Pages

29 January 2008

Propast zapada

Gotovo je. Katić kaže da se kapitalizam urušava. Najveseliji njegov članak da sada. Ali su još gori komentatori koji mu posle svakog članka pišu "odlična analiza", "koherentno", i ovog puta "briljantno".

Voleo bih da sada mogu nešto da demantujem, ali to je jako teško kada ste suočeni sa besmislicama kao što su ove. Besmislice su stepen dalje od pogrešnih tvrdnji. Fizičar Wolfgang Pauli, kad je pogledao nebulozan rad nekog nazovi fizičara, reagovao je ovako: "Ne, ovo nije tačno. Štaviše, ovo nije čak ni pogrešno".

Tako je u nauci ostao termin not even wrong, za nešto što je još gore od pogrešnog, za nešto što uopšte nema smisla. To ne možete kritikovati, prosto ne znate odakle da počnete, morali biste poći od samih osnova i napisati čitav tom. Zato bolje da ne počinjemo sa Katićem, samo pogledajte da vas razveseli.

3 comments:

Anonymous said...

Pa dobro, ako nema smisla komentarisati Katica, kako komentarisete ono o cemu svakodnevno pisu NY Times, Wall Street Journal, Financial Times i sve ostale novine? Ocigledno je da se nesto desava, zar ne? Zanimljivo je da se na vasem blogu, posvecenom ekonomiji, ne bavite mnogo time. Pretpostavljam da je to zato sto mislite da su ti dogadjaji nevazni i da nece imati nikakve posledica ni na koga.

Slaviša Tasić said...

Komentarisao sam subrime krizu a i fiskalni stimulus pre neki dan. Komentarisaćemo i ostalo, to nije problem, ali za sada ja ne vidim da se nešto posebno dešava. Samo se govori o očekivanjima depresije, same depresije još nema.

Marko Paunović said...

Znas ono, od poslednje 3 recesije koje su se desile, ekonomisti su predvideli 12, tako da se ja ne brinem. Najcesce se trese gora, a ne rodi se cak ni mis.

Sto ne znaci da se ni ovog puta nece nista desiti, nego znaci da i ako se nesto desi, verovatno nece biti nista dramaticno.