Pages

08 January 2008

Srpska politička misao i globalizacija

Za prosečnog posmatrača prilika na našoj političkoj i intelektualnoj sceni "Srpska politička misao" verovatno ne znači mnogo, osim što možda asocira na Novu srpsku političku misao. Da, asocijacija definitivno ima smisla, ali ne (samo) zbog imena, već pre svega stoga što je reč o časopisu Instituta za političke studije iz Beograda od koga su se ovi iz NSPM pre desetak godina "otcepili" i formirali sopstveni časopis. "Stara" srpska politička misao inače važi za sps-ovsko glasilo (u čemu se sada i ne razlikuju previše od "disidenata").

No, iz štampe je upravo izašao novi broj ovog časopisa koji predstavlja veliku promenu; možda zato što ga je uredio moj kolega za Katalaksije Aleksandar Novaković (inače zaposlen na rečenom Institutu za političke studije). Posvećen je globalizaciji, i ima bar 4-5 dobrih tekstova. Može se downloadovati ceo broj, tj tekstovi pojedinačno. Preporučujem osim Žan Fransoa Revela, Kimbala, Tajlera Koena i teksta o Kini Vilijema Overholta, i rad "Pax Americana kao Pax Kantiana" Ivana Jankovića i Borislava Ristića.

6 comments:

Anonymous said...

Evo, bar ne mozes reci da ne pratim tvoj rad. Doduse, priznajem da sam samo preleteo, nisam sve pazljivo procitao. Ali, sta da citas posle ovakvih bisera:

"... Ali Ronald Regan je, opisujuci SSSR kao Imperiju zla, predstavljao olicenje kantovskog shvatanja medjunarodnog mira, iskjucujuci jedan totalitarni i tiranski rezim iz reda legitimnih rezima. Njegovi protivnici u Evropi i u Americi nazivali su njegovo HRABRO istupanje u duhu Kantovog 'moralnog politicara' ideoloskim ekstremizmom i fundamentalizmom. To su, bile i ostale, omiljene eitkete jedne politicke kulture zasnovane na relativizmu i moralnom uzmicanju pred totalitarizmom..."

(I da ne prepisujem vise, posto ne moze da se pejstuje, sve je iz tvog i Risticevog teksta.)

Bravo majstore. Vrlo hrabro i nekonformisticki. Uopste im ne viris iz bulje. Shampionima medju ubicama i totalitarcima. To sto u toj disciplini imamo mrtvu trku izmedju raznih igracha s leva i desna (u sferi politike/ Moci to je prosto nuzno, to je mashina za stancanje tirana i njihovih izvrsilaca) nije nikakvo opravdanje. To moze biti samo osnov za ono sto stalno radis, za manijacku relativizaciju politike najvecih zlikovaca i odmah zatim njeno opravdanje, jer je pravo Zlo, u tom relativizovanom i pretumbanom kontekstu, uvek na drugoj strani.

Procitao sam i tekst "Kreativna destrukcija", jos ranije, mada takve tekstove pratim jos od kraja 1990-ih. Uvek ista prica, sve se opravdava opstim napretkom i prosirivanjem robne ponude (u ovom slucaju, raznim "kulturnim" proizvodima i brendovima) . I tamo negde od XVI-XIX veka, u oblasti Atlantika, u trouglu izmeju Britanije, zapadne obale Afrike i Kariba razvila se posebna, vrlo zivopisna kultura. Odatle poticu piratske utopije, lepe Kreolke, kalipso, mambo, bluz i rege. Ukratko, ono sto autor pozdrazumeva pod "kulturom" i sto glatko definise samo kao sektor proizvodnje (kakav to "intelektualac" covek treba da bude da bi tako shvatao "kulturu" ili to glatko prihvatao?). Naravno, celu tu dinamiku stvorili su nasilna ekspanzija, trgovina robljem i robovlasnistvo. Jel to znaci da je to ok, posto smo na kraju dobili kalipso? Vredelo je?

I marksisti su tvrdili da je vredelo. To je razvilo "materijalnu osnovu", bez koje nema komunizma. Svi produkcionisti i progresisti lice jedni na druge

Jebeni kapo, da ne poverujes dokle to ide

Inace, zarezi se kod nas ne seju kao u engleskom (pardon, americkom) - ispred "i", osim izuzetno, mada ih ti inace sejes ko pravi zemljoradnik - a skoro sve kovanice sa "post" pisu se zajedno sa ostatkom reci. I ne pise se "30-ih" nego "1930-ih", posto je prosli vek. Toga nema u ovih par recenica koje sam prepisao, ali ima u ostatku teksta, koliko oces. Toga i jos kojecega, cela revija

kapo, samo jos jedan kapo. Sa jos jednim drugom

Anonymous said...

O, Bože, samo nam još pismeni (a tek načitani!) anarhisti fale! Svaka čast KGB, vrhunska operacija - al'naravno - daleko od DŽABALESKU! Ima se, može se...široke je ruke majčica!

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Tomaž Štih said...

Ima li kakve nade za "change font to Latinica" dugme?

Anonymous said...

Tomaz, to onda ne bi bila SRPSKA politicka misao :)

Tomaž Štih said...

Uspelo je. Ako još neko ima probleme s hireoglifima može da upotrebi konverter ovdje.