Pages

11 October 2008

Ratel da omogući liberalizaciju

Biznis:
Privatne kompanije u Srbiji, koje se bave pružanjem usluga VoIP-a, mahom podržavaju inicijativu Ratela i resornog ministarstva da propisima regulišu tržište, jer bi na taj način bili omogućeni liberalizacija i organizovani razvoj tržišta, koje se još uvek razvija stihijski.

I novinar Biznisa je u zabludi. Regulacija, po autoru teksta, izgleda omogućava liberalizaciju a stihijski razvoj tržišta je iz nekog razloga nepoželjniji od organizovanog razvoja. Evo ga stari post na tu temu.

5 comments:

Unknown said...
This comment has been removed by the author.
wk said...

Mozda novinar i ne gresi toliko koliko se cini na prvi pogled. Posto VoIP "nije regulisan", Telekom to koristi da tumaci da je zabranjen. U praksi, Telekom onda ukida linije i sece kablove (!) firmama koje se bave time.

Ponasanje Telekoma je cisto siledzijstvo, jer da su toliko u pravu, ne vidim zasto ne bi na sudu dokazali da su ovi drugi u krivu.

Naravno, kako to u Srbiji vec biva, neke firme zahvaljujuci svojim vezama mogu da se bave VoIP-om, a neke ne mogu.

Prava mera regulacije za ovu oblast bi bila da neko kaze "VoIP je dozvoljen".

Jos bolja mera bi bila rasturiti Telekom na 40-50 kompanija (prvo po delatnostima, a posle po geografskim oblastima) i na kraju sve te firme prodati. Naravno, pre toga dati ljudima deonice u vrednosti onoga koliko su placali za telefonske linije koje sada pripadaju Telekomu. I naravno, oduzeti Telekomu vlasnistvo nad kanalima kuda idu njihovi kablovi, jer ako ti kanali ostanu u njihovom vlasnistvu, imace veciti monopol.

Lazar Antonić said...

Da li je neko probao da ih tuzi?

Andrej Stanimirović said...

Tomislave CARE!
Podržavam 105% pristup deetatizaciji Telekoma i dodajem da je to najbolji način napuštanja socijalizma i sveopšte pljačke. SVA preduzeća koja je država okupirala treba rasturiti na što više kompanija, po delatnostima i po geo. oblastima i onda ih aukcijski prodati odnosno pretvoriti u privatna deonička društva.

Andrej Stanimirović said...

Apropo Lazarovog pitanja o sudskom sporu sa državom, mislim da je dobar argument protiv minimalne države to što državni sudovi uvek sude u korist države ili bar razvlače suđenje i sudske troškove u nedogled, a to uvek boli jedino privatnu stranu u sporu, država se namiruje pljačkom i može da se sudi doveka tj. dok ne dobije spor.