Pages

01 June 2008

Kralj Abdula

Već godinama na CNN-u u jednom džinglu slušam jordanskog Kralja Abdulu kako ponavlja već bajatu frazu "demokratija ima različito značenje za različite ljude." Naravno, postoji mnogo definicija demokratije. Ipak, svaka definicija pa i one najosnovnije podrazumevaju izbor predstavnika građana. Neke definicije podrazumevaju veći broj pozitivnih prava, neke ustavom ograničenu vladu, postoje predsednički i parlamentarni sistemi, ali tu se uglavnom razlike završavaju. Svaki oblik demokratije kao osnovno načelo podrazumeva izbore.

Međutim, kada Kralj Abdula kaže da demokratija ima različito značanje za različite ljude, on misli da postoji i oblik demokratije koji ne podrazumeva izbore. On smatra da je sistem u kome je sva izvršna vlast nasledna i gde monarh imenuje ceo gornji deo parlamenta, kao što je slučaj u Jordanu, samo još jedan oblik demokratije. Nije.

Ustvari, ono što Kralj Abdula zaista misli jeste da demokratija ima različito značenje za različite vladare. Kada bi pitali ljude u Jordanu, Kini, Kubi ili Saudijskoj Arabiji malo je verovatno da bi se oni dobrovoljno odrekli svog prava da biraju vlast. To su dokazali i građani Venezuele koji su na referendumu glasali protiv izmena ustava koje bi inače popularnog Hugo Chaveza učinile doživotnim predsednikom.

Sledeći put kada čujete izjavu Kralja Abdule imajte u vidu da on govori samo u svoje ime, ne i kao predstavnik pet miliona građana Jordana.

5 comments:

Slaviša Tasić said...

Isto to i ja već godinama razmišljam! U tumačenju kralja Abdulaha demokratija je kada je na vlasti on. Zanimljiva definicija. Ne znam zašto se BBC-u to toliko sviđa, skoro da bih rekao da su cinični.

Ali kada se razmisli dvaput, Jordan je jedna od prosvećenih diktatura. Kako bi Jordanu pomogla demokratija? Sa 40% Palestinaca koliko ih imaju na vlasti bi bila neka kopija Hamasa. Ovako kralj dozvoljava dobar nivo ličnih sloboda, ima nekakve izbore za pola parlamenta ili slično, sputava fundamentalizam, zemlja je bezbedna, stvorio je dobru klimu za investicije... Tako da ne mogu mnogo da mu zamerim.

Lazar Antonić said...

To si u pravu. Ali ja ne kažem da je demokratija kao sistem savršen ili čak efikasniji od ostalih, mada ja lično ne bi voleo da živim u nekom drugom. Ono što zameram Kralju je što mir i napredak poistovećuje sa demokratijom a sebe sa demokratom.

Lazar Antonić said...

Mislim da ga ne skidaju sa CNN-a jer je to najstandardniji kliše danas. Ko god veruje da je u suštini moguće kopirati osnove sistema sa zapada na zemlje u razvoju ne uzimajući u obzir kulturološke razlike se smatra uskogrdnom neznalicom. Ali ja jednostavno ne razumem koje kulturološke specifičnosti zahtevaju neki kompromis? Na primer ne dozvoliti ženama da glasaju u Saudiskoj Arabiji? Postojanje vrhovnog verskog lidera koji ima veća ovlašćenja od izabranih predstavnika u Iranu? Verujem da je ta priča o različitostima i smišljena da bi skrenula temu odnosno da ne bi postavljali pravo pitanje a to je zašto se u nekim zemljama ne organizuju izbori. Gotovo je nepristojno to pitati jer ne uzimamo u obzir kulturne i društvene različitosti. Gluposti.

andreas breme said...

sta mislite o ovome

Marko Paunović said...

Ako do sutra ne prokomentarise niko drugi, napisacu ja nesto. Nisam detaljno gledao, ali mi deluje dobro.