Pages

02 February 2009

Cene stanova u Beogradu

Blic piše da drastično opada potražnja za stanovima u Beogradu ali i da se cena za sada ne menja.

Najslabija prodaja bila je u novembru i decembru kada se, kažu u agencijama, na prste jedne ruke mogao nabrojati broj prodatih stanova, a ponuda nikad nije bila veća. Trenutno se u centralnim opštinama Beograda prodaje oko 300 starih i oko 200 stanova u izgradnji.

Eksperti iz agencija za nekretnine pak "argumentovano" tvrde da će cene stanova biti veće nego ikad. Naime, slabija potražnja će usporiti izgradnju novih stanova što će posledično, jednog dana, uticati na rast cena.

Postoji realna opasnost da će tada cene na tržištu nekretnina biti veće nego ikada - kaže Nebojša Nešovanović, rukovodilac Odeljenja za procene u kompaniji za nekretnine „King strdž”.

Polako Nebojša. Manja izgradnja sledeće godine plus neprodati stanovi od ove i prošle godine ne znače manju ponudu. Naprotiv. Cene stanova će prvo pasti ili će prodaja ostati slaba kao što je sada. Pitanje je kome se više žuri, da li investitorima koji su zarobili novac ili kupcima koji mogu neko vreme i da žive u iznajmljenim stanovima? Ja se kladim na kupce. Kupovinu stana trenutno treba odložiti bez obzira na Nebojšinu analizu.

14 comments:

X X said...

Ma najjaci je nacin na koji se izrazio: Postoji realna opasnost... :D

BluesRocker said...

Namazani su svim bojama. Još malo pa nestalo. :) Ajde da svi sačekamo pa da vidimo da li će stvarno da poskupe. Ako poskupe, sačekaćemo da vidimo dokle će, pa još malo. Ako treba, niko nikad da ništa ne kupi po tim lihvarskim cenama.

Tomaž Štih said...

To su isto kod nas tvrdili pre nego što su počeli da lobiraju za bailout građevinske industrije (u ime mladih i nejači, naravno)...

alektrich said...

To se zove marketing...

grh said...

Eksperti iz agencija za nekretnine pak "argumentovano" tvrde da će cene stanova biti veće nego ikad. Naime, slabija potražnja će usporiti izgradnju novih stanova što će posledično, jednog dana, uticati na rast cena.


na linku koji si postavio, on je zapravo rekao da ce izgradnju novih stanova usporiti nedostupnost kredita za projektno finansiranje, a ne slabija potraznja sto si mu ti pripisao da je rekao.

ali, slazem se s tobom. oni investitori koji su vec "zarobili" novac ce zavrsiti radove ako mogu da isfinansiraju.

drugo, cene parcela na kojima se gradi ce pasti, pa ce se smanjiti ponuda parcela.

trece, nisam sigurna koliko je udeo projektnog finansiranja u finansiranju izgradnje. cini mi se da kod nas jos uvek veci deo izgradnje finansiraju sami kupci. to bi mi bilo zanimljivo da vidim podatak.

u svakom slucaju i meni se cini da se taj backlog stanova nece bas tako lako isprazniti.

bilo bi mi isto tako zanimljivo koji je udeo investitora u kupovini stanova, a koji je udeo onih koji kupuju svoj prvi stan u bg, a koji jedan prodaju, a drugi kupuju.

srpsko trziste izgleda zanimljivo zbog toga sto velika vecina stanovnistva ako ima neke pare ulozi u kupovinu stana i po tome sto imamo veliki backlog onih sto su odavno trebali da se isele od roditelja i kupe stan, a to nisu uradili (jedno 2 generacije bar).

u svakom slucaju, zasto bi bilo ko verovao tipu koji zaradjuje od prodaje stanova!!!!

Lazar Antonić said...

Sin Nebojsa bi upravo trebao da prica kako ce cene sigurno padati ne bi li uticao na vlasnike stanova da smanje cene. Ovakvim izjavama on sebi, tj. agenciji u kojoj radi, cini medvedju uslugu jer utice na prolongiranje nelikvidnosti.

Lazar Antonić said...

Gabriela, ako cepidlacimo, ne znamo da je to rekao jer to nije citat. Verovatno je da je u pitanju izjava "on the background". Ali nije ni bitno.

Sasvim sigurno postoji jaka korelacija izmedju projektnog finansiranja i potraznje. Nije valjda da postoji gomila ljudi koja je spremna da kupi stanove a da investitori ne mogu da ih izgrade jer ne mogu da dobiju kredite? Ocigledno je da slabija potraznja za stanovima utice i na zainteresovanost banaka da daju kredite gradjevinskim firmama. Htedoh da pojednostavim.

grh said...

Ocigledno je da slabija potraznja za stanovima utice i na zainteresovanost banaka da daju kredite gradjevinskim firmama.

mozda, a mozda je i to sto banke ne mogu vise da se finansiraju na medjunarodnom trzistu. a ne znam ni kakve mogucnosti imaju da prodaju zajmove i off-balance-sheet financing ili ti mislis da se finsiraju iskljucivo od depozita i onda drze te dugove na balance sheetu?

nemam pojma kako funkcionise srpski bankarski sistem u smislu koriscenja modernih bankarskih instrumenata i integrisanosti u svetski finansijski sistem. ali ako se (barem strane banke) zaduzuju u inostranstvu i ako im domicilne vlade kazu da prestanu, mislim da su prestali, po onome sto ja ove vidim kako se stvari odvijaju.

tiki said...

To su i u Istri pričali, sve teški bauštel developeri. Al kad stislo plaćanje i 10000 eura postanu ide jeftinije

Lazar Antonić said...

Mislim da pravo pitanje nije izvor finansiranja vec rizicnost ulaganja. Posto ulaganja postanu rizicnija banke su manje zainteresovane.

Ni ja nisam ekspert za nas bankarski sistem. Milovan bi mogao da pomogne. Verujem da su do sada uglavnom povlacili iz inostranstva zbog nizih kamatnih stopa. Sumnjam da uzimaju pare od NBS koja naplacuje 16%, mada kako kurs sada ima tendendciju pada i ta vrsta kredita verovatno ima smisla, pogotovu ako banka indeksira svoje zajmove u evrima, sto uglavnom rade.

grh said...

Mislim da pravo pitanje nije izvor finansiranja vec rizicnost ulaganja. Posto ulaganja postanu rizicnija banke su manje zainteresovane.

ja mislim da je pravo pitanje finasiranje. sve sto se dogadjalo u svetu u poslednjih godinu ipo dana govori u prilog tome.

Lazar Antonić said...

Naprotiv, upravo govori u prilog rizicnosti ulaganja. Npr. subprime.

grh said...

pa, sta ti primer sa subprime govori? da li su banke spremne da investiraju u "rizicne" poduhvate?

uostalom, ne postoji previse rizicno ulaganje. sto je ulaganje rizicnije, to trazis veci prinos na ulozen novac, to i sam znas.

da je pitanju samo rizik, koji banke iz ne znam kakvog razloga ne mogu da prihvate, a likvidnost postoji, sto se ne pojave project finance fondovi koji bi imali high risk-return poslova u svom mandatu?

ako neko zna, mene zanima koliki deo, u ovakvim poslovima kod nas isfinansiraju sami kupci (tu ukljucujem i naknadu za zemljiste u stanovima)?

Unknown said...

Pa opekli su se i sada ce vise da vode racuna o riziku. Za buduce kredite, o kojima sam mislio da pricamo, ce rizik da bude vazniji faktor.

lazar