Pages

21 January 2008

Prljava kampanja

Najavljuje se prljava kampanja u drugom krugu predsedničkih izbora. Pitanje je šta to tačno znači, ali verovatno pod time podrazumevaju da kandidati neće ukazivati na svoje prednosti, nego pre svega na mane protiv-kandidata.

Što me je podsetilo na knjigu koju sam pročitao pre izvesnog vremena, a koja se zove "In defense of negativity: attack adds in presidential campaings", a napisao ju je John G. Geer, profesor na Vanderbiltu. On u knjizi analizira sve TV spotove u američkim predsedničkim izborima u periodu od 1960. do 2004. godine i dolazi do zaključka da su negativni spotovi mnogo informativniji i tačniji, pa samim tim i korisniji, nego pozitivni. Po njemu, pozitivna kampanja je prepuna opštih mesta, sumnjivih obećanja i izbegavanja suočavanja sa pravim problemima. Sa druge strane, međusobna napadanja omogućavaju biračima da zaista procene ko se zašta zalaže i šta želi. Meni to deluje tačno i potpuno logično.

Što se Srbije tiče, najveća Tadićeva prednost u ovim izborima je Nikolićeva prošlost. Ukazivanje na nju se možda može smatrati "prljavom kampanjom", ali bih ja to prosto smatrao podsećanjem.

8 comments:

G_N_E_F said...

Имаш право Срби су народ са јако кратким памћењем...што се уосталом види и по броју гласова који су освојили радикали...

Suzana Ignjatović said...

Ne bih rekla da je samo pamcenje u pitanju. Radikali su napravili ozbiljnu akciju podmladjivanja kadra, dobili su nove clanove...Koliko sam saznala iz prve ruke, radjena je opaka grassroots strategija sirenja clanstva i to cak u mestima gde su radikali bili ok, ali ne i super jaki. A kod podmlatka nije moguce potegnuti argument "uh, te proklete devedesete"...

G_N_E_F said...

То је тачно али и њихови родитељи су живели под тим режимом ваљда су могли нешто паметно да им пренесу...Не знам ни сам шта да мислим мени је податак да је 1.6 милиона људи гласало за једно опште зло поражавајући...мада јесте то свега 25% људи са правом гласа ал опет ми нису јасни ипак се све то није дешавало тако давно...

Anonymous said...

Zašto ne bi bilo moguće potegnuti argument devedesetih kod omladine, ne razumem?
Ni ja nisam živeo za vreme Staljina u Rusiji pa opet znam kako je bilo, tj ne bih glasao za Staljina na izborima.
Postoji na hiljade članaka koji pokazuju kako se živelo za vreme devedesetih, sigurno na stotine video snimaka poput ovog, i ko zna koliko živih svedoka. Tužno je što Tadić i Koštunica o tom podsećanju nisu mislili u protekle 4 godine, već se sad to poteže, dve nedelje pre drugog kruga.

Gavrilo said...

После свих силних књига, филмова, емисија, серија, БОГЗНАЧЕГА све на, БОГЗНАКАКВИХ све не анализа и есеја - мени, а мислим да у суштини заправо НИКОМ није јасно шта КОГ ЂАВОЛА би Немцима? Па ето, дошао је ред на нас! И други су народи преживели фашизам и нацизам, па ваљда ћемо и ми?

Anonymous said...

Najinteresantnije reklame u americi su one u kojima kompanije porede svoj proizvod sa konkurentima. Evo jednog primera.
Reklama

Kod nas su ovakve reklame zabranjene u komercijalne svrhe pa se radujem da ih bar vidim u političkoj kampanji.

Anonymous said...

Evo sad upravo citam neke vesti o americkoj izbornoj kampanji i kako je Obama optuzio Klintona da je nesto slagao. I u komentarima se cesto kaze da NEKI ljudi u Americi imaju kratko pamcenje, aludirajuci na Bilove afere i laganja u vezi toga.

Pozivanje na proslost, dok pored Tome stoji Marija Serifovic, gej ikona i pevacica koja je dovela Evroviziju u Srbiju, nema puno smisla.
Tacnije, nema nikakvog smisla, a i neodgovorno je. Ako Tadic oplete po devedesetim, a Nikolic ipak pobedi, to ce dovesti Srbiju u mnogo goru poziciju na medjunarodnoj sceni nego sto bi to bio slucaj da nije bilo plasenja Tomom.

Anonymous said...

Mislim da je Toma najposteniji kandidat,castan covek i za razliku od Tadica kome bih zamerio mnoge stvari,posebno spoljnu politiku dodvoravanja svima koja je ispunjavala svaki uslov e.u. da bi nam na kraju oteli Kosovo,Tomu bi stvarno zanimalo sta se desava u zemlji.Pa evo od sad bi Toma mogao da podseca narod da je Tadicevom politikom izgubljeno Kosovo zasta je kako on navodi kriv Milosevic pa i Toma.Pa sto nam ga nisu vratili Tadicevi prijatelji kad smo skinuli Milosevica koji nam je bar ostavio rezoluciju 1244..Ocigledno je da smo totalno oslabljeni posle ovakve vlasti,sve smo prodali za minimalne pare plus i generale predali i vojsku tako da nam nista nije ostalo..Ne verujem da se devedesete mogu ponoviti..Tada su bile drugacije globalne prilike a i polako se menjaju u nasu korist.Idemo u evropsku uniju,necemo nove ratove,niti devedesete,ali hocemo kao i svi drugi a ne na kolenima..tako da mora Toma da pobedi..