Pages

03 August 2009

Kviz

Ko je ovo rekao i kada:

"I will say then that I am not, nor ever have been in favor of bringing about in any way the social and political equality of the white and black races, that I am not nor ever have been in favor of making voters or jurors of negroes, nor of qualifying them to hold office, nor to intermarry with white people; and I will say in addition to this that there is a physical difference between the white and black races
which I believe will forever forbid the two races living together on terms of social and political equality. And inasmuch as they cannot so live, while they do remain together there must be the position of superior and inferior, and I as much as any other man am in favor of having the superior position assigned to the white race
".

9 comments:

perica said...

Abraham?

Lighthouse said...

Neko od "očeva osnivača" južnoafričkog aparthejda?

alektrich said...

Obama?
:)))

BluesRocker said...

Perica je dobio nagradu. Nije teško ubaciti tekst u google. :)

Lazar Antonić said...

Takva su bila vremena. I George Washington je imao robove, ali ja njegov doprinos razvoju individualne slobode ipak ne bi dovodio u pitanje.

Analogno - danas ga se prakticno i Dacic odrekao ali su ga 1989. svi voleli.

Ivan Jankovic said...

Perica je dobio nagradu.Hteo sam da naglasim da ne geldate u google ali tesko bi bilo sprovesti takav ugovor. :)

lazare,

Problem sa Linkolnom je u tome sto oficijelna americka istoriografija nejga tretira kao protivnika rasizma i ideoloskog zagovornika oslobadjanja robova. On to nije bio, bio je rasista koji se protivio bilo kakvoj emancipaciji crnaca, i resenje je video u njihovom vracanju u Afriku. Glavni uzrok rata je bila teznja ka politickoj i ekonomskoj centralizaciji - ideja "izgradnje drzave" i nacionalizma, vrlo popularna u to vreme u Evropi. Linkoln je bio americka verzija Bizmarka, samo malo krvozednija. . I Dzeferson jeste imao robove, ali nije vodio gradjanski rat u kome je izginulo 600 000 Amerikanaca. I ne smatra se borcem protiv ropstva.

perica said...

With reasonable men, I will reason; with humane men I will plead; but to tyrants I will give no quarter, nor waste arguments where they will certainly be lost.
William Lloyd Garrison

Igor said...

Ivane:

ne znam sta znaci "oficijalna americka istoriografija", ali evo ja sam na koledzu ucio sve ovo sto si ti rekao. I razliku izmedju anti-slavery (Linkoln) i abolicionista, i njegov pokusaj da se oni vrate u Afriku i njegove autoritarne metode. Na to sto ti aludiras mislim da je vise deo folklora. Svako ko je uzeo American History na fakultetu zna za ovo sto si ti rekao. Nije to nikakav revizionizam.

perica said...

I "oficijelna pozicija Vatikana" je da Biblija sadrzi istinu, celu istinu i nista osim istine, uprkos cinjenici da je njen sadrzaj odredjen glasanjem, dakle arbitrarno, na nikejskom saboru trista i neke. Pomeni to nekom teologu, reagovace kao i ti, u stilu nema tu nista novo, to je davno poznata cinjenica. Nije nego! A zasto onda ta opste-poznata cinjenica nije oficijelna pozicija? Pa zato sto bi to skinulo oreol koji crkva ima in the eyes of the gullable! U predmetnom slucaju, Linkolnu se precutno, implicitno pripisuje mnogo vise simpatija za afro-amerikance nego sto je bio slucaj, jer je to politicki korisno.