Pages

28 November 2008

Vaclav Klaus

New York Times je užasnut: Vaclav Klaus, populista, loših manira predsedava Evropskom Unijom.

Što bi se američki ružičasti plašili Vaclava Klausa? Mislim da je to zato što je reč o vrlo obrazovanom i elokventnom zagovorniku tržišnih ideja kvari idilično jedinstvo svetske politike oko dve krucijalne stvari: okrivljavanja divljeg kapitalizma za finansijsku krizu kao predtekstu za jačanje svetske vlade, i apokaliptičke litanije "klimatskih promena" kao predtekstu za uspostavu svetske vlade, ili bilo kojoj od te dve litanije kao predtekstu jačanja političke centralizacije u EU. Klaus je jedini učinkoviti i dosledni zagovornik liberalnih ideja među vodećim političarima u svetu. Kao takav, Klaus će potkopati novopronađeno jedinstvo u gluposti i oportunizmu, koje seže od Buša do Brauna, Sarkozija i Putina do Obame. Stoga su ružičasti posebno zabrinuti da će "populista" Klaus "koji ima obožavaoce širom EU" (evo dokaza:) ) "osramotiti najveći svetski trgovinski blok i zakomplikovati njegove napore da reši ekonomsku krizu i uveća svoju moć" !!!

Dakle, došli smo do tačke da je sama ideja da neka država ili trgovinski blok ne treba da uvećaju svoju moć najgora moguća jeres koja se da zamisliti. Klaus je za američku levicu opasan kao primer, ali ne zbog svog realnog političkog uticaja na događaje na dnevnoj bazi, nego zato što kao vrlo poštovan lider među američkim republikancima može biti jedan od katalizatora njihovog buđenja, i dugoročnijeg odustajanja od političkog samoubistva kroz privhatanje etatističkog konsenzusa u Americi. Klaus zaista može da osramoti neke političare u Americi, a posebno može da ohrabri njihove pristalice da ih priupitaju: a, je li, od koga ste vi to čuli da su bailouti banaka i kenzijanska potrošnja lek za recesiju? Ili, da su drakonska ograničenja potrošnje energije potrebna ikome osim zelenim lobijima i propagatorima svetske vlade (oba pitanja u ovom trenutku se jednako mogu postaviti GW Bušu i Džonu Mekejnu)?

U Srbiji, jedino čemu se možemo nadati jeste da će Klaus, osim pohvala što je bio protiv priznanja Kosova, ohrabriti neke od drvenih "desničarskih" mozgova da razumeju da se može biti "evroskeptik", i mimo mržnje prema Hagu, ljubavi prema Ratku Mladiću i uvređenosti zbog priznanja Kosova.

11 comments:

Andrej Đivuljskij said...

evroskeptik koji predsedava evropskom unijom. :) blago njima sa takvom "opozicijom".

Lighthouse said...

Uz sve postovanje prema Klausovom antietatizmu unutar EU, mana mu je sto je konzervativac koji naginje ka nacionalizmu u svim vanekonomskim pitanjima. Njegov otpor prema EU nije samo (opravdano) odbijanje diktata briselske birokratije i krik za slobodom preduzetnistva unutar EU nego, nazalost, i nostalgija za Evropom izmedju dva svetska rata u kojoj je ko je hteo mogao da maltretira koga hoce. U EU kako je vidi Klaus lakse bi bilo da Srbi maltretiraju Albance, Cesi Rome, popovi gejce itd, a regresija u nedemokratske oblie vladavine bi bila mnogo laksa nego sada. Najgore sto Klaus ne uvidja je da bi takvu Evropu neki Putin progutao za dorucak. Ni ova nije bogzna sta u tom pogledu ali se bar malo drzi.

tiki said...

volim Klausa
al volim i Ratka

Sofija Došen said...

Nisu ti koji "ne razumeju da se može biti "evroskeptik", i bez mržnje prema Hagu, ljubavi prema R. M. i uvređenosti zbog priznanja Kosova", g. Jankoviću, desničari! Nema ovde, Ivane, drugog evroskepticizma osim TAKVOG! ...a i ne treba da bude, btw...kolko god da je Unija socijalistički projekat - ZA NAS ĆE UVEK BITI CARSTVO LAISSEZ FAIRE-a!!!

tiki said...

Volim LAISSEZ FAIRE
i Srpske interese također
i Orlić Naser je za mene zločinac bez obzira na Hašku presudu
i da
za mene je EU nastavak AVNOJa
samo drugim sredstvima
A europarlamentarizam Kardeljev
delegatski sistem
A svi ovi što pametuju samo neki Ribičiči

Ivan Jankovic said...

tiki,
zar ne mislite da je malo kontradiktorno da ne volite avnoj i komuniste a volite Ratka Mlladica koji je bio Titov general i veliki komunista, kao i Radovan Karadzic?
I sta je to Naser Oric uradio sto Ratko Mladic nije, pa da je jedan heroj a drugi zlocinac?

Драгољуб Михаиловић said...

Па има погрешно име и презиме...:-)

tiki said...

Činili "isto " a jedana heroj jedan zločinac
Paton v.s. Romel
Kučuk Alija v.s Karađorđe
Pinoče v.s Čegevara ( ideologije su im u sukobu iako oni ne direktno)
Rambo v.s onaj lokalni šerif što ga je mlatio (ovo je da Rumenka obrati pažnju fundamentalno na FIRST BLOOD)
ako su isto i ako kadije sude po pravdi dal bi i Ratko dobio dve godine
Dok je lika i dijela u JNA bilo, Ratko od kolonela nije mogao dalje.
Radovan mislim da nije bio komunista , ali možete ih gledat i iz diskursa protiv čega su se borili. Fundamentalisti i (alija je to svakako bio) i filovahabiti kakav je taliban (učeni) ulema M.Cerić
Interesantno da u pričama
mi v.s "svi koji su imali svoje SS divizije u toku WW2"
svi oni pričaju o velikosrpskoj hegemoniji za vreme apsolutizma Jože Maršala i pozivaju se na Avnoj i ustav iz 74 kao demokratske vrednosti. Iako je prvo bilo okupljalište bande "K und K " ("kolca und konopca")
A ovo drugo oktroisana objava

Ivan Jankovic said...

tiki,
sumnjam da bi Paton mirno streljao 6 000 bespomocnih civila i ratnih zarobljenika, a i ako bi, zavrsio bi na elektricnoj stolici, a ne kao ratni "heroj". Nisam takodje upoznat s slicnim "podvizima" Karadjordja. Dal bi Zivojin Misic streljao 6 000 civila iz cista mira, ili kao "osvetu"? Jako sumnjam. Da li je Draza Mihailovic streljao civile? Ne, streljao je nekoliko sopstvenih oficira koji su ubijali komunisticke ratne zarobljenike. Jedini od kojih je Mladic mogao da nauci kako je savrseno normalno streljati zarobljenike i civile su Tito i njegovi saborci posle 1944, kao i razne nacisticke grupe poput ustasa i ljoticevaca. Tuzno je kad vidimo da takvi ljudi nose sapku Zivojina Misica...

Andrej Đivuljskij said...

u pravu je tiki, recimo, američki predsednici i vođe koji su istrebljivali indijance radi teritorije, su "tvorci bastiona demokratije" i sl, a hitler je mosntrum, iako je radio isto što i ti "bastioni demokratije i slobode".
ne znam dal je Paton streljao ljude, al mnogi od vojnih i političkih lidera USA imaju "materijala" za neki "haški tribunal" il "nirnberški proces", pa nisu završili na električnoj stolici, čak štaviše! ne zaboravite da skoro svaki USA predsednik ima neki idiotski rat iza sebe, tj. čistu agresiju na neku zemlju zbog "terorizma", "crvenog terora", "hemijskog oružja" koje ne postoji, "humanitarne katastrofe", itd.

tanka je linija između "monstruma" i "heroja".

tiki said...

pa greška je u pretpostavci da je streljano 6 000 civila
(jedan mlađi od 16 a i on vojnik, sve ostalo vojnici )
i da vreme i mesto su bitni
nisu se predali nego pokušali spojit sa tuzlanskim korpusom
1) MUSLIMANI nisu pristajali da menjaju čak ni mrtve za svoje žive, trebalo im šehita
2) da su ostali u logoru ona iranka Amampur bi tražila da ih puste
A da je Draža Muzikraviću dao da "poništi ko Nikita" druga Tita svet bi bio lepši
No da nebudem ciničan previše, svaki streljani civil je zločin.
Svaki koji se nije predao je poništen. Do presude Orliću smatrao sam Srebrenicu zločinom. Posle presude Orliću smatrao sam je pravdom ,jel druge nebi bilo.
No nebi od nečega što je krvavo do bola pravio filozofsku raspravu.
Samo svi koji prizivaju pravdu treba da znaju da su zbog Srebrenice bombardirali RS. da je Krstić dobio 40 godina . A za isto toliko Naser 2 godine ("kopuliram" im terazije pravde)
Ali to nema veze sa temom i Klausom, Evropi želim samo da ih muslimani dovedu poznaniju istine,
a daće Bog
a i Klaus če mnogo pridoneti oko razbijanja mita o jadnim malim i nevinim muslimanima kao žrtvama kojima se uskračuju i najmanja verska prava istrebljivanja kaura