Pages

20 March 2008

Naci vegeterijanci

Nije da ima nešto loše u zdravoj hrani i vegeterijanstvu, ali pre nego što Ministarstvo zdravlja to počne da gura kao državnu politiku, nije loše znati da su pioniri u tome bili Nacisti. Oni su izmislili "public health". Pre toga zdravlje je bila privatna stvar. Ovde ima nekoliko članaka o tome, posebno o njihovoj kampanji protiv pušenja.

Najbolja mi je anegdota sa Hitlerom i Hessom. Hitler, Himler, Goebbels, Bormann, Hess, svi su bili vegeterijanci. Ali prednjačio je Rudolf Hess, koji je na sastanke vrha donosio sopstvenu hranu koja nije bila samo vegeterijanska nego vegan i sa dodatnim makrobiotičkim elementima. Hitlera je, valjda iz ljubomore, to jako nerviralo pa mu se obratio: "Ovde imamo izvrsnog kuvara, siguran sam da može da ti spremi šta hoćeš. Nema potrebe da donosiš svoju hranu." Hess je međutim odgovorio da mora, jer njegova hrana ima posebne biodinamičke sastojke. Na šta mu je Hitler odbrusio da onda od sada nadalje može da ostane i kod kuće.

Posle su izgladili odnose. Do 1943., to jest. Ipak smešno mi je da ih zamislim kako u Vučjoj jami dok padaju bombe raspravljaju ko je bolji vegeterijanac.

9 comments:

Anonymous said...

Hess je vec maja 1941 zavrsio u britanskom zatvoru, a Hitler ga se odrekao, tako da prica o pomirenju 1943. govori da pisete o svemu a malo znate o bilo cemu.

Istoricar

Andrej Stanimirović said...

Anonimni istoričaru: Slavišina poenta naravno nije izgubljena i pored materijalne greške. Da je pisao o istoriji nacizma, greška bi zaista bila ozbiljna. Ovako, sasvim je nebitna. Sitničavost koju demonstrirate ukazuje da od lišća ne vidite šumu. Džaba toliko znanje istorije.

Suzana Ignjatović said...

Andrej: u pravu si...Slavisina doskocica je imala dramsku funkciju i odlicna je poenta.

Istoricaru: mislim da je uvek dobro da ljudi koji su eksperti u uzoj oblasti o kojoj pisemo, ukazu na neku nejasnocu u tekstu. E, sad, kada vec to radite, nemojte da docirate, nego lepo objasnite do kraja. Ovako izgleda da se samo pravite vazni a to ne doprinosi raspravi.

U ovom slucaju, ako je to uopste bitno (slazem se sa Andrejem da nije) samo je trebalo da naglasite da je Slavisa mislio na Rudolfa Hessa koji je bio stari Hitlerov drugar, ali ga je Hitler otkacio kada je hteo da pregovara sa Englezima (da li je Hitler znao ili ne za to, nebitno). To je bio siroti paranoik koji je tripovao da bi mu Hitler oprostio pokusaj paktiranja sa Englezima (Speer je pisao u Secanjima iz III rajha da mu je R.Hess ovo pricao dok su robijali u Spandauu). I njegov profil je stvarno u skladu sa ovim sto Slavisa pise. Nervna labilnost i tripovanje o zdravoj ishrani vrlo cesto idu zajedno. Covek je imao tesku paranoju do kraja zivota.

Drugi Rudolf bio je mnogo opasniji sajko Rudolf HOESS (nemacko O kao umlaut) koji je bio sef Ausvica. Ne znam da li je on bio veganac, ali za nekoga ko je pobio hiljade dece, moze se reci da je realno bio kanibal...Sta je njemu bilo u glavi, ne smem ni da pomislim.

Anonymous said...

pa i bmw su smislili nacisti i kad bi imo kesa ne bi se uopste dvoumio koji auto da uzmem.

ja smatram da je drzava u pravu kad promovise zdrav zivot jer ona obezbedjuje zdravstvene usluge pa sto je manje bolesnih manji ce nam biti porez (ili ce biti veci fond za kradju politicarima), naravno najveca steta u celoj prici je sto se drzava uopste bavi pruzanjem zdravstvenih usluga ali ako je steta vec ucinjena onda je bolje da ona bude sto manja.

a sto se tice istorije, meni nikad nece biti jasno kako mogu istoricari biti sigurni u bilo sta kad se sve moze falsifikovati a istoriju pisu pobednici.

u svakom slucaju ovi pikantni detalji koje ste izneli su krajnje zanimljivi.

Marko Paunović said...

marko dig:
To sto navodite da "drzava placa zdravstvo, pa samim tim treba i da promovise zdrav zivot" je sustina zahteva zasto liberali zele da drzava PRESTANE da finansira zdravstvo.

Taj "zdravstveni argument" je doveo do kontrole namirnica, obaveznog vezivanja pojasa, obaveznog nosenja kacige, zestokog oporezivanja cigareta, u perspektivi i masti i secera. Sve u svemu, do znacajnog, a potencijalno jos znacajnijeg, ogranicavanja ljudskih sloboda. Sta bilo koga briga da li ja jedem masno, pusim i pijem 2 litra koka kole dnevno?

Po meni, drzava treba da prestane da se mesa u to sta jedem, pijem, pusim i generalno sta ja radim sa svojim telom. Zauzvrat, neka mi pruzi mogucnost da sam snosim posledice svoga izbora.

Sto se BMW-a tice, nisu ga smislili nacisti, nego neki Nemac. To nije isto.

Slaviša Tasić said...

Anonimni istoricaru, nisam rekao da su se pomirili 1943., nego da je pomirenje TRAJALO do 1943, tj. do vremena kad je Hess prebegao.
Sto jeste bila greska jer se prebeg ocligledno desio 1941.
Ali to je greska u godini, a ne "prica o pomirenju 1943." koju mi imputirate.

Lazar Antonić said...

Koliko sam ja razumeo čovek nije prebegao nego je otišao u englesku sa ciljem da engleskoj ponudi pakt o nenapadanju što bi omogućilo nemačkoj da se fokusira na istočni front.

Suzana Ignjatović said...

Albet Speer tvrdi da je bio sa Hitlerom u momentu kada je saznao za Hessovu akciju i da je poludeo i proglasio Hessa izdajnikom. E sad, ko ce ga znati, mozda je i bilo nekog plana. Bila bih zahvalna da kolega komentator istoricar rascisti dileme. U svakom slucaju, istina je da Hess nije bio sasvim svoj jos u to vreme. Da li mozak atrofira od tolikog zelenisha ili nesto drugo...

Miodrag said...

Hitler nikad nije bio vegetarijanac, samo je smanjio unos mesa, plasio se raka, od cega mu je majka umrla.

Hes je kraj zivota docekao u zatvoru u Spandau gde je sa uzivanjem krkao meso.

Nacisticko vegetarijanstvo je mit, lansiran od strane nacisticke propagande:
"Do you know that your Führer is a vegetarian, and that he does not eat meat because of his general attitude toward life and his love for the world of animals?"

Ukratko ovde:
http://www.iskcon.net.au/kurma/2007/05/03

...a vise na Wikipediji...