Pages

09 January 2009

Naivan ili oportunista?

Čanak:
Izbori bi bili zločin prema građanima Srbije, jer bi to značilo najmanje osam meseci vakuma u situaciji kad se suočavamo s globalnom krizom.

Prvo izbori nikada nisu zločin, ali ajde da kažemo da je u pitanju stilska figura. Ipak, Čanak me je iznenadio jer tvri da vlada može da utiče na posledice globalne krize. Tu vrstu naivnosti nisam očekivao od njega, znači mora da je u pitanju oportunizam. Vlada svojim radom na rešavanju krize nažalost, može samo da utiče na pogoršanje situacije. Ista je situacija i sa privremenim finansiranjem u slučaju da parlament ne usvoji budžet. Iako se neusvajanje budžeta smatra tragičnim, ishod je ustvari pozitivan za građane jer vlada nije u stanju da troši više novca, što je uvek dobro.

8 comments:

X X said...

To je stvar koja i mene zbunjuje! Redovno nas plase kako bi ne-usvajanje budzeta na vreme imalo katastrofalne posledice, a nikada nisu uspeli da navedu i jedan prihvatljiv razlog.

Bila je prica na TV-u, sad se ne secam uopste ko je tacno govorio, ali radi se o tome da ako se budzet ne usvoji na vreme, primenjivace se proslogodisnji (restriktivniji) dok se ne usvoji novi.

Prema tome, takav ishod bi mogao imati samo pozitivne posledice na domacu privredu. Ne doduse i za drzavni aparat, tako pretpostavljam da je u tome problem...

Miloš Bošković said...

Ovo za trošenje novca se slažem, ali ipak mislim da bi novi izbori bili glupa stvar. Prvo, mnogo košta, drugo, smešni smo jer ih imamo maltene svake godine, i treće, svi znamo kako maltene cela zemlja stane dok traju izbori - usvajanja novih zakona nema, investitori čekaju novu Vladu... čisto gubljenje vremena, posebno znajući da bi nova koalicija mogla samo da nas još više unazadi, posebno po pitanju ekonomske politike (zamislite da u Vladu umesto G17 uskoči SNS)

Lazar Antonić said...

U tome se i radi. To gubljenje vremena ustvari i nije trosak vec naprotiv. To sto skupstina nece donositi zakone me najmanje brine. Slazem se da generalno pred izbore raste politicki rizik, ne znamo da li ce na vlast doci radikali, ali sada je ocigledno da bi i nova vlada bila formirana oko DS, tako da taj politicki rizik izostaje, ili se bar ozbiljno smanjuje.

mileusna said...

Radikali nakon cepanja više ne mogu doći na vlast. Pa i da imaju SRS+SNS zajedno preko 50% malo je verovatno da bi napravili koaliciju, tako da a "babaroga" polako nestaje sa političke scene.

Ja lično ne vidim da ovaj parlament bilo šta radi pa i ne vidim neki razlog da se ne ide na izbore. A toga da ništa ne rade su svesni i oni sami tako da su im izbori poslednja opcija.

Slaviša Tasić said...

"Radikali nakon cepanja više ne mogu doći na vlast. Pa i da imaju SRS+SNS zajedno preko 50% malo je verovatno da bi napravili koaliciju, tako da a "babaroga" polako nestaje sa političke scene."

Dogovorili bi se za 2 minuta.

mileusna said...

Pa moguće, ali su radikali svih ovih godina ostavljali utisak da im je draža opozicija, što je čini mi se i Toma naveo kao jedan od razloga što napušta stranku, jer on želi vlast dok radikali baš i ne, barem dok je glavni šef stranke van Srbije...

tiki said...

večinski sistem nužno eliminiše pajace i sa desnice i sa levice, a "pr.. u Čanak" je arhipajac političke scene. Sinteza kojekakvih nebuloza u koještariju koja urla bez veze

Lazar Antonić said...

Naprotiv. Licnost onda igra veliku ulogu. Ne sumnjam da bi Canak u vecinskom sistemu bio izabran u parlament.