Pages

24 October 2008

Lakše je sa totalitarizmom

"...veliki deo ove knjige odnosi se na uslove koji vladaju u anglosaksonskim zemljama. Ipak, celovitu teoriju proizvodnje koju ova knjiga predlaže mnogo je lakše prilagoditi uslovima jedne totalitarne države, nego što se teorija proizvodnje i raspodele datog proizvoda može prilagoditi uslovima jedne slobodne konkurencije i gde preovlađuje laissez-faire."

To je John Maynard Keynes, iz uvoda nemačkom izdanju svoje "Opšte teorije zaposlenosti, kamate i novca". Godina 1936, olimpijska, na vlasti totalitarne države o kojoj Keynes govori političar u usponu.

Negde u to vreme kolega Mises beži iz Beča zbog jevrejskog porekla, kolega Hayek odlazi iz solidarnosti.

Evo i muzičke želje za kejnzijance.

9 comments:

chaf said...
This comment has been removed by the author.
Lazar Antonić said...

I nije neki argument. I slobodno trziste je lakse primeniti u totalitarnoj drzavi. Mnogo lakse u Kini nego u Indiji npr.

Slaviša Tasić said...

To onda nije totalitarna nego samo autoritarna. U totalitarnoj je nemoguce.

Lazar Antonić said...

Teras mak na konac, sto bi rekla moja baba. Kada je Kejens to pisao sumnjam da je i bilo razlike izmedju autoritativne i totalitarne drzave. Da li je tada postojala neka totalitarna drzava? Da li je stvarno postojala ikada? Pa cak i u Sovjetskom Savezu. I tamo su ljudi de facto imali privatnu svojinu.

A stvarno, koja je razlika izmedju tot. i aut. danas. Prisustvo ideologije? Razlike, ako postoje, su bespotrebno akademsko zvalavljenje. Kao totalitarizam i autoritatizam su potpuno razliciti mada obe imaju zajednickih karakteristika sa absolutizmom dok prva vise podseca na despotizam a druga mirise na tiraniju. Naravno, obe u korenu imaju autokratiju a sasvim su suprotne diktaturi.

Slobode ili ima ili nema. Nema potrebe izmisljati 20 termina da bi dokazali da je nema.

Slaviša Tasić said...

Autoritarizam je prosto nedemokratija, totalitarizam je sveukupna kontrola nad čovekom, negiranje slobodne volje pojedinca, stapanje u kolektiv koji navodno ima određeni cilj, ideju za koju se bori...

Nije akademsko mlaćenje, razlika je korisna, tako se razlikuje recimo Pinočeov Čile od Severne Koreje. Da je Kejns rekao "autoritarno" pa i da mu se oprosti, ali on kaže "totalitarno" društvo je bolje za njegove teorije...

Lazar Antonić said...

Da u pravu si postoje razlike. Ali koje su to totalitarne drzave danas? Sev Koreja, mozda Kuba? Da li mozes za bilo koju nekomunisticku zemlju da kazes da je totalitarna ili je to ustvari akademski termin koji je smisljen iskljucivo da bi opisao komunizam? Da li je fasisticka nemacka bila totalitarna?

Slaviša Tasić said...

Nacistička Nemačka je bila totalitarna, to i Kejns kaže u ovom citatu.

Lazar Antonić said...

Da li totalitarizam negira privatnu svojinu. Po tvojoj definiciji mi se čini da negira.

Slaviša Tasić said...

Totalitarizam je oblik vlasti, nije ideologija sam po sebi. Ništa on sam po sebi negira ili ne negira.