Pages

20 February 2008

Moj predlog strategije

Mi ovde najčešće kritikujemo Vladu i Predsednika zbog raznih stvari, a u poslednje vreme najviše zbog Kosova.

Ja sada želim da budem "konstruktivan", kako se to lepo kaže, tj da predložim šta bi konkretno trebalo uraditi sada da bi srpski nacionalni interes u najbližoj mogućoj budućnosti bio što je moguće više zaštićen. Da budem precizniji, ovo što ću predložiti, po mom sudu je trebalo uraditi mnogo ranije, ali još uvek nije kasno.

Srbija treba da napravi trgovinu sa Zapadom oko Kosova. Dakle, jednostavan quid pro quo - mi ćemo postepeno smirivati situaciju, i u neko dogledno vreme priznati Kosovo, a vi ćete ZAUZVRAT odmah ponuditi SAA na potpisivanje, obećati status kanidata do 2010 godine, a punopravno članstvo Srbije u EU najkasnije do 2012. Pri svemu tome, Mladića ćemo prolongirati Ad Calendam Grekas, najmanje do sticanja statusa kandidata. Možemo se složiti oko kompromisa da Mladić eventualno bude uslov za potpuno priključenje Uniji."

Naravno, ovo ne mora da bude srpskoj javnosti saopšteno ovako direktno i brutalno (shvatiće već sama između redova), već se može neko vreme nastaviti sa praznom pričom o borbi za Kosovo, ne radeći naranvo ništa i postepeno pripremajući teren za priznanje koje će ionako morati da usledi kad-tad, a istovremeno sav akcenat staviti na "evropsku budućnost" (ovaj put izlglednu i sigurnu, a ne maglovitu, što će dramatično oslabiti uticaj radikalskih, dss-ovskih i sličnih popovanja protiv Zapada) .

Da li je ovo realno? Mislim da je potpuno realno. Naravno, teško je verovati da bi Srbija mogla da ispuni baš sve kriterijume EU do 2012. Ali, očigledno da ih nisu ispunile ni Bugarska ni Rumunija, pa su ipak primljene (a Srbija u mnogim stvarima uopšte ne zaostaje za njima, čak bi se reklo da ekonomski bolje stoji). Upravo u tome i jeste stvar - učinimo da i Srbija bude primljena iz političkih razloga, a ne zato što će ispuniti sve kriterijume.

Ovo je moguće, i to iz najmanje tri nezavisna razloga: Srbija, kako je spomenuto, stoji ekonomski bolje od Bugarske i Rumunije koje su članice EU, tako tu nema nekog problema. Sve dodatne bolne reforme poput završetka privatizacije, deregulacije i otvaranja tržišta koje bi se ovako otezale 10 ili 15 godina, sada će moći i morati da se obave za dve ili tri godine, a sve sa vrlo uverljivim opravdanjem narodu da to mora tako zbog svetle evropske budućnosti, koja ovaj put ne dolazi tamo, nekad, negde, možda za 15 godina, nego SIGURNO ZA 4 GODINE. Osim toga, sama EU je već više puta govorila da su "administrativni" i drugi kapaciteti Srbije dosta visoki, i da kad se uklone političke prepreke ona može da napreduje ka integracijama vrlo brzo. E, pa uklonimo onda političke prepreke, mudrom državničkom politikom, tj trgovinom Kosovom I treće, postoji nesumnjiva i snažna politička volja na Zapadu da se ovako nešto napravi: svi iz EU stalno ponavljaju da treba Srbiji dati neku šargarepu, i postoji dosta velika griža savesti zbog toga što se kažnjavaju "demokratske vlasti" zbog grešaka Miloševića. E, pa što to ne iskoristiti? Ubeđen sam da bi vodeće zemlje Zapada, na čelu sa Amerikom, jedva dočekale da naprave ovakav potpuno neprincipijelni i vanredni aranžman sa Srbijom, i da bi to imalo najširu podršku kao garancija stabilizacije Blakana, jer imate glavnu zemlju na svojoj strani. Svaki dan čujemo bar po jedan poziv od nekog visokog zapadnog političara da se Srbiji mora pružiti šansa. E, pa lepo, pružite je onda - naši uslovi su krajnje razumni. Potrebno je samo da se neko iz Srbije seti, pa to i zatraži.

Jedino mislim da se braći Rusima ovakav aranžman nikako ne bi dopao. Oni bi izgubili bilo kakav značaj u srpskoj spoljnoj politici. Srbiji više ne bi bile potrebne njihove medveđe usluge. Ali, ne bi se dopao ni Koštunici koji zapravo ne želi u EU, već da vodi Kosovski boj za "međunarodno pravo i pravdu" sa anglosaksonskim Atihristom. Što praktično znači da od cele stvari nema ništa.

Dakle, cena Tadićeve politike "I Kosovo i Evropa", tj njegove gluposti ili kukavičluka (svejedno šta od ta dva) zbog kojih je nesposoban da pokrene politiku sličnu onoj koju sam predložio, tačno odgovara razlici između Srbije u EU 2012, i Srbije evropskog slepog creva-ruske gubernije-rupe na tepihu itd, koja se bavi sama sobom u narednim decenijama (čuli ste sinoć Samardžića, on misli da se ovakva "borba" za Kosovo s ruskom podrškom nastavi narednih 10 ili 15 godina najmanje).

Da parafraziram Buchanana - "your choice, your cost".

15 comments:

Anonymous said...

Srpski nacionalni interes bi uz to bio i povratak severnog Kosova i pojedinih srpskih opština.
EU i ta obećanja oko ulaska su sama po sebi smešna.

Ivan Jankovic said...

Ako je srpski interes da severni deo Kosovo bude u Srbiji, zasto su onda "pregovaraci" zakucali svoju poziciju prtivljenjem nezavisnosti po svaku cenu. Pretpostavka podele Ksoova je priznanje albanskog dela kao nezavisnog. JA mislim da je za to sada kasno, ali to ne utice bitno na moj scenario.

Sta je smesno u prici o EU? To sto ja mislim da je to srpski, ili sto ti mislis da to nije realno, iako je u srpskom interesu? nacionalni interes

Marko Paunović said...

Ne znam sta da kazem. Sa jedne strane, plan podrzavam. Sa druge, nisam siguran da je izvodljiv. Sustina moje skepse je da je tako nesto vec nudjeno od strane "medjunarodne zajednice" i da je odbijeno, ukljucujuci i pare. U nekoliko navrata.

Mislim da gresis oko pozicije Rusije. Koliko sam ja nacuo, Rusija vise zeli da mi udjemo u EU nego DSS. Rusiji treba neko u EU, oni tamo sada imaju gomilu neprijatelja (pre svega bivse komunisticke zemlje) i nekoliko ravnodusnih drzava. Prijatelja jednostavno nemaju unutra, a, koliko sam cuo, voleli bi da imaju. Sve u svemu, Rusija ne zeli da Srbija postane Belorusija, jer im to ne treba - jednu vec imaju i ne znaju ni sa njom sta ce.

Drugo je pitanje da li EU zeli Srbiju koja je prijatelj Rusije i koja ce sutra da, zbog Rusije, ulazi u sukob sa drugim drzavama clanicama i opstruise EU. To je, po mom misljenju, veci problem.

Slazem se sa Anonymousom da bi trgovina morala da obuhvati i sever Kosova i dodatne garancije za Republiku Srpsku i manastire na Kosovu. Mislim da bez toga dil tesko moze da prodje. Bez toga ce to biti "prodaja svete srpske zemlje"... To sto su pregovaraci "zakucali" svoju poziciju i inistirali na celom Kosovu, ne znaci da je to bilo u interesu Srbije. Ja mislim da jeste u interesu Srbije, a cak i Kosova, da se podelimo, pa svako na svoju stranu.

Ako ja kapiram Anonymousa, on je hteo da kaze da je ulazak u EU suvise mala nadoknada za Kosovo. I verujem da dosta ljudi (mozda i vecina) tako misli.

Anonymous said...

Da me ubijes, ja ne mogu shvatiti zasto neko zeli da se prikljuci organizaciji cije su nas clanice napale.
I vise od toga, ovaj predlog podrazumeva da se mi zapravo zahvalimo tim zemljama koje su nam ovo uradile.
Napominjem da sam u skoli otaljavao epsku poeziju...

Ivan Jankovic said...

Marko,

Ja mislim da je brz ulazak u EU mnogo vise nego sto vredi srpski deo pogodbe - postepeno priznavanje Kosova koje je ionako nezavisno. Srbija prakticno nema sta da poundi osim garancija da ce biti normalna zemlja, sto je valjda i u njenom interesu. Ali, oni nas percipiraju kao opasne ludake s kojima nikad nisi nacisto, i to treba iskoristiti za ostvarenje svojih interesa.

Dalje, ja ne vidim da je podela Kosova moguca - mozda je teorijski moguca razmena - sever Kosova za Presevsku dolinu, ali to je vec nesto drugo. Podela je bila moguca ranije, dok se pregovaralo. Sada je Kosovo priznata drzava, i Albanci nemaju razloga da pristanu na to, niti bi Zapad priznao nekakvo otcepljenje severa od ostatka Kosova. Ali, kljucno je da je sadasnja deklarisana srpska politika nespojiva sa podelom, jer insistira na suverenosti Srbije i nema nacina da obrazlozi "poklanjanje" 12% teritorije Albancima. A ako se politika promeni, onda tek nece biti vazno to parce teritorije.

Da je interes Rusije da Srbija udje u EU, ona ne bi pomagala Kostunicu i opstruirala potpisivanje sporazuma sa EU, direktnim pritiscima na Tadica da "legne na rudu" i pretnajma da ce prestati da podrzava Srbiju oko Kosova ako ovi potpisu sporazum sa EU. Srbija je mala i beznacajna zemlja u evropskim okvirima i rusija nista ne bi dobila nasim ulaskom u EU u smislu uticaja na zajednicku politiku Unije. S druge strane, mislim da gresis u uverenju da Rusiji ne treba jos jedna Belorusija. Pe jel ona uopste ima nekog drugacijeg saveznika i sticenika na svetu osim takvih kao sto su Belorusija ili Iran?

Anonimoous 2,

ja mislim da Srbija ima svaki ekonomski i politicki interes da udje u EU, i to da udje sto pre je moguce, jer ce kao deo pristupnog paketa morati da izvrse liberalne reforme ekonomije koje ovako ne bi uradila za 100 godina. A da ne govorim o slobodnom pristupu jednom od najvecih svetskih trzista, koga, pristupa, ne bi bilo bez clanstva u EU. To su vrlo jasni srpski interesi za prikljucenje EU.

Ivan Jankovic said...

Jos nesto mi pada na pamet. Osnovna ruske spoljen politike je sprecavanej da Ukrajina udje u EU i NATO. Ako je Rusiji potebno da ima naklonjene zemlje u EU, treba samo da prestane da preti zatvaranjem gasa, i da truje predsednicke kandidate, i eto susedne zemlje od 50 miliona ljudi, i sa skoro istim jezikom i kulturom, da bude njen "covek" u EU ili NATO. Ne bi se mucili sa malom i smesnom Srbijom da zele to. Ne, njima treba Imperija koja ce da se bori protiv Zapada i Eu i treba im sto vise kolonija i slugu sirom sveta, a jedini koji se za takav program mogu dobiti su Ahmedinedzad, Lukasenko ili Kostunica.

Ivan said...

A ima i ovakvih predloga:
http://www.nspm.org.yu/koment_2007/
2008_milanko1.htm
Predlog naravno podrazumeva i :"...da se sprovede ravnopravna raspodela dobara, da se uvede stroga državna regulacija koja bi bila nužna u zemlji koja je u izolaciji, koja bi sprečavala bogaćenje nekih na račun ostalih..."

suki said...

evo jos jedne ideje koju stavljam pred ovaj forum na razmatranje. srz ideje je da se kosovske vlasti economskim pritiskom privole na saradnju, to jest da rablaze njihovu nezavisnost do nivoa prihavtljivog srbiji.

to se moze postici usporavanjem economskog razvoja kosova od strane srbije do granice na kojoj medjunarodne organizacije postanu zamorene da pruzaju finansijsku pomoc kosovu. period ovog plana su godine ne meseci.

kosovo dobija ogromnu pomoc koja se trosi na socijalna davanja, pork, i korupciju. medjunarodne organizacije tu pomoc daju sa nadom da ce kosovo jednog dana postati self sufficient.

sto je duzi taj period veci je zamor donatora i volumen pomoci se smanjuje. tako da deo tog kolaca namenjen korupciji ostaje priblizno isti dok se socijalna davanja i pork smanjuje dovodeci do ne zadovolstva stanovnistva.

kljuc ovde je kontrolisati razvoj zdravog economskog sectora putem otezavanja DFI-a i poskupljenje usluga duplim oporezivanjem.

ovo se moze vrlo lako ostvariti na sledeci nacin.

1. Neresena imovinska pitanja ce sprecavati korporacije da se upuste u DFI i privatizaciju jer ce rizikovati tuzbe i duge pravne procese od strane vlade srbije.

2. srbija bi mogla da od predstavnistva stranih companija koje imaju operacije u srbiji i na kosovu trazi finansijske izvestaje za kosovo i naplatu dela pdv-a i carine koji ne ide lokalnoj samoupravi (prema srpskom zakonu) . Medjunarodne privatne agencije bi bile odgovorne za audit i utvrdjivanje postovanja ovog pravila.

3. pare iz ovako dobijenog fonda bi se upotrebljavale za subsidies sve maloprodajne robe u nerazvijenim opstinama koje Beogradu apliciraju za istu. Ovim bi cena robe u "lojalnim opstinama" bila ista kao u srbiji". ovde govorim o albanskim i srpskim opstinama.

summary ovoga svega je da ce nezavisnost postati preskupa.

Ivan Jankovic said...

Aleksandre,
ja mislim da vi treba da savetujete radikalnu stranku. Najvece su sanse da vase ideje tamo naidju na dobar odjek, posto je od blokade Kosova kao sredstva "borbe" u medjuvremenu odustao cak i DSS.

Zaboravili ste samo jednu prostu cinjenicu da bi od ekonomske blokade najvecu stetu trpela Srbija, odnosno domace firme, akcionari i zaposleni jer domaci proizvodi njihovih ne bi bili plasirani na jedno trziste na kome se inace nalaze. Da ne govorim o tome da bi Srbija s pravom bila posmatrana kao deo problema i kao los momak, i da zaista niko ozbiljan ne da ne bi pregovarao sa njom o Kosovu, nego ne bi uzimao ozbiljno nista sto ona kae ili uradi. To bi ovu zemlju potpuno politicki kompromitovalo.

Inace, zbog organskih veya sverca i kriminala na Balkanu, mislim da je sa stanovista srpkog interesa najgora moguca opcija da Kosovo trajno sotane nestabilno i ekonomski nesamostalno. Samo krajnja kratkovidost moze navesti nekog da smatra unistenje Kosova necim sto ce na bilo koji nacin pomoci Srbiji. Ali, nisam iznenadjen, ovde su ljudi bili spremni da uniste i samu Srbiju da bi je spasili od zapadnog nerijatelja, pa ne bi trebalo da nas cudi ni sto vi imate ideje da je "spasete" ekonomskim unistenjem Kosova.

Marko Paunović said...

Pored toga sto su lose i stetne pre svega za Srbiju, mislim da su mere nesprovodive.

Sto se prve stvari tice, to sto mi ne priznajemo privatizaciju nikoga ne potresa uopste. Kao ni to sto ce optuznica protiv Tacija ikoga spreciti da se sa njime sretne na najvisem nivou.

Sto se druge stvari tice, to je suvise lako zaobici - osnuje jednu firmu ovde, drugu na Kosovu i ko moze da dokaze da su to ekspoziture iste firme? Takodje to ce odvratiti bilo koga da investira u Srbiju jer ce shvatiti da smo potpuno ludi u da ovde ne vredi trositi vreme i pare. Da ne pominjem sustinski problem sa time da ne postoji nijedan nacin na koji Poreska uprava Srbije moze uopste da proveri izvestaj o prodaji na Kosovu.

suki said...

Ivane,

Ovaj predlog (ustvari ideja)je samo tehnicki mehanizam kojim bi mogao postici cilj politike "I evropa I kosovo" koja je usvojena na izborima. On ne sprecava gonjenje cilja Evropskih integracija. Nema nikakvu politicku pozadinu izvan gornjega.

da je politika koja je pobedila imala slogan "Samo Evropa", mislim da ne bi bilo potrebe za ikakvim idejama i dijalozima.

Anonymous said...

Ako ja kapiram Anonymousa, on je hteo da kaze da je ulazak u EU suvise mala nadoknada za Kosovo. I verujem da dosta ljudi (mozda i vecina) tako misli.

To nisam hteo da kažem ali se apsolutno slažem i sa tim.

Smešno je da IVAN JANKOVIĆ napiše sledeće:
"i u neko dogledno vreme priznati Kosovo, a vi ćete ZAUZVRAT odmah ponuditi SAA na potpisivanje, obećati status kanidata do 2010 godine, a punopravno članstvo Srbije u EU najkasnije do 2012. Pri svemu tome, Mladića ćemo prolongirati Ad Calendam Grekas, najmanje do sticanja statusa kandidata. Možemo se složiti oko kompromisa da Mladić eventualno bude uslov za potpuno priključenje Uniji."
1:
Po ovome EU i Fudbalski savez Srbije funkcionišu na sličan način.
Ja sam bio u zabludi misleći da se članica EU postaje ispunjavanjem odredjenih standarda koji su unapred propisani.
Dakle, ako ćemo ući u EU, a primera radi, Okružni sud u Čačku bude i dalje korumpiran kao što je danas...onda mi taj ulazak u EU ne treba. Ja to već imam!
A drugim rečima Kosovo dajemo za DŽ!
2:
Šta ako se ispostavi tačnim da niko ne zna gde je taj R.Mladić? Šta ako ga nikada ne pronadjemo?
Čime ćemo onda trgovati?

I na kraju gde to mi idemo, ako je ovo način ulaska na tu destinaciju?

Ivan Jankovic said...

anonimous,

prvo, Kosovo "mi" ne mozemo ni da damo ni da oduzmemo jer ga ne posedujemo od 1999, a od pre tri dana je i formalno nezavisno. Mi mozemo da se ritamo i bunimo jos neko vreme, ali skoro sve vazne zemlje su ga vec priznale a uskoro ce ogromna vecina clanica EU. Posle nekog vremena i ostale. To je realnost koju Srbija ne moze da izmeni.

Uprkos tome postoji osecanje i strah kod zapadnih valda da bi Srbija mogla da se okrene ka Rusiji ili da destabilizuje stvari. Oni su spremni da ponude mnogo brze integracije nego sto bi to ucinili da nije ove situacije sa Kosovom.

Tu dolazimo do druge tacke. Naravno da ce Srbija na krau ispuniti sve kriterijume. Ali neke moze ispuniti delimicno ili tek po primanju. Kao sto je slucaj bio sa Bugarskom i Rumumijom. Posto nisi pazljivo citao, moram da ponovim - poenta mgo predloga je bila da se prihvati ono za sta je prilicno izvesno da je Eu spremna, a to je prijem Srbije IZ POLITICKIH RAZLOGA, uprkos tome sto neki ili mnogi kriterijumi nisu ispunjeni. Nije valjda da si ti toliki patriota da ne das Kosovo ni po koju cenu, ali bi se protivio da Srbija bude "precicom" primljena u EU? Zasto, mozda zato sto to ne bi bilo fer prema recimo Hrvatskoj? Zanimljiva vrsta patriotizma.

Ratko MLadic je u Srbiji. Poenta je da se odlozi njegovo pakovanje u Hag dok se ne odmakne dalje sa procesom prikljucenja, i dok se ne eliminisu s vlasti faktori koji ga sada cuvaju.

Anonymous said...

Ми њима КИМ и Младића, они нама обећања? Дали то још неком звучи сумњиво?
Мислим да сваки грађанин по на особ може да се сети лоших примера њихових обећања.

Ivan Jankovic said...

Njihov je interes da Srbija bude u EU. Ovde je problem sto vecinska Srbija ne zeli u EU.