Pages

13 November 2009

Najveći stadion

Čitajući intervju Ramba Petkovića o tome da će ući u brazilsku Kuću slavnih, naišao sam na sledeću rečenicu:

Kuća slavnih na Marakani u Rio de Žaneiru, najvećem stadionu na svetu

To me je podsetilo da ukažem da Marakana nije najveći stadion na svetu. Najveći stadion se čak ni ne nalazi u Americi, ni u Evropi, čak ni u Kini. Najveći stadion, koji prima oko 150.000 ljudi se nalazi u Pjongjangu, u Severnoj Koreji i zove se Rungrado May Day Stadium. Ovaj stadion se pretežno koristi za sletove (ili kako god Severnokorejanci zovu masovne spektakle čiji je cilj izražavanje zahvalnosti i divljenja diktatoru).

Ovde je spisak najvećih stadiona. Marakana je tek 33. na ovom spisku, a najveći stadion u Evropi, Nou Camp, je na 10. mestu.

5 comments:

Strile said...

Po ovom spisku, Srbija ima dve "Marakane", na 201. mestu sa 55k mesta, i na 222. sa 54k mesta, od kojih je ova druga najveća u Srbiji.

Anonymous said...

:) da... 220...

Saša said...

Da :-) Ispada da je 220. stadinon veći od onog koji je rangiran kao 201.

Strile said...

Iako odavno ne pratim fudbal - otkako je "puk'o" Calcio - Petkovića se sećam još dok je igrao za Udineze, uvek je svojom igrom ostavljao bez daha, pravi čarobnjak fudbala. Čovek je, uz to, igrao samo 7 x za reprezentaciju, iako je vanserijski igrač, možda naš najbolji fudbaler trenutno.

To što nije bio mio ili blizak državnom timu i sam se probijao do vrha, bez ikakve podrške, možda je i deo priče o uspehu. Bio je nedavno ovde post o onom vozaču formule, kao propaloj državnoj investiciji. Ovo je slučaj za suprotan primer, čini mi se, koji bi mogao da nosi zajednički naslov: "Privatni uspesi i državne greške".

Dejan Vukmirovic said...

Stadion je nekada imao znatno veci kapacitet, ali je prelaskom na sedista dosao na sadasnju cifru. Najposecenija utakmica ikad je finale svetskog prvenstva, evo i citata sa Wikipedije: "This match has since been known as the "Maracanazo". The official attendance of the game was 199,854, with the actual attendance estimated to be about 210,000". Moguce, da je novinarama jos od tada "usadjeno" da je to najveci stadion, pa se i sadasnje generacije drze tog "podatka" bez ikakvih provera.