Pages

19 June 2009

Regulatorni rizik

Često se politički rizik navodi kao jedan od ključnih problema Srbije. Navodno, investitori nisu sigurni u kom pravcu će Srbija da ide, pa ih to odvraća od ulaganja. Ta priča ima smisla, ali mislim da pravi rizik nije politički, već pre regulatorni. Dakle, nije da se investitori plaše rata, već ne znaju kakvu će politiku vlada da vodi.

Upravo ovih dana, pošto razmišljam o kupovini novog automobila, imam i ja taj problem. Jednostavno, ne znam kakvu će politiku akciza da vodi vlada u narednih 5-6 godina, da li će dizel i dalje da bude jeftiniji od benzina, ili neće.

Sa drugim detetom na putu (takoreći na pragu), Seat Ibiza mi postaje mala, moram da kupim veći auto, sa većim gepekom. Dakle, treba mi relativno veliki auto, koji malo troši (jer puno vozim, više od 30.000 km godišnje). Jedino pitanje na koje nemam odgovor je - dizelaš ili benzinac. Razmišljam o Hyundai-u i30cw, pa sve informacije koje su mi potrebne za izračunavanje odgovora na to pitanje imam: potrošnja na 100km, koliko godišnje prelazim, za koliko je dizelaš skuplji, jedino ne znam akciznu politiku vlade u narednim godinama.

Ono što mi moj model u Excelu kaže je da, ako planiram da vozim 30.000 km godišnje, dizelaš mi se više isplati čak i ako dizel bude skuplji od benzina i 20% (jer dizelaš dosta manje troši). Ali, ako planirate da vozite manje (recimo 10.000 km godišnje), onda odgovor na pitanje da li treba kupiti benzinca ili dizelaša zavisi praktično isključivo od buduće akcizne politike.

Poenta ovog posta nije u tome koji ću auto ja da kupim, već u tome koliko je teško donositi čak i relativno male odluke ako ne znate šta će vlada da radi. Stavite se sada u poziciju neke pivare kojoj iz čista mira povećaju naknadu za vodu za 7000%, pa će vam biti jasnije zašto stranih investicija ima relativno malo.

Za razliku od većine ostalih blogera ovde, ja ipak vidim neki smisao u državnim strategijama, jer iz njih makar možete da naslutite kakvu će politiku vlada da vodi u nekoj oblasti. Ja bih voleo kada bi postojala Strategija akciza na gorivo. Svakako ne bih verovao u sve što u njoj piše, ali bi i to bilo bolje od potpune neizvesnosti.

9 comments:

grh said...

imam resenje za tebe: ti kupi dizelas, tvoja zena neka kupi benzinac i diverzifikovali ste rizik!

tiki said...

Obzirom na važnost, čitanost i utjecaj koji ovaj Blog ima u javnosti, a i na njegov potencijalni utjecaj u budućnosti, Mislim da bi neko trebao da "pukne" neki sponzorski auto.

Marko Paunović said...

Ali neki mali dizelas.... Sta ce mi poklon koji trosi 15 litara benzina na 100 km? :)

fg said...

Upravo zbog regulatornog rizika i znacaja i uticaja bloga koji bi mogao da ima u buducnosti, dragi Marko, Vi biste mogli da zavrsite i u zatvoru, tako da bi ste planiranu kilometrazu mogli da umanjite i razmislite o benzincu! :)

Marco said...

ma uzmi oba vidis kakvo je vreme

tiki said...

ma kupi TESLU on je na baterije
http://www.teslamotors.com/

grh said...

mislim da bi onaj njegov excel spreadsheet flipnuo kada bi uneo cenu! (tesle)

Iva said...

pa i nebi nije on tako skup, mislim da nije unio servis sistema za ubrizgavanje dizela a koji je ziher nakon n kilometara i nije za ne računati

mileusna said...

Ma Golf II i rešen problem. :)