Pages

13 May 2008

Iz Italije a nije pasta

Da je socijalistima generalno važnije šta je u tuđem džepu nego u sopstvenom je dokazala i odlazeća italijanska vlada koja je objavila poreska dokumenta iz kojih se vidi koliko je svaki Italijan platio porez u 2005. godini. Na eBayu je mogao da se kupi CD za 75 dolara sa svim podacima.

Interesantno je da je objavljivanje ovih podataka na internetu kasnije ocenjeno kao nelegalno, dok je štampana kopija i dalje legalna, jer se navodno elektronski podaci mogu lakše falsifikovati. Meni se čini da je objavljivanje ovih podataka grubo kršenje prava na privatnost i da je najbolje odmah se zalagati za zabranu objavljivanja ovih podataka u bilo kojoj formi.

Ne znam da li su Italijani revolucionari u ovom polju ali ja još uvek nisam čuo da su negde individualni poreski dokumenti javni. U Srbiji se ovi podaci ne smeju objavljivati, mada premijer Ivica možda ima drugačije mišljenje.

3 comments:

UltimateFancy said...

U Norveskoj je moguce pregledati individualne poreske obaevze putem Interneta - evo jedan lep komentar iz Guardiana na tu temu, apropo cele price o Italiji.

http://commentisfree.guardian.co.uk/gwladys_fouch/2008/05/knowing_me_knowing_you.html

Lep pozdrav,

Jovan

Lazar Antonić said...

Interesantno. Ali i dalje ne razumem zašto bi neko drugi imao pravo da mi zaviruje u bankovni račun. Šta je sledeće, svako će moći da vidi kakav nameštaj imate u stanu?

Sandra said...

Mislim da objavljivanje individualnih poreskih obaveza preko interneta ugrozava slobodu pojedinca, ali bi na nivou drzave i sve vezano za drzavnu potrosnju trebalo da bude transparentno.