Pages

02 December 2009

Transparentan budžet korisniji od revizora

B92:
Izveštaj Državnog revizora pokazuje da je iz budžeta za 2008. izdvojeno 57 000 dinara za kupovinu novina i časopisa princu Aleksandru Karađorđeviću.


Drago mi je da je državni revizor konačno počeo da radi, doduše sa nekih šest godina zakašnjenja. Uloga državnog revizora je da nadgleda državnu potrošnju i podnosi izveštaje parlamentu i javnosti. Danas su nas na primer obavestili koliko novca se daje Karađorđevićima za novine. Svakako korisna informacija. Međutim državni revizor će nas obaveštavati samo o slučajevima koji su njima interesantni. Trenutno i ne rade reviziju celokupne državne potrošnje.

Iako smatram da je njihova uloga korisna mislim da bi bilo daleko korisnije da vlada objavi programski budžet, odnosno da ovakvi detalji koje pominje revizor budu dostupni svima. Nažalost, kao što smo više puta do sada govorili, budžet koji nam serviraju je više nego škrt i oni su u stanju da rasipaju novac samo zato što je sve obavijeno velom tajne i niko ne zna na šta se pare troše. Ovih 57,000 dinara za novine je verovatno podvedeno pod stavku Specijalizovane usluge Ministarstva kulture što je za 2009. godinu iznosilo 1,637 milijardi dinara. Zamislite koliko tu sličnih gluposti ima. Koliko je tu Palminih žirafa, koja takođe nije nađena analizom budžeta. Dokle god država tretira budžet kao da je službena tajna dotle političare neće biti sramota da troše pare na svakakve gluposti.

Inače juče je na vladi usvojen budžet koji, čak ni ovako tajan, još nije dostupan građanima. Građani će moći da bace pogled tek kada se uradi pravno-tehnička redakcija. Ono što znamo jeste da su planirani rashodi 797,5 milijardi dinara (oko 8,5 milijardi evra). To je nominalni rast od oko 6,5% u odnosu na prošlu godinu i svakako veći nego rast BDPa. Podsećanja radi 2001. prve godine pošto je DOS preuzeo vlast ukupna izvršenja budžeta su iznosila 127,4 milijarde. Nominalno 6,3 puta manji budžet nego ovaj najnoviji. Kako je inflacija za ovaj period (2001 - 2009) iznosila oko 200% (ne mogu da nađem podatke sada) sami procenite koliki je to realni rast potrošnje.

4 comments:

perica said...

Porez je pljačka.

Marko Paunović said...

Izvestaj revizora moze samo da nam kaze da li su se pare trosile u skladu sa onim sto je bilo predvidjeno. Ne moze da nam kaze da li je nesto uopste trebalo da bude predvidjeno.

Lazar Antonić said...

Bravo Marko. To je i poenta cele price. Mada kada je budzet tajan, kao sto je kod nas slucaj, onda gradjani dobijaju podatke o tome na sta se novac trosi od revizora iako to nije njihova osnovna uloga.

Saša said...

Prekršajni i krivični postupci po Zakonu o javnim nabavkama trebalo bi da se pokrenu u roku od najviše od godinu dana od datuma kada je prekršaj načinjen, pišu Novosti.

"Pošto ti prekršaji zastarevaju tokom godinu dana, na njega bi mogli da se „okliznu“ samo oni koji su ga kršili u decembru 2008. Moguće je da je za neke od njih nastupila zastarelost, pošto se izveštaj odnosi na 2008. godinu", kaže Nemanja Nenadić iz "Transparentnosti Srbija".

Ova vest me je naprosto izbezumila. Pa ovo je prekršilo svaku meru.