Pages

08 April 2008

Etatistička propaganda

"Po skupoći smo ispred mnogih, a po izvozu gotovo iza svih. Da bismo dostigli izvoz Slovenije, treba nam 27 godina. Da stignemo Hrvatsku, trebaće nam manje vremena. Uz veliku pomoć države domaćim izvoznicima, to bismo mogli da postignemo već za šest godina."

Ovo nije izjavio nijedan političar. Ovo je sa sajta B92, očigledno komentar novinara koji je tekst napisao. Takođe:

"I pored još jednom postavljenog pitanja televizije B92, zašto kao resorni ministar ne spreči takvo ponašanje proizvođača koji podižu cene na domaćem trištu, ministar Bubalo je rekao da "nema tu šta da se sprečava".

"To je interes onih koji proizvode. Oni gledaju gde mogu da ostvare više cene i gde mogu više da zarade, ali to morate njih da pitate", rekao je on.

Da rezimiram: novinar B92 se uzda u izvozne subvencije i u kontrolu cena. Ako to misli novinar B92, čemu se onda nadati od Politike ili NIN-a?

2 comments:

Slaviša Tasić said...

Pogledaj ovo, u povezanoj vesti:
"Djelić ...pozvao izvoznike iz svih sektora u zemlji da se udruže kako bi se popravio spoljnotrogovinski deficit."

Meni se plače od ovoga, ne znam šta je gore: što novinari koji pišu ekonomske tekstove za najčitaniji sajt ne znaju osnove mikroekonomije pa misle da je diskriminacija cena u zemlji i inostranstvu neobična stvar; što ne razumeju da cene zavise od tražnje, od onoga što prodavac može da naplati a ne od stepena njegovog bezobrazluka; što misle da ministarstvo treba da bude odgovorno za cene pa još i prozivaju ministra što ih ne kontroliše; što se komentatori svi do jednog pridružuju; što Đelić ne zna da se povećanjem izvoza uopšte ne smanjuje deficit (a da je samo posmatrao brojke u poslednjih 8 godina mogao je da vidi da su rasli i izvoz i deficit istovremeno, jer ne zavise jedan od drugog nego od kapitalnog bilansa); što Đelić ne razume da ekonomija funkcioniše najbolje kad privrednici gledaju da zarade, a ne da se udružuju da bi "zajedno" povećali izvoz ili smanjiili deficit ili bilo šta; što uopšte misli da se protiv deficita treba boriti...

Lazar Antonić said...

Slaviša najgore je što B92 ima loše ekonomske novinare. Po meni imaju najbolju informativnu redakciju. Najbolju televiziju. Definitivno najbolji sajt. Generalno sjajne novinare. I prosečno loše ekonomske novinare. Izgleda da to Veranu sada nije prioritet, ali mislim da će B92 prvi da se promeni.