Pages

29 September 2008

Nesavršeno tržište

Dve vesti:

Kongres nije odobrio 700 milijardi za saniranje finansijske krize. Kongres, bar trenutno, ne veruje da je tržište nesavršeno.

Slaviša se oženio u subotu uprkos slaboj potražnji i time dokazao da je tržište ipak nesavršeno.

10 comments:

Vanja said...

:)

Marko Paunović said...

Procitao sam negde, ali sada ne mogu da se setim gde, da je jedan kongresmen rekao da je dobio mnogo mejlova od svojih biraca ovih dana i da je odnos fifti-fifti: 50% kaze NO!, a 50% kaze HELL NO!

I sta sad, jel je ovo kraj kapitalizma, ili ne?

Vanja said...

Ovo je pocetak nove nade da ipak necemo morati da branimo kapitalizam od kapitalista.

Dow pade k'o nikad. I to je isto top news.

Lazar Antonić said...

ja verujem da ce malo promeniti predlog zakona i da ce skrpiti jos tih 13 glasova... i McCain i Obama su se vratili u kongres da rade na ovome, tako da sumnjam da novi predlog nece proci kasnije... Inace, trenutno sam u Vasingtonu i uzivam u prepucavanju izmedju demokrata i republikanaca oko toga ko je kriv zasto ovo nije proslo... 60% demokrata je glasalo za i oko 30% republikanaca... republikanci sa druge strane kazu vas je kongres, vasa odgovornost... a oni najglasniji kazu da bi glasali za zakon da Nancy Pelosi nije odrzala politicki govor u kome je okrivila republikance za krizu... pravo uzivanje...

Unknown said...

Marko, samo da te podsetim, za laku noc. Koliko sam ja pratio, ovde niko - dakle, bas niko - nije govorio o kraju kapitalizma, nego o kraju ove vase price. I ne samo vase, nego i vasih gurua. Sve te mudre glave, velicine, Fridmani, Hajeci, njihovi ucenici, vasi ucitelji, sve to cime ste se zamajavali godinama... Adio. S tom ocenom nekih ljudi ovde potpuno se slazem. Ostalo bas i nisam mogao da povatam.

A sad pogledaj najnovije vesti. Izgleda da glasanje u Kongresu nije imalo veze s verom kogresmena u savrsenstvo trzista. Lazare, kad si vec na nogama, proveri i sta ce biti do kraja radnog dana na Vol Stritu.

Fear sweeps through financial markets after the House rejects a $700 billion bailout plan.
http://news.yahoo.com/s/ap/wall_street

A tu je i ono sto su danas (sad vec juce) izjavili Nemci i Francuzi, na sta skrece paznju andreas breme

http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Koliko-je-Evropa-ranjiva.lt.html

Evo da ti jos malo ispasiram: "SAD nisu više svetska finansijska supersila, zaključio je nedavno nemački ministar finansija Peter Štajnbrik predskazavši kraj „Anglosaksonskog” modela kapitalizma... – Moramo REGULISATI banke, kako bismo REGULISALI sistem – kazao je Sarkozi... Takođe, nova pravila treba da sačuvaju sistem od razuzdanih spekulacija. „Bilo je previše obmanjivanja i skandala”, kazao je Sarkozi. ", itd.

uz hitno upumpavanje 625 milijardi zelembaca i to bez rasprave po Pralamentima

Sve u jednom ludom danu.

I sta kazes "JEDAN kogresmen" je dobio "MNOGO mailova od svojih biraca" i odnos je "50:50"? Jel to neki argument? Lepo je to sto ne odustajete tako lako, al dajte saberite se malo.

Propala je samo ta vasa smesna prica, ali ne kapitalizam. Za sada.

Ivan Jankovic said...

Ljubo,
francuskim i nemackim politicarima bi bilo pametnije da se pogledaju u ogledalu i vide sta se desava sa njihovom sosptvenom bankrotiranom privredom koja decenijama raste 2 do 3 puta sporije od americke na godisnjem nivou, i koja je sad, za razliku od americke vec u recesiji. Njihova misljenja o ekonomiji vrede koliko i p... bob. Kad nesto naprave kuci u smislu politika koje vode ekonomskom rastu, i izvedu svoju zemlju iz dugotrajnog privrednog cabra, onda ce i neko u inostranstvu imati motivaciju da slusa sta oni imaju da kazu. Dotle, mogu da se pokriju usima i prionu na svoje domace zadatke.

mp said...

Ljubo, Deutsche bank je otpisala par desetina milijardi, Dresdner banka je nestala, francuske banke su toliko puta spasavane od drzave - Credit Lyonnaise, SocGen ciju prodaju strancima je drzava zabranila, tako da necemo da poredimo kvalitet finansijskih sistema. A ako onda na osnovu finansijskih sistema zakljucujemo o celokupmnim privredama, onda su ove evropske odavno "adio" a Nemacka i Francuska isto tako odavno nisu supersile.

Unknown said...

Ubediste me u tri reci.

Nije ovde stvar u tome kakve su ekonomije Nemacka (zaista, prilicno slabasna ekonomija) i Francuska (nesto kao Etiopija, zar ne?) nego sta se desava s percepcijom cele te demagogije "slobodnog trzista" i "deregulacije", a posebno s poverenjem u "nevidljivu ruku trzista". Tu se ipak nesto promenilo, doslovno preko noci, iako se kuvalo malo duze. Mozda se ipak desilo suvise naglo za sve vecite kibicere, pa i za vas, pa to jos ne mozete da obradite. Ipak je to shok, pustite da prenoci. Onda pogledajte najnovije vesti.

I kakav je ovo komentar na sve te vesti samo od danas, posebno iz Amerike? Ali i na ove iz Evrope? Ovde se samo pitamo (retoricki) kakva je to sad klima za price o jos vecoj deregulaciji?

mp said...

Ljubo samo ponudi argumente, podatke, cinjenice zasto su koncepti nemacke i francuske i ostalih evropskih privreda bolji od americke, i ubedi nas u 3 reci takodje.
Mene samo uzasno nervira ta prica kako trenutna desavanja dokazuju propast trzisne privrede i liberalizma, a verujem da si na ovom blogu imao prilike da procitas puno objasnjenja kako je do krize doslo i da li je problem nastao zbog trzisnog pristupa.

Unknown said...

Ko je rekao da su bolji? Ili gori? Ko je uopste pricao o tome? Ali vi predstaviste Nemacku i Francusku kao neke sirotinjske zemlje. Dakle kako to citas? Kako si citao sve ostale podatke? Ovde je bilo nekoliko slucajeva da preporucujete tekstove koji navodno podrzavaju vase teze, a da vam onda drugi kazu, "cekaj, ali ovde pise nesto drugo..." Pogledaj onaj skech Sta kazu ekonomisti? s Tasicem i Ivanom na jednoj i Hughartom na drugoj strani. Tendenciozni ste. Iskrivljujute ono sto pise crno na belo. Svaka cast Bremeu, on je jedini od vas imao toliko postenja i dostojanstva da se suoci stvarnoscu. Ovo je bre jadno. Pa treba da vam je lakse. Propala je jedna glupost, nista vise. Sad ste slobodni da se uvatite neceg pametnijeg.