Pages

23 July 2008

Šešelj liberal, pre deset godina

Sinoć sam, na sugestiju prijatelja, odgledao duel Šešelj-Đinđić (snimak na Youtubeu), iz maja 1998. godine, koji je snimljen par meseci nakon što su radikali ušli u Vladu sa koalicijom SPS-JUL. Moj utisak je da je po svim pitanjima (osim "nacionalnih") Šešelj ideološki bio daleko liberalniji nego Đinđić. Tri stvari se posebno ističu.

Prvo, privatizacija. Šešelj je napao Đinđića zbog toga što su 1994. godine demokrate podržale predlog socijalista da se donese zakon kojim se poništava privatizacija koja je odrađena po zakonu iz vremena Ante Markovića. Dok je Đinđić koristio današnje radikalske argumente ("neki su za šaku dinara kupili fabrike koje je ovaj narod godinama gradio"), Šešelj je koristio prilično liberalne argumente tipa "sve jedno, zakon ne sme da važi retroaktivno", "ako je nešto jeftino prodato, kriv je prodavac, a ne kupac", a bukvalno je rekao da je "i najgora privatizacija bolja od društvene svojine" i "da je sve privatizovano početkom devedesetih, ekonomska situacija bi danas bila mnogo bolja".

Drugo, visoko obrazovanje. Počela je priča o nekom tadašnjem dogovoru vlasti sa Albancima na Kosovu da im se dozvoli da osnivaju privatne univerzitete. Đinđić je to napao iz izuzetno etatističkog ugla, argumentima tipa "država mora prvo da odobri te programe", "to će se pretvoriti u buvlju pijacu" i "u svakoj normalnoj državi država propisuje nastavne programe", na šta je Šešelj otprilike rekao "to su gluposti, država treba da propiše uslove za osnivanje fakulteta u smislu broja profesora, ali program određuju sami, to se zove autonomija univerziteta" i, za mene sasvim porazno, jer to nisam čuo od 5. oktobra na ovamo, "država ne može da od fakulteta napravi dobar fakultet, može samo da ga upropasti", kao i "kvalitet fakulteta na kraju krajeva se određuje na tržištu radne snage".

Treće, priča o devalvaciji. Đinđić je prilično populistički napao Šešelja zato što je, na predlog Savezne vlade, Narodna banka devalvirala kurs dinara. Argument je otprilike bio "to sve ide na teret sirotinje, ako ste već morali da devalvirate, devalvacija je morala da bude praćena i odgovarajućim socijalnim programom", na šta je Šešelj rekao "mi, srpski radikali, se uvek zalažemo da kurs dinara bude tržišni, ne treba država da veštački održava kurs".

Sve ukupno, bio sam prilično iznenađen, jer sam se uglavnom slagao sa time što Šešelj priča. Sve dok nisu došli do Kosova i "zavere stranih sila".

Naravno, ovde se radi "samo" o rečima. Šta god Šešelj govorio, Vlada u kojoj je on sedeo će ostati upamćena kao jedna od najgorih i "najdiktatorskijih", kako zbog Kosova i političkih ubistava, tako i zbog stvari za koje su direktno radikali krivi, poput Zakona o obrazovanju i Zakona o informisanju. Sa druge strane, Đinđićeva Vlada će verovatno ostati upamćena kao prilično liberalna.

12 comments:

Ivan Jankovic said...

Potpuno si u pravu, ja sam gledao isti snimak pre jedno dva meseca i bio sam potpuno konsterniran time koliko se skoro u svemu (sto nema veze sa Kosovom, patriotima i izdajnicima) slazem sa Seseljem, a skoro ni u cemu sa Djindjicem.

Marija Djordjevic said...

Slazem se. Obojica su pokazali koliki su majstori u politickom oportunizmu.

Nego, meni nije jasno zasto niko ne koristi taj video dokument kada Vucic&co pocnu da lupetaju o stetnosti privatizacije.

Slaviša Tasić said...

Ja ne znam da li su radikali menjali pisani program, ali i program im je jedno vreme bio najtrzisniji od svih stranaka.

Isto, koliko se secam sam Seselj nikad nije imao socijalisticku retoriku, sa time su poceli Toma i Vucic kasnije.

Lazar Antonić said...

Pa nije ni Zoran rekao da je protiv plivajućeg kursa. Samo je kritikovao devalvaciju i nazvao je dodatnim porezom, što je tačno. Sada što je pomenuo socijalni program to ne mora obavezno da znači da je opravdavao devalvaciju. Mada jednom prilikom je jeste najavio 2002. godine mislim, kada je imao sukob za Dinkićem, tako da bi mozda i on devalvirao dinar. Ali to je sada manje vazno.

Seselj sa druge strane prica o liberalizmu a sedi u vladi koja radi sve suprotno. Kaze da je za plivajuci kurs ali vlada u to vreme devalvira dinar. Njegovo objasnjenje je da je to bilo neophodno zato sto su se tajkuni obogatili na visokom kursu. Iste argumente slusamo i danas. Šešelj me podseća malo i na Jelašića: najbolji je plivajuci kurs ali jos nismo spremni. Mora NBS malo da pomogne. Please.

Ovo za obrazovanje mu je bilo dobro. Ali koliko se sećam ni to nije sprovedeno.

Unknown said...

На старом сајту СРСа је могао да се преузме и програм странке, па не могу сада да потврдим ово, али Радикали су имали другачији програм од овога који се сада види и он јеу ствари конзервативан само у погледу, рецимо, националног питања, положају породице у друштву, религије и сл. што се и данас на западу сматра конзерватизмом. Економски програм уопште није десничарски.

Е сад, зашто он никада није дошао у први план? Па увек су била важна та „велика, државотворна питања“ па ово није ни много спомињано. Друго је што је идеолог странке Шешељ, а њега већ давно нема, па су ови други мало удаљили са тог пута.

Што се тиче владе са СПСом, ту реално нису ни могли ништа њихово да спроведу јер су им политике различите; баш пред изборе питали Јоргованку Табаковић која је била ваљда министар за приватизацију како је она то радила када се они нису залагали за такву приватизацију, а она каже да СПС није прихватао њихов систем, па су морали по постојећем али су зато то барем урадили по закону, и како су тада приватизована предузећа ових година по добрим ценама препродавана странцима.

И иако су са овим удаљавањем од идеологије добили много бирача исто тако су и изгубили одређени број оних тврђих, „старих“ који су од раније њих подржавали па нису задовољни тиме где се странка креће.

(узгред, што не омогућите да могу да се остављају коментари и без Гугл или ОпенИД налога, као на пример овде?)

Slaviša Tasić said...

Probali smo Milane, ne valja...

Dobar blog sa linka, ali vidim da je i on uveo ID.

Unknown said...

Dobar blog sa linka, ali vidim da je i on uveo ID.

Па не, ту може да се бира, видите на слици.

Probali smo Milane, ne valja...

Зашто, је л’ има много „spam“-а или нешто друго?
Мада има предност када се оставља са Гугловим налогом што шаље нови коментар на пошту. ;)

Marko Paunović said...

Problem je kada je veca diskusija, pa ima vise ljudi pod imenom Anonymous. Nemas pojma ko je sta rekao i ko kome sta odgovara.

Sto se programa radikala tice, imali smo post pred izbore o njihovom programu, odnosno o tome da na sajtu uopste NEMAJU program. Onda smo nasli neki stari, pa smo njega komentarisali. U svakom slucaju, sada im je ekonomski program sasvim levicarski.

andreas breme said...
This comment has been removed by the author.
andreas breme said...

ma i ja sam im skretao paznju da je onako bilo dinamicnije i da je bilo vise komentara i da se jedino u sudaru razlicitih misljenje moze proizvesti nesto (ivan mi je pricao da cak postoji i neka filozofska teorija koja to govori)... ali izgleda da je zelja za cenzurom bila suvise jaka :)

a ovo sa vise anonimusa se dogadjalo ali meni kao citaocu (i ponekad kao jednom od anonimusa :) to nikada nije smetalo. bilo je svasta kad se aleksa predstavljao sa nekoliko razlicitih nickova ali to samo dokazuje da uvodjenje registracije nista ne pomaze u takvim slucajevima

tiki said...

pitanje za sve
ako maknemo nacionalno pitanje
ko je veći liberal u viđenju ekonomije i pravnog poretka
šešelj (a sa njim se slažem u ovim ekonomskim temama) ili Latinkini jakobinci u LDP
(Srbljanovićka , Praziluković...)

Lazar Antonić said...

Tiki, ja mislim da se mi ovde hvatamo za slamku kada je Šešelj u pitanju. On je možda imao liberalno ekonomsku retoriku ali ja ne znam da je to ijednim gestom pokazao. On sebe naziva desničarem pa mu kao predstavniku konzervativne Srbije, kako je on sebe verovatno zamišljao, odgovaralo da nudi malo liberalniji ekonomski program. Njemu ekonomija očigledno nije toliko bitna. Zna se koje su njegove teme. Ako ekonomski program njemu nije bitan mislim da ni mi ne bi trebali da filozofiramo o tome šta bi bilo kad bi bilo.

Koliko god se ja ne slagao sa Srbljanovićkom po pitanju ekonomije (mada ni ona nije bila loša u kampanji za lokalne izbore), ne bih imao sumnje za koga da glasam da su samo njih dvoje kandidati.