Pages

29 June 2008

Recepti i rezultati

Oduvek sam teorije da "nema jedinstvenog recepta" za ekonomski uspeh, i da to zavisi od zemlje do zemlje, smatrao posebno bizarnom vrstom anti-intelektualizma, bez obzira da li je zagovaraju likovi poput čuvenog Katića iz Politike, ili pak ekonomski nobelovci.

William Easterly, profesor sa NY univerziteta ima odličnu kritiku novog izveštaja Svetske Banke o perpektivama prevazilaženja siromaštva, koji smo ovde već komentarisali, a koji se u osnovi svodi na "nema recepta" anti-intelektualizam. Kaže Easterly: "The report of the World Bank Growth Commission, led by Nobel laureate Michael Spence, was published last week. After two years of work by the commission of 21 world leaders and experts, an 11- member working group, 300 academic experts, 12 workshops, 13 consultations, and a budget of $4m, the experts’ answer to the question of how to attain high growth was roughly: we do not know, but trust experts to figure it out.

This conclusion is fleshed out with statements such as: “It is hard to know how the
economy will respond to a policy, and the right answer in the present moment may not
apply in the future.” Growth should be directed by markets, except when it should be
directed by governments.

My students at New York University would have been happy to supply statements like
these to the World Bank for a lot less than $4
."

7 comments:

Unknown said...

Oduvek SAM teorije ... smatrao posebno bizarnom vrstom ANTI-intelektualizma, bez obzira da li je zagovaraju ... ili pak ekonomski NOBELOVCI.

Morao sam da dodjem da komentarisem na ovom smesnom blogu. Slucajno naleteh na vas na agregatoru. Jako ste smesni!
Ovoliko furanje me potseca na klince od 15 godina, dva piva i devocicu.
Bravo majstori! Treba da idete da objasnite tim jadnim nobelovcima!

Ivan Jankovic said...

Ako mislis da je to sto je neko nobelovac garantuje da nece lupati gluposti onda si potpuno neobrazovan u ekonomiji. Treba da procitas recimo nobelovca Gunara Mirdala koji tvrdi da u Africi ne treba uvoditi naprednu tehnologiju da se ne bi smanjila traznja za ljudskim radom, pa ce ti moja kvalifikacija postati mnogo manje smesna.

Mnogo je lakse pozivati se na neciji autoritet nego sam nesto znati. Ali, situacija je ovakva: medju ekonomskim nobelovcima mnogi pricaju price koje su vrlo slicne nasima (poput Hajeka, Fridmana, Lucasa, Bjukenena) a mnogi su otvoreni levicari koji tvrde sve suprotno od toga. Ako zelis da imas nekakvo misljenje o bilo cemu iz ekonomije, nuzno ces morati da nadjes da je barem jedna od tih grupa nobelovaca u krivu. Dakle, tvoja udobna pozicija naslanjanja na autoritete ne pali u ekonomiji, jer se autoriteti ne slazu. Moras, kao i mi, da koristis sosptveni razum i poznavanje cinjenica da bi stekao misljenje o svetu, ovakvo ili onakvo, a onda da zauzmes stav i prema nobelovcima. Ta odbrana nobelovaca je stav neznalica; brani neki stav koji zastupa nobelovac stvarnim argumentima a ne nobelovca. Recimo daj neki razlog zasto tvrdnju da "nema recepta" u ekonomskom razvoju ne smatras anti-intelektualizmom, pa da o tome raspravljamo. Ovako je tvoje javljanje samo bespredmetna pljuvacina.

Unknown said...

Kao potpuni ekonomski neznalica mnogo sam ubedjeniji da su neki autoriteti (even better ako je nobelovac) u pravu nego nabedjeni srpski teoreticari ekonomije (sic!) kojima je jedini i najboljni nacin za resavanje svakog problema privatizacija, jedina ispravna, samoobjasnjiva i logicna.
Gde se ne brinete za cenu nafte od 140 (ipak ce energija dugorocno (?!) da bude jeftinija, ma sta god dugorocno znacilo i ma sta god mi radili do tada) nego sto Severna Koreja i Iran imaju nuklearke. Ma ljubi vas Kondoliza! Ne znam da li to i Ameri veruju a ne vi nas ovde da lozite. Jel imaju atomku isto kao i Iracani bombe za masovno unistenje?

Znaci, slihterastiji blog u zivotu nisam video. Da li vi hocete za se kvalifikujete da vam Dzejms Lajon udeli neku kintu ili ubaci kod sebe u MKG? To mi je jedino logino objasnjenje za ovakve stavove.

andreas breme said...

kao da je komentator licno uvredjen necim sto je ovde napisano...

Sandra said...

Ma, covek je ocigledno zalutao.

Unknown said...

uvredjen sam spinovanjem, manipulacijama i glupostima koje sam procitam.
Mene takve stvari nerviraju.

Ako vi vise cenite smaracke britanske old champ fazone i nacin pisanja slobodno me zaobidjite.

Sto se tice zalutavanja potpuno se slazem. Vidim da ste se ekipica lepo slozili i medjusobno se tapsete po ramenima tako da vas ne bih vise deranzirao.

Fala, dovidjenja.

Marko Paunović said...

Milane, izvini ako te je neko uvrdio, time sto si nas nazvao neznalicama, manipulantima i glupacima.