Pages

24 February 2010

Najzad i regulacija bureka

Komentator Dane šalje link sa obaveštenjem da Ministarstvo poljoprivrede konačno uvodi red i na tržište bureka -- od ove neoliberalne anarhije se do sada se nije moglo normalno doručkovati.

"Pošto varijanta sa sirom ili mesom sadrži namirnice i životinjskog i biljnog porekla, što je zbunilo zakonodavce, donosi se nov propis o ovom pekarskom proizvodu", objašnjava Politika.

Procurelo je i nekoliko detalja iz novog pravilnika, kao što je precizna definicija bureka:

"Pod nazivom „burek pita” može da se prodaje samo pekarski proizvod od pšeničnog brašna tipa 500, masnoće i vode, uz dodatak mlevenog mesa, sira, voća ili povrća. Burek pita s mesom mora da sadrži najmanje 20 odsto mlevenog mesa, burek pita sa sirom 20 odsto sira, a burek pita s voćem ili povrćem najmanje deset odsto voća ili povrća u odnosu na ukupnu količinu korišćenog brašna – objašnjavaju u Generalnom inspektoratu."

A stalo se na put i nekompetentnosti pekara:

"proizvodnjom bureka morati da rukovodi osoba koja ima završenu najmanje srednju školu u trajanju od tri godine."

12 comments:

Marko Paunović said...

Cudi me da nisu predlozili osnivanje javnog preduzeca "Bureci Srbije"...

Marko Paunović said...

Sad vidim da nisu predvideli pecurke!!! Ili ce da protumace da pecurke spadaju u povrce....

Saša said...

...proizvodnjom bureka morati da rukovodi osoba koja ima završenu najmanje srednju školu u trajanju od tri godine...pa bila to i srednja limarska...bitno je da je trogodišnja...

Naravno, da ne bude zabune, zahtev je totalno besmislen, ali fascinira potreba države da propisuje propisivanja radi, bez ulaženja u suštinu propisa. Bitno je samo da je nešto propisano.

Vukašin Stojkov said...

se to ukida prazan burek?

fg said...

ovo ce gibanicu izbaciti u prvi plan!

Davor Nikolić said...

Evo šta kaže jedan komentator na taj tekst u Politici:

"Bilo bi idealno kada bi postojao pravilnik i standard pravljenja bureka,i kada bi se striktno sve kontrolisalo.Ja burek ne konzumiram već petnaest godina od kako sam vegetarijanac.Kod nas svi,i apsolutno SVI pekari pri pravljenju bureka tepsije podmazuju svinjskom mašću.Problem je u tome što oni to prećute ili neće da priznaju vegetarijancima ili onima koji poste.Znači u pitanju je očigledna prevara,koja bi morala biti zakonski regulisana.Inače lično bih sa slašću pojeo četvrt kile bureka,ali da nema ni promil životinjske masnoće."

Postoje li pravilnici o tome šta je to sir i mleveno meso, jer u tom vakuumu se odista mogu dogoditi razne zloupotrebe?

S.A.P.U.N. Znači - pasta za zube!

Ivan Jankovic said...

Fg,

ja mislim da je ovo cist dobirak za strukovno udruzenje gibanicara, i da bi sad sindikat gibanicara trebalo da trazi arbitrazu vlade u reviziji starog kolektivnog ugovora u svetlu novonastale situacije. :)

fg said...

Ivan Jankovic,

ali i udruženje komišandžija će sada sa punim pravom tražiti "uvođenje reda" u ovu oblast. Standardizacija procesa komišanja, licenciranje komišandžija i regulisanje broja komišandžija će biti samo neki od zahteva udruženja, zbog kojih će država morati da formira i Agenciju za komišanje!
U suprotnom - Grcki scenario!
:)

Željka Buturović said...

"proizvodnjom bureka morati da rukovodi osoba koja ima završenu najmanje srednju školu u trajanju od tri godine."

najzad su zapusena usta zlobnicima koji problematizuju tezu da je obrazovanje kljuc privrednog razvoja.

Anonymous said...

hocemo AGENCIJU ZA BUREKE! Treba da se zaposlim ja, moja sestra od tetke, sin od stranackog kolege, itd... Sta fali!!? To znaci 25 novih radnih mjesta.

Anonymous said...

hocemo AGENCIJU ZA BUREKE! Treba da se zaposlim ja, moja sestra od tetke, sin od stranackog kolege, itd... Sta fali!!? To znaci 25 novih radnih mjesta.

Anonymous said...

hocemo AGENCIJU ZA BUREKE! Treba da se zaposlim ja, moja sestra od tetke, sin od stranackog kolege, itd... Sta fali!!? To znaci 25 novih radnih mjesta.