Pages

26 November 2008

Terminologija

U tržišnom poslovanju, bonusi se dodeljuju na osnovu rezultata, a glavno merilo rezultata je profit. Kod državnih preduzeća takve kalkulacije nema, jer pravih mera rezultata nema. Posebno je to slučaj kod monopolskih državnih preduzeća. Pošto takav monopol može proizvoljno da podiže cene a da, pošto je zakonski monopol, izgubi vrlo malo tražnje, profit je ne samo irelevantno, nego čak i naopako merilo. "Profit" u tom slučaju samo pokazuje monopolsku dobit, odnosno meru u kojoj su potrošači oštećeni nedostatkom konkurencije. Računovodstveno, to se i kod državnih preduzeća zove "profit", ali je ekonomski on mnogo bliži porezu na potrošnju nego pravom profitu.

Ako profit u ekonomskom smislu kod državnih monopolskih preduzeća stvarno ne postoji, šta je onda bonus? Ni taj "bonus" nije bonus u tržišnom smislu, nagrada za ostvaren profit, nego se samo tako zove. "Bonus" menadžera državnih preduzeća je obično zahvatanje u budžetsku kasu i proizvoljno raspoređivanje.

Zato se ja ne slažem sa Lazarom da je Bojan Krišto moralna gromada. "Profit" Aerodroma nije profit nego porez, i "bonus" direktora Aerodroma nije bonus nego budžetski rashod. Nemojmo da nas termini zavaraju. Iako se isti koriste u oba slučaja, njihovo ekonomsko značenje kod privatnih preduzeća i kod državnih monopola nije isto.

17 comments:

grh said...

i ja se slazem sa slavisom, a ne slazem sa lazarom, iz razloga koje je slavisa naveo.

a ako je momak novi jack welsh ko sto za sebe tvrdi, neka ode na trziste, u privatni sektor. sta vise, neka ode u ameriku, na primer, gde njegove politicke veze ne vrede nista, pa nek se tamo dokaze kao menadzer i sky is the limit za njega, moze da zaradjuje desetine milona, a ne tu bednih par desetina hiljada.

mileusna said...

Tako je i Karić umislio da je uspešan biznismen, a posle se videlo da nije čak ni uspešan prevarant jer su modeli za čerupanje Mobtela bili krajnje banalni. Ali para udari ljudima u glavu odakle god da dođe pa ljudi steknu neku pogrešnu sliku o sebi.

Lazar Antonić said...

Gabriela, nisam ja rekao da je covek uspesan biznismen pa da to bude razlog slaganja ili neslaganja samnom.

grh said...

Gabriela, nisam ja rekao da je covek uspesan biznismen pa da to bude razlog slaganja ili neslaganja samnom.

ih, izvinjavam se na nepreciznosti: dakle, slazem se sa oni sto je slavisa rekao. sa tobom se ne slazem da je kristo podelio "lekcije iz "morala" bilo kome. dao je ostavku, zato sto mu je tako receno. ne vidim kakve veze ima moral s tim. moralno bi bilo da se ne pravi lud i prica kako je uspesan menadzer u drzavnom monompolistickom preduzecu, na celo koga, btw. je dosao kao clan stranke, a kvalifikacije za posao su mu pritom izuzetno tanke.

Lazar Antonić said...

Hvala na pojasnjenju.

Prvo ono sto znamo je da je Dinkic rekao da nece da ga menja i znamo da je podneo ostavku bez njegovog znanja. Znaci nista od toga da mu je receno.

Drugo kvalifikacije su mu odlicne, vec je vodio javno preduzece odnosno upravu :)

Konacno to sto se hvali da je dobar menadzer stvarno nema veze sa njegovom ostavkom.

Zar je moguce da zaista ne cenite prvog (ili mozda drugog) funkcionera koji je dao ostavku a da to nije morao da ucini?

grh said...

Drugo kvalifikacije su mu odlicne, vec je vodio javno preduzece odnosno upravu :)

pogledala sam njegovu biografiju. do 2000-te je bio student. od 2000. odmah savetnik potpredsednika vlade. o cemu je bio kvalifikovan da ga savetuje nemam pojma. posle toga 2004. bez dana rada u bilo kakvoj firmi, odmah bio kvalifikovan za, ni manje ni vise, za direktora (lutrije). i posle samo 3 godine, za direktora glavnog aerodroma u drzavi. za mene nije bio kvalifikovan ni za jedan od poslova koje je radio. na sve je dosao u najmanju ruku po politickoj liniji, a mozda tu ima jos nesto, o cemu ne znam.

kazem, da je na trzistu, a ne na funkciji, videli bi za sta je kvalifikovan.

Zar je moguce da zaista ne cenite prvog (ili mozda drugog) funkcionera koji je dao ostavku a da to nije morao da ucini?

upravo u to sumnjam; da nije morao. realno, da je rekao da nece da podnese ostavku, mislis da ga ne bi smenili? ja mislim da je to naivno misliti.

perica said...

Slaviša, maximum respect. Terminologija je libertarijansko bojno polje. Ako prihvatimo naopaku newspeak terminologiju etatista, gubimo bitke i rat.
I moj mali prilog diskusiji: državno preduzeće u stvari uopšte nije preduzeće, nego perfidna maska za prinudu i pljačku.

wk said...

Apsolutno se slazem sa Slavisom i sa Gabrijelom.

Mali paradoks je ovde sto licno mislim da Kristo i nije najgori od svih postavljenih direktora. Tipican nacin da se uzmu pare je preko "ugradjivanja" u nabavke. Koliko sam razumeo, Kristo nije sprovodio nikakve velike nabavke.

Takodje, mislim da on nije smenjen zbog ovih bonusa, vec da je u pitanju neka politicka igra u pozadini. Kristo je samo jedan od nekoliko desetina koje bi mogli da se smene zbog slicnih stvari. Nikako mi nece biti jasno zasto Tadic nikada ni jednom recju nije spomenuo npr. Sarancica, nego ga je jos i ostavio mesecima posle izbora na funkciji.

Lazar Antonić said...

Gabriela nije naivno to misliti, upravo je naivno misliti da se direktori preduzeca smenjuju zbog malverzacija.

Primer Sarancica koji je vise puta i dosta duze bio prozivan u medijima zbog nabavke svedskih lokomotiva plata i drugih standardnih stvari (prezentacije, kola, stanova i slicno) pa ne samo da nije podneo ostavku nego je i za vreme nove vlade ostao da rukovodi preduzecem jos 6 meseci. Uprkos protivljenju stranke koja ga je imenovala. Do skoro je izgledalo kao da ce da ostane na poziciji zamenika direktora i u narednom mandatu da su socijalisti dobili zeleznice.

Bojan Kristo je odrzao moralnu lekciju jer nije morao da podnese ostavku a to je uradio. Nemojte da ga poredite sa japanskim direktorima poredite ga sa njemu slicnim. Ili jos bolje, dajte primer direktora nekog velikog javnog preduzeca koji je podneo ostavku a da predsednik njegove stranke to od njega nije zahtevao.

perica said...

Uh bre Lazare, još malo pa ćemo da pohvaljujemo džeparoše što su bili dobri pa nas nisu izboli nožem. Kad je već red da ih uporedimo sa njima sličnim.
Ne može tako. Nigde nećemo stići ako pohvaljujemo za mali kriminal kad je veliki uzeo maha. Imamo zlatni standard, i sve poredimo sa tim. Ako je standard "nema krađe", onda imamo poštene ljude i manje ili veće lopove. Ako je standard "mala krađa" onda su oni koji malo kradu pošteni, oni koji puno kradu mali lopovi a oni što ne kradu budale. Epilog je opšta krađa, jer niko ne želi da bude budala.

grh said...

Gabriela nije naivno to misliti, upravo je naivno misliti da se direktori preduzeca smenjuju zbog malverzacija.

naravno, kada je bez radnog iskustva postavljen na mesto direktora lutrije, nije bio postavljen da vodi lutriju ili nesto menadzerise :)))) postavljen je sasvim sigurno iz drugih razloga.

isto sa aerodromom; a kako postavljen, tako smenjen; pardon, podneo ostavku. ne vidim sustinske razlike izmedju njega i sarancica, samo, sto kaze prethodni komentator, mozda u nivou bezobrazluka, ali daleko od toga, da ga to sto je sarancic gori cini moralnim.

Slaviša Tasić said...

Lazare, znači moralna lekcija je to što je "podneo ostavku a nije morao."

Prvo, morao je, ali pretpostavimo da nije. Zašto je onda to moralno? Ako misliš da si u pravu i da je u redu uzimati bonuse, zašto podnositi ostavku? Zbog pritiska javnosti? To se ne zove moralni čin nego popuštanje pritiscima. Koji je to moralni princip iza ostavke? Moraš to da nam objasniš, jer "dao a nije morao" nije nikakav moralni princip, čak nije samo po sebi ni pohvalno.

Aleksandar Boskovic said...

Slažem se sa Slavišom i Gabrijelom, mada Lazar izgleda govori o potpuno drugim stvarima.
Terminologija? :)

Lazar Antonić said...

Nemoj Slavisa da pretpostavljas nego objasni zasto je morao ako je Dinkic rekao da nece od njega traziti ostavku.

Drago mi je passenger da bar neko razume. I ja se slazem sa Slavisom da je profit relativna kategorija u drzavnim firmama (eureka) samo ne vidim kakve to veze ima sa mojim postom.

Perice, Bojana Krista niko, osim tebe, nije optuzio za kriminal.

Gabriela, ti si znaci odlucila da je prihvatanje posla direktora u drzavnoj firmi samo po sebi nemoralno. Sustinska razlika izmedju njega i Sarancica je sto je Sarancic krsio zakon a Bojan nije.

kasijus said...

Da, problem javnih preduzeca je zakonski cista kradja, a ovaj decko je samo imao nesrecu da se to otkrije i izadje u javnost. Pretpostavljam da nije usamljen slucaj, samo je uhvacen na delu. Inace mislim da ostavku nije podneo svojevoljno, to je verovatno jos jedna zabluda u ovoj tragikomici, tako da moral ovde apsolutno nije u igri.

kasijus said...

Da, problem javnih preduzeca je zakonski cista kradja, a ovaj decko je samo imao nesrecu da se to otkrije i izadje u javnost. Pretpostavljam da nije usamljen slucaj, samo je uhvacen na delu. Inace mislim da ostavku nije podneo svojevoljno, to je verovatno jos jedna zabluda u ovoj tragikomici, tako da moral ovde apsolutno nije u igri.

perica said...

Lazare, to sto ga niko ne optuzuje za kriminal - upravo to je problem. Ko bi ga optuzio - ovi sto su u istom poslu!? Drzavna monopolska firma je legalizovana pljacka ili eufemisticki "ostecivanje nedostatkom konkurencije".