Pages

01 October 2008

Državno rešenje

New York Times:

Glavni zakonodavci kažu da predlog Senata, inače sklopljen nakon celodnevnog manevrisanja iza scene, uključuje poreske olakšice za biznis i alternativnu energiju, kao i povećano državno osiguranje bankarskih depozita. 

Alternativnu energiju??? Kakve to veze ima?

Sećam se da sam ranije čitao izjavu nekog tipa koji je radio u Kongresu, kada ih je posetila delegacija iz Sovjetskog saveza. Navodno im je rekao: "U Americi postoje dve partije - partija glupih i partija zlih. Ja sam ponosan da sam u partiji glupih. S vremena na vreme, partije se dogovore da urade nešto što je u isto vreme glupo i zlo. To zovemo konsenzus."

3 comments:

Igor said...

Koliko ja razumem, lideri demokrata i republikanaca pokusavaju da ubace sto vise stvari u tekst kako bi dobili sto vecu podrsku i s desna i s leva.

Miloš said...

http://senateconservatives.com/2008/10/01/using-panic-to-pass-pork/

Nije dugačak članak, samo spisak raznih gluposti koje pokušavaju da se proguraju kroz bailout plan. Trenutni plan se može naći na sledećoj adresi:
http://graphics8.nytimes.com/images/blogs/dealbook/senate_bailout.pdf

Meni je recimo interesantan jedan odeljak na kraju strane 300:
20 SEC. 503. EXEMPTION FROM EXCISE TAX FOR CERTAIN
21 WOODEN ARROWS DESIGNED FOR USE BY
22 CHILDREN.


Katastrofa dokle je došlo. Što jedan dečko sa foruma koji posećujem reče: "I... uh... what? I just... I don't... sorry. Seems that the left hemisphere of my brain just imploded and is dribbling out my ear. Luckily I've got a grey sweater on."
To se na engleskom zove pork barrel spending a odnosi se na trošenje državnog novca na način koji ne doprinosi dobrobiti društva već pojedinaca. Iskreno se nadam da na kraju neće ovakvu glupost od plana prihvatiti, mada mi nešto govori da su moja nadanja uzaludna.

OFFTOPIC: Prvi put pišem ovde, a čitam blog već duže vreme na preporuku drugara. Za sada sam još nov u svetu libertarijanizma (drugim rečima - trenutno nemam dovoljno dobro poznavanje istorije društvenih sistema i ekonomije da bih argumentovano raspravljao o većini tema na ovom blogu), ali sam u poslednjih par godina počeo da shvatam da je to ideologija koja je najbliža mojem ličnom shvatanju života i društva. Eto to je neki kao kratak intro... Pozdrav svima! :)

Slaviša Tasić said...

Sjajan link Miloše.

Inače mi smo za pork barrel ovde na blogu uveli srpski termin svinjarija.