Pages

26 June 2009

Sedam puta veće marže

Premijer je juče u Njujorku izjavio da su marže banaka u Srbiji sedam puta veće nego u nekim drugim zemljama, što po njemu nije opravdano, budući da rizik zemlje nije toliko veći.

Jedna od međunarodnih institucija, OECD, rangira zemlje po nivou rizika. Sudbina se poigrala, tako da je rizik Srbije baš 7, a rizik Austrije, Italije i većine razvijenih EU zemalja (gde su uglavnom centrale ovdašnjih banaka) je 0. Ono što je zaista zabrinjavajuće je da Srbija ni 9 godina posle svrgavanja Miloševića sa vlasti nije uspela da popravi svoj OECD rejting. U isto vreme, rejting Albanije i Crne Gore je 6, Hrvatske i Makedonije 5, a Slovenije 0. Jedino Bosna uz Srbiju ima rejting 7.

Neko može da prigovori da je OECD politička organizacija i da je njihov rejting pod uticajem političkih faktora. To je verovatno tačno, pa hajde da vidimo kako rizik u Srbiji percipiraju privatne rejting kuće. S&P nas drži na BB- već duže vremena, Slovenija ima AA rejting, Hrvatska BBB, Makedonija je na BB-, a Bosna i Crna Gora nemaju rejting. Zemlje EU (u kojima su marže navodno 7 puta manje nego u Srbiji) imaju rejting A+ (Italija), AAA (Austrija) i A- (Grčka). Slična je stvar i kod Fitcha.

Dakle, teško je tvrditi da su marže koje zaračunavaju banke nerazumno visoke. Da su visoke, jesu, ali tako Srbiju percipiraju vodeći svetski investitori. Mi možemo da se ljutimo, da pričamo kako to nije fer, a možemo i da nešto uradimo da tu percepciju promenimo.

4 comments:

Aleksandar Boskovic said...

Marko,
7 u odnosu na 0 nije sedam puta veće. 7 je sedam puta veće od 1.
7 je BESKONAČNO mnogo veće od 0 - dakle, po ovome, marže banaka u Srbiji bi trebalo da teže beskonačnosti...

Marko Paunović said...

Aleksandre,

Radi se o drugacijim skalama.

Kamata je na kardinalnoj skali, OECD rejting je manje-vise ordinalna skala, sto znaci da rizik zemlje koja ima rejting 4 ne znaci da je taj rizik duplo veci od one koja ima rejting 2.

Takodje, ni rizik 0 ne znaci da ne postoji apsolutno nikakav rizik.

Zato sam i rekao da se "sudbina poigrala", pa da je broj 7 izasao u oba slucaja.

grh said...

he, he, al' se zato niko ne buni kad dobije 7x vece kamate na stednju!

Unknown said...

Crna Gora ima kreditni rejting i on premo S&P "iznosi" BB+