Pages

20 September 2008

Internet kontrola u Turskoj

Sajt Richarda Dawkinsa je zabranjen u Turskoj jer ismeva turskog religioznog autora.  Za sada je to odluka jednog nižeg suda, ali ne bi me čudilo da islamistička vlada i parlament usvoje slične inicijative.  Sa druge strane, ako ova odluka dođe do vrhovnog suda Turske, gotovo je sigurno da će biti ukinuta. Ovo je saga u nastavcima: ovde je jedan, a ovde drugi post i rasprava o ulozi vrhovnog suda i vojske u turskoj demokratiji.  Ja nisam veliki ljubitelj demokratije same po sebi -- to što većina hoće da zabrani Dawkinsa nije apsolutno nikakav razlog da se Dawkins zabrani.  Ako su intervencija vrhovnog suda i pretnja vojnom silom jedini načini da se odbrane lične slobode, neka bude tako. 

2 comments:

Lazar Antonić said...

malo si se zbunio nije ovde problem demokratija, nisu ljudi na referendumu izglasali zabranu, vec ga je kao sto i sam kazes zabranio sud. Nije tvoj omiljeni vrhovni ali sud.

interesantno je kako tebi selektivno smetaju zabrane odnosno gusenje licnih sloboda. nije u redu da se zabrani sajt ali je u redu da se zabrani da se nose marame. sekuliraziam sam po sebi ne moze biti iznad individualnih sloboda.

Marko Paunović said...

Da, Lazar je u pravu, mada verujem da, kada bi procitao delove Dawkinsovog "The God Delusion" turskom narodu, ogromna vecina bi htela da se to zabrani.

Kao i u Americi, doduse.

S tim sto to u Americi ne bi bilo moguce zbog Ustavnog suda, a u Turskoj zbog generalstaba. :)