Pages

03 February 2010

Evro debata

Nekoliko linkova za one koje zanima mogućnost prelaska na evro:

1. Viceguverner Bojan Marković kaže da bi unilateralno prihvatanje evra pokvarilo odnose sa EU. Takođe kaže da bi to ekonomski bilo loše za Srbiju.

2. ECB se zaista protivi unilateralnoj evroizaciji. Iz izlaganja Jirgena Starka, člana izvršnog odbora ECB, moram da priznam da mi nije jasno zašto. Pročitajte sami, pa donesite zaključak. Ako shvatite, molim vas da mi objasnite u komentaru. (Ovaj argument da to možda nije dobro za nas mi je jasan, ali mi nije jasno kakve moguće negativne posledice po EU može da ima ako neka zemlja prihvati evro. To bih voleo da mi neko objasni. Zar za njih ne bi bilo najbolje moguće rešenje da mi ovde masovno spaljujemo evro?)

3. Tekst Krištofa Rubinskog, potpredsednika Poljske centralne banke, od pre 2-3 godine.

4. Jedan pogled iz Bugarske - "Kako razvaliti ogradu evro zone"

5. Working Paper Maria Nutija, Costs and Benefits of Unilateral Euroisation in Central Eastern Europe, citat iz teksta: "Otpor prema unilateralnog evroizaciji u Briselu i Frankfurtu nema nikakvo pravno ili ekonomsko opravdanje."

6. Ovo deluje veoma zanimljivo - "The Unilateral Euroisation Debate in Central and Eastern European EU Accession Countries", ali ne bih da plaćam 25 dolara.

No comments: