Pages

06 March 2009

Antikvitet

Mislim da kod nas državne investicije imaju malo učešće u formiranju BDP i da je privatna potrošnja bila najveća komponenta. Mislim da postoji prostor za pametno investiranje države i to u sektore koji imaju antiimportne i eksportne ciljeve, a pri tome koriste naše komparativne prednosti - poljoprivreda, energetika, infrastruktura.

To ne kaže ministar Mrkonjić, to kaže predsednik Saveza ekonomista Srbije, Dragan Đuričin. Zalaže se, u 21. veku, za državna ulaganja i to u smeru uvozne substitucije. To je jedna od retkih politika za koju više niko ne sumnja da je dala užasne rezlutate, da je udžbenički primer pogrešne teorije koja je propala i u praksi. Evo pominjao sam je i kao jednu od najvećih ekonomskih zabluda prošlog vremena. Primenjivana je od Indije, preko Afrike do Južne Amerike i već do 1970-ih je jednoglasno proglašena za promašaj. Posle toga se i dalje ponekad čuje od političara populista, ali odavno nisam čuo ekonomistu koji preporučuje državi da direktno ulaže u privredu da bi sprečila uvoz. Ustvari nikad nisam čuo ekonomistu da to kaže, na ovu ideju se može naići jedino u knjigama ekonomske istorije.

3 comments:

Marko Paunović said...

Jos mi je i jasno ovo oko poljoprivredre... Ajde i za energetiku, mozes da forsiras struju, a na racun nafte, mada samo donekle.

Ali, kako mozes u infrastrukturi da vrsis supstituciju uvoza i forsiras izvoz? Sta su tu uopste uvoz i izvoz?

tiki said...

Kad je čovek studirao Dana nije predavala.To ti je početak i kraj priče srpskih ekonomista.
objavite naslove magistarskih teza i disertacija "vodećih" srpskih ekonomista i bit će vam jasno mnogo toga

Vlada said...

Ljudi, čovek je na čelu organizacije koja je nekakvim istraživanjem (najverovatnije lepo naplaćenim), došla do zaključka da je Beograd najjeftiniji grad u regionu. Čovek svoje neznanje i nemoral skriva iza zvučne funkcije koja daje težinu njegovim rečima. Samo služi vlastima da nekako opravdavaju svoje glupe postupke. I za kraj zahvaljivanje vrlog nam ministra za rezultate tog "istraživanja"

“Meni, naravno, ovo prija, ali nije to zasluga ministra trgovine ili Vlade Srbije, već zasluga konkurentnosti srpske privrede i srpske trgovine. Njima hvala u ime građana Beograda i građana Srbije na ovakvim rezultatima”, kazao je ministar Milosavljević.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=02&dd=09&nav_id=344055