Pages

11 February 2009

Geithner

Američki sekretar trezora Tim Geithner obznanio je da on i njegov šef Obama nastavljaju sa bailout planom svojih slavnih prethodnika Paulsena i Busha, i kako i priliči pravim megalomanima, u drugoj fazi oni će duplirati količinu para namenjenu za spašavanje propalih banaka. Na Bušovih 700 milijardi dodaće još tričavih 1 500 milijardi, "a možda i više".

Na brifingu u Kongresu, na Geithnerovo obećanje da će se veći deo tih sredstava obezbediti iz privatno-javnog partnerstva, tj da vlada neće tražiti poreske pare nego će "ohrabriti privatne institucije da otkupljuju "toksična sredstva" banaka" i demokratski i republikanski kongresmeni su se otvoreno smejali i sprdali.

S druge strane, investitorima nije bilo ni malo smešno. Dow Jones indeks na Vol Stritu je pao tokom govora g. Geithnera skoro 3% da bi se dan završio ukupnim padom od skoro 5%.

1 comment:

Lighthouse said...

Ne čudi me što je T.G. nekom ispao smešan. I ja sam se čudno osećao dok sam pratio govor na CNN. Mada kod mene je to bila mešavina sažaljenja i gađenja. Dopuštam da razni ljudi različito reaguju, ali sigurno je ovo bio jedan atipičan politički govor. Kad sam malo razmislio, shvatio sam šta toliko bode oči - sličnost s Teleshopom. Nabrajao je koristi od novog bailouta i stalno ponavljao: a uz to i ovo, štaviše i ovo ćemo, itd. Kao kad ti prvo nude dušek, onda kažu da za istu cenu imaš dva dušeka, a na kraju da pride ide i pumpa, a kao šlag na tortu karta Antarktika. A na samom kraju - sve to za tričavih xzy. Cijena prava sitnica. Tako je i Timotije tek na kraju rekao da će do zelene trave proći dosta vremena (znači, rok isporuke neizvestan).