Pages

15 January 2010

Šta je usmrtilo ljude na Haitiju?

Ne zemljotres, več siromaštvo kaže Don Budro:.

Sa 7 stepeni na Rihterovoj skali, zemljotres na Haitiju je usmrtio desetine hiljada ljudi. Ali, zemljotres koji je pogodio Kaliforniju 1989. godine je bio iste jačine, a usmrtio je samo 63 osobe.

7 comments:

Lighthouse said...

Ovo što se dešava na Haitiju je zastrašujući primer kako država koja je sebi stavila u zadatak da bude dnevna dadilja svim građanima ne uspeva u vanrednoj situaciji, kada je najpotrebnija, da obavi ni svoju osnovnu funkciju noćnog čuvara. Jeste da je deo političke, verske i druge elite izginuo ili je još uvek zatrpan, ali to ne sme biti izgovor ostalima što se još uvek, evo za skoro tri dana, nisu reorganizovali. Bojim se da će se kriminalci brže presabrati, popuniti svoje (takođe) proređene ešalone i doumiti gde ima šta da se otme ili ukrade, a onda će tek biti ozbiljnih nevolja.

Marko Paunović said...

Navodno se cak i zatvor srusio, pa su na ulici i takvi likovi.

grh said...

George Mason University economics chair Tyler Cowen has speculated that the earthquake has effectively ended the nation-state of Haiti

http://www.marginalrevolution.com/marginalrevolution/2010/01/geopolitical-speculations-about-haiti.html

Lighthouse said...

Gabriela,
Baš dobro što ste ukazali na dotični članak. I meni se, gledajući CNN, a posebno Ch.Amanpour, učinilo da Amerikanci već navode vodu ka nekoj budućoj, faktičkoj ili čak formalnoj, aneksiji Haitija. Ne znam kome bi to bilo, i u kakvom interesu, ali izgleda da ovo jeste potpuni kolaps države na Haitiju i da stratezi severnog suseda već razmišljaju o tome šta dalje s obzirom na tu činjenicu.

Marko Paunović said...

Cowen ima nekoliko veoma zanimljivih postova na temu Haitija ovih dana. Vredi procitati ih.

Lighthouse said...

U članku u Washington Postu, Bill Clinton između ostalog piše:
"As we clear the rubble, we will create better tomorrows by building Haiti back better: with stronger buildings, better schools and health care; with more manufacturing and less deforestation; with more sustainable agriculture and clean energy." Jedino mi nije jasno, kako? Ako ni pre zemljotresa nije bilo para za solidno građene kuće, za bolje škole i zdravstvo, više idustrije uz manje seče šuma, "održivu" poljoprivredu i "čistu" energiju, odakle će to sve sada iznići, kad upravo vidimo da je i ono malo kuća srušeno, lekara i učitelja izginulo ili se razbežalo, a hrane i energije nema nikakve. Odakle? Ili će u ime "čiste energije" i "održive poljoprivrede" biti usporen ekonomski razvoj zemlje kojoj je taj razvoj u ovom trenutku, i to ne brz, nego svemirski brz, nasušno potreban?

grh said...

inace, ko hoce, moze veoma jednostavno da donira novac to CARE ili UNHCR preko google, ovde:

http://googleblog.blogspot.com/2010/01/posted-by-soandso-soandso-team.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/MKuf+(Official+Google+Blog)&utm_content=Google+UK