Pages

17 November 2009

Ko je ovo rekao o Rusiji?

Zarad naše budućnosti neophodno je je osloboditi našu zemlju od upornih društvenih problema koji sprečaavaju kreativnu energiju i onemogućavaju progres. Ovi problemi su, između ostalih:

1. Vekovi ekonomske zaostalosti i navika da se oslanjamo na izvoz sirovina, razmenjujući ih za gotove proizvode. Petar Veliki, posledni carevi i boljševici su stvorili elemente sistema invoacija. Ali cena tih uspeha je bila previskova. Kao pravilo, to je postignuto uz ogromne napore, koristeći sve poluge totalitarne državne mašinerije.

2. Vekovi korupcije su oslabili Rusiju. Do današnjeg dana ova korozija je posledica prevelike uloge države u mnogim bitnim aspektima ekonomskih i drugih aktivnosti. Ali, to nije ograničeno na državu - biznis takođe greši. Mnogi preduzetnici ne brinu oko nalaženja talentovanih pronalazača, uvođenja jedinstvenih tehnologija, razvoja i prodavanja novih proizvoda, već se pretežno bave podmićivanjem vladinih činovnika zarad kontrolisanja tokova redistribucije imovine.

3. Paternalistički stavovi su široko rašireni u našem društvu, poput ubeđenja da država treba da reši sve probleme. Ili neko drugi, ali nikada osoba o kojoj s radi. Želja da se napravi karijera "od nule", da se postigne uspeh korak po korak, jednostavno nije jedna od naših navika. Ovo se ogleda u nedostatku inicijative, nedostatku novih ideja, mnogim nerešenim pitanjima, lošem kvalitetu javne rasprave, uključujući i kritiku.


Izvodi iz članka Dmitrija Medvedeva, predsednika Rusije. Ima još mnogo toga zanimljivog, vredi pročitati. Tu je i intervju koji je dao Spieglu, pre neki dan, pod nazivom "Nafta i gas su naša droga".

PS. Ovo sam prosto morao da dodam:

Impresivna zaostavštvina dve velike modernizacije u istoriji naše zemlje - ona koju je sproveo Petar Veliki i ona sovjetska - doveli su do propasti i poniženja i rezultirali su smrću miliona građana. Nije na nama da sudimo našim pretcima. Ali, moramo prepoznati da očuvanje ljudskog života nije bio, eufemistički rečeno, prioritet vlasti u tim godinama. Nažalost, to je činjenica. Danas je prvi put u našoj istoriji da imamo šansu da dokažemo sebi i svetu da se Rusija može razviti na demokratski način.

5 comments:

tiki said...

možda če najveća Putinova vrednost biti izbor nasljednika .
kao i jeljcinova

perica said...

Nema šanse da od Medvedeva bude neke koristi. Demagog, obećava svima sve. Sve ćemo, odmah ćemo, svima ćemo, slava za majčicu Rusiju, trt. Ali nikakav ekstremizam, reforme ali postepene i promišljene. Znači: ništa od reformi, "menjamo" da ostane isto. Hulja.

Anonymous said...

Tbh , ja sam intervjue Medvedeva citao jos dok je bio u "kampannji" i odusevio sam se .
Jednostavno koliko god da je covek glup ili zatucan komunizmom , ako se bavi rimskim pravomn mora da shvati neke stvari . Mora da shvati vaznost trzisne privrede , takodje i da sazna kako je najveca imeperija pocela da nestaje upravo kada je pokopana i trzisna privreda u doba vojne anarhije . nisu dzabe filozofi 18. veka govorili da je rimsko pravo ratio scripta .

Ono jes' on svima sve obecava , ali bez jake efikasnosti trzisne privrede nema ni para za vojsku ili bilo sta drugo .

Marko Paunović said...

Nije moja poenta bila toliko u Medvedevu.

Poenta je pre bila u tome da, da je neko napisao ovakav clanak i objavio ga u Srbiji, bio bi proglasen za nerazumnog mrzitelja Rusije.

Sustina je da je Rusija danas jedna zaostala drzava, koja je uspela da se prethodnih godina vrati na svetsku scenu iskljucivo zbog srece da ima naftu i gas. Dobro je da je Medvedev toga svestan, a jos je bolje sto je spreman da to i javno kaze.

Anonymous said...

Apsolutno si u pravu .
Svako razuman sa ovakvim stavovima bi bio proglasen za izdajnika u Srbiji , pa makar bio i sam Medvedev .
Ne bi me cudilo da srBske patrijote posalju peticiju Putinu za smenu domaceg izdajnika .