Pages

10 October 2008

Cepterov glas razuma

Filip Cepter kaže da je neophodno doneti Zakon o privatizaciji sportskih društava pre nego što uloži novac u Crvenu Zvezdu. Neće da finansijski pomaže klub hoće da investira. Najavljuje da bi ulagao i do 100 miliona evra godišnje ako klub bude bio u njegovom vlasništvu. Nije Filip Cepter izuzetak. Svako ko potroši desetine miliona evra da kupi sportski klub će sigurno i nastaviti da investira, jer dobri rezultati znače veći profit.

Za ljude u klubu, navijače i za ljubitelje fudbala uopšte bi bilo najbolje da se sportska društva privatizuju. Bilo bi pozitivnih efekata i po budžet republike jer bi klubovi sigurno bili profitabilniji a samim tim bi i poreski prihod bio veći. Da ne pominjemo da bi izostali pozivi za finansijsku pomoć (vidi ovde i ovde). Ja ustvari iskreno ne razumem zašto klubovi do sada nisu privatizovani. Teško mi je da poverujem da su razni upravni odbori i skupštine sportskih društava toliko dobro organizovani da uspešno lobiraju protiv privatizacije. Niko drugi, pa ni navijači koji od uprava klubova imaju itekako koristi sada, nisu žustro suprotstavljeni privatizaciji. Političari u Srbiji ili ne razumeju prednosti privatizacije klubova ili ih to pitanje jednostavno ne zanima. Sumnjam da je par mesta po upravnim odborima sportskih društava dovoljan motiv političarima da odugovlače privatizaciju. Ili možda grešim?

9 comments:

Vlada M said...

Mozda je to do ljudi koji hoce da kupe klubove. Mozda oni lobiraju protiv ne prodavanja, tj ovo vreme koriste da upropastili klub da bi ga sto manje platili.

Lazar Antonić said...

Zasto bi onda trazili privatizaciju?

Vlada M said...

Ja ne mislim da su oni protiv privatiziacije, samo im treba jos vremena.

Marko Paunović said...

Ne verujem u tu pricu, zato sto nema logike.

To znaci da bi meni bilo u interesu, ako zelim da kupim neki stan, da upadnem u taj stan, polupam sve prozore, izgrebem parket i zidove, cak mozda i zapalim zgradu, kako bih stan platio manje?

Jeste, sigurno bih ga platio manje, ali bih onda morao da investiram u njega da bih sve sredio.

Sve sto sam uradio je da rizikujem da me uhvate dok lupam prozore.

Prosto, meni cela ta prica "unistavaju firme da bi ih jeftinije kupili" nema previse logike.

Nexus said...

:-)
Ne pada vam na pamet kako bi prošao onaj političar koji bi i pomislio da privatizuje velike klubove?

Slaviša Tasić said...

Ni ja ne verujem u priču o obezvređivanju klubova da bi se onda kupili. Šta ako na kraju uspem da obezvredim, a onda ga neko drugi kupi? Jer ako cena pada, pada za sve.

Gwynplaine said...

Dragi ljudi,

vi sve ovo lepo teorijski argumentujete, zaboravljajuci cinjenicu da je Srbija jedna divljina. Nema zdrave privrede ni trzista, a ni efikasnog pravosudja.

Mozda neko obezvredjuje klub da npr. srusi stadion, isplati fudbalerima po saku kikirikija za raskid ugovora i sagradi 100.000kvm stambenog i poslovnog prostora. U tom slucaju mu jeste u interesu da cena bude sto manja

Marko Paunović said...

Da, to je tacno, ako ce on biti jedini kupac.

Ali, ako vec moze da obezbedi da bude jedini kupac, zasto bi onda obezvredjivao bilo sta?

Jednostavno, ako neko vidi sebe kao buduceg vlasnika i siguran je u to, onda nema logike da bilo sta unistava. Sa druge strane, ako nije siguran u to da ce biti vlasnik, onda opet - zasto bi unistavao?

Jedina prica koja ima logike je da PUSTAS PRICE kako je nesto unisteno, kako sutra ne bi niko bio zainteresovan. Ti onda kao fol PREPLATIS zato sto znas da je situacija u stvari bolja nego sto ostali misle.

Lighthouse said...

Mislim da političari ne haju za potrebu privatizacije klubova zato što je velika većina njih upletena u poslove tih klubova. Mislim da se tu ne radi samo o lukrativnom članstvu u upravnim odborima, nego o mnogo većim i opipljivijim koristima. Ovakvo stanje, u kome su klubovi, većina njih, formalno neka vrsta NGO-a, a ipak pod kontrolom vlasti, a ipak neki prave profit koji se ilegalno sliva u privatne džepove, tajno i neoporezovan, nije održiva. Mislim da je i zbog toga sportskih uspeha u zadnje vreme malo. Čak ni privatizacija neće sve rešiti (primer Italije) ali će bar otežati muljanje. A s druge strane, možda je u Italiji i Španiji toliko muljanja baš zbog toga što je tamo privatizacija bila polovična, tj. zato što je sportski biznis preregulisan? Zna li ko na ovom Blogu više o tome, tj. kako je status klubova rešen u raznim zemljama Zapada?