskućnicima kojima nikakvo građansko samoorganizovanje nije uspelo da pomogne, i naravno, donošenja i sprovođenja propisa radi usklađivanja različitih ljudskih graditeljskih aspiracija i akcija, država nema šta da traži na tržištu stanova.

Saša said...

Lighthouse,

odlična poenta... Akcija je namenjena isključivo partijskim činovnicma, a u svrhu obezbeđenja njihove slepe poslušnosti.