Pages

01 November 2008

100 dana crkvenog sindikata

Mnoga ministarstva su nepotrebna ali Ministarstvo vera pogotovu. Do danas nisam mogao da zamislim koju to ulogu oni obavljaju, odnosno šta rade ti ljudi. Pretpostavljao sam da drže neke konferencije i da u nekoj meri budu servis (sindikat) sveštenika, kao što su i ostala ministarstva uglavnom servisi profesionalnim udruženjima. Kao sindikat su prebacili moja očekivanja jer su za prvih sto dana rada vlade praktično zaposlili jedan broj pravoslavnih sveštenika i monaha. Poreski obveznici tako isplaćaju plate ovim profesionalcima koji rade u nerazvijenim područjima i nisu u stanju da sami zarade od 15,000 do 24,000 dinara.

Ako ljudi u Vranjanskoj eparhiji ne finansiraju dovoljno svoje sveštenstvo onda je to znak da bi crkva mogla ili da potraži novo tržište ili da uradi transfer sredstava iz uspešnijih eparhija. Izgleda da je lakše, i bogu i vlasti, posmatrati sveštenike i monahe kao državna preduzeća koja posluju sa gubitkom a koje vlada iz nacionalnog interesa neće da otera u stečaj već ih neumorno subvencioniše. Jedan od ciljeva Ministarstva vera je i da sistemski reši problem penzionog i zdravstvenog osiguranja pravoslavnog sveštenstva pošto ga ne uplaćuju sami. Nema sumnje da to sistemski znači da se njihovi doprinosi stave na teret poreskih obveznika, kao što se i sada uplaćuje manjem broju ugroženih.

Da ne bude da Ministarstvo troši pare samo na sveštenstvo, uložili su dosta para i u obnovu pravoslavnih crkava a daju nešto novca i televiziji Logos u duhu podrške slobodi govora. Finansiraju i bogoslovije, medrese i katoličke škole. Ovo poslednje, iako loše, je još i najmanji problem pošto država ionako finansira sve ostale škole kroz ministarstvo obrazovanja. Vaučeri (izvini Andrej) bi omogućili roditeljima da pošalju decu i u religijske škole.

Kada se priča o razdvajanju crkve i države valjda se između ostalog misli i da sve gore navedene aktivnosti treba finansirati iz drugih izvora.

9 comments:

alektrich said...

Mene interesuje da li se vodi neka evidencija o prihodima sveštenika ili je to bogohuljenje.
Normalno da je državi lakše da uzima od svih ostalih, jer poznaje osnovicu. Kako će da uzme od profitabilnijih popova kad ne zna ni koliko zarađuju. Jedino da im uzima fiksiranu apsolutnu sumu.

Ali, verovatno je "otimanje" od tih popova, takođe, bogohuljenje, dok OTIMANJE od onih koji plaćaju i tim i onim manje "uspešnim" popovima (plus penzija) to definitivno nije.

Ne znam, možda se slažem s tobom zato što sam ateista. Zato bih voleo da čujem vernike šta misle o ovoj preraspodeli...

mp said...

Juce sam cuo sokantnu stvar da u Austriji postoji porez na katolicanstvo. Bukvalno to, stoji jos iz Hitlerovog vremena koji ga je uveo kao "podsticaj" ljudima da napustaju crkvu. Danas je efekat potpuno suprotan jer je crkva toliko jaka da ako prijavis da ne zelis da placas porez, automatski si ikljucen iz crkve, odnosno vise nisi katolik. Jos gore, ako nisi odustao od katolicizma, a istovremeno nisi placao porez prethodne godine, crkva ima pravo da ti prisvoji imovinu. Dakle, nema razloga za nezadovoljstvo kod nas:)))

alektrich said...

Naprotiv, ima razloga. Ako su oni luđi, ne znači da mi treba da budemo ludi i zadovoljni zbog toga. :)

Uostalom , zašto bi mene interesevalo kakvo je stanje po tom pitanju u Austriji. U se i svoje kljuse...

mp said...

Pa ako te ne interesuje, mogao si slobodno da stanes posle moje prve recenice. U se i u svoje selo samo....

alektrich said...

Zašto bi me interesovalo u smislu stvaranja analogije sa našim slučajem? Na to sam mislio...

Kao zanimljiva informacija me interesuje, ali ne bih rekao da to znači da mi ne treba da budemo nezadovoljni.

Hvala na zanimljivoj informaciji, ali nije mi to uteha za ovo...

P.S. Ako želiš da stanem, nemoj selo da mi spominješ, bre! :)

Slaviša Tasić said...

I Nemci plaćaju crkveni porez, ali nisam znao za istorijat. Ne samo katolici, svi.

Lazar Antonić said...

Milovane ima razloga za nezadovoljstvo jer je u krajnjoj meri to u Austriji dobrovoljna donacija dok kod nas nije. Drzava te ne tera da placas, ali je glupo sto uopste skuplja pare za crkvu.

Interesantno ti je ovo za Hitlera, mada netacno. Mislio sam da je dosta starije, mada wiki kaze tek od 1919. Inace zemlje koje skupljaju porez za crkvu su Nemacka, Austrija, Island (gde je kulturni porez obavezan i moze da se bira crkva ili univerzitet), Svedska, Finska, Danska, i ponegde u Svajcarskoj.

mp said...

Ne znam za ostale primere, kao sto rekoh, za austriju sam tek pre neki dan cuo. A ne bih bas nazvao dobrovoljnim, jer ako sam katolik, teraju me da se odreknem svoje vere ako ne platim. Moguce da si u pravu za tajming, meni su prijatelji rekli da je to hitler uveo, nije nemoguce da je od ranije. Sto se naseg slucaja tice, potpuno se slazem, ministarstvo vera i njihov "rad" je totalna idiotarija.

Andrej Stanimirović said...

Izvinjavam. Ali slobodno de-etatizovano obrazovanje bi, za razliku od vaučera, uvelo slobodnu konkurenciju u pružanje obrazovnih usluga i do nezamislivog rasta kvaliteta i opadanje troškova. I takođe bi praktično eliminisalo sve vrste ideoloških indoktrinacija u školi, uključujući i primitivno sujeverje.