Pages

29 December 2007

Rusi...

Danas bi trebalo da se održi hitna sednica Vlade posvećena problemu NIS-a. Po onome što do sada znamo, Koštunica i njegovi ljudi su preuzeli nekakvu obavezu ili dali obećanje da će ruskom Gaspromu dati NIS bez tendera, za 400 miliona dolara. Sada je frka u Vladi jer treba ostale ubediti da taj zakulisni dogovor aminuju po kratkom postupku. Prve procene kažu da bi cena na tenderu mogla da bude bar 5-8 puta veća. Ja nisam siguran, ali bilo bi zanimljivo proveriti zar ne? Primećujem dosta zagonetno ignorisanje ove flagrantne činjenice u većem delu srpske javnosti.

Ministar Dinkić je poslao pismo premijeru u kome kaže da bi ovo mogao da bude vrlo loš dil. Rusi ne preuzimaju nikakvu čvrstu obavezu da grade gasovod kroz Srbiju, a skladište u Banatskom Dvoru bi bilo pet puta manje nego što je predlagala Vlada Srbije. Kako izgleda DSS je jako zainteresovan da se ovaj sporazum, uprkos svemu, potpiše 18. januara kad Putin dolazi u posetu Bugarskoj (ne Srbiji...). Kao da želi po svaku cenu da ima neki pandan Božinom SAP koji će biti 28. januara.

Sudeći po informacijama u medijima, ministri Bubalo i Cvetković nisu znali ništa o dilu, Ministar Dinkić je kategorički protiv i preti da će napustiti komisiju za pregovore sa Rusima. DS nije obavešten verovatno, ali će pokušati da nađe kompromis tako da Koštunica ostvari politički ono što želi, a oni ostanu u upravnim odborima i ministarstvima. Zadovoljni su da ih Koštunica ne najuri i dovede radikale.

Ovo će biti zaista neprijatan test za Tadića: koliko je "elastičan": da li će aminovati poklanjanje NIS-a bez tendera privilegovanom ponuđaču, i to još (kao što svako može da vidi) kao protivuslugu za političko pokrivanje propale politike koja će biti prošlost i pre nego što Gasprom stigne čestito da preuzme NIS? I kako se to uklapa u priču o "konsenzusu u vladajućoj koaliciji o evropskim integracijama"?

7 comments:

Anonymous said...

rusi razočarani

Opet nisi bio u pravu :-)

Anonymous said...

ja mislim da je putin jedan od najvecih lidera danasnjice i uopste u (ruskoj) istoriji. covek je za 7-8 godina od zemlje koja je bila na rubu propasti i ekonomske i socijalne napravio ekonomski jaku, stabilnu drzavu koja je povratila status velikog igraca u svetskoj politici, obracunao se sa bogatasima i poceo ponovo da ulaze u ekonomiju. srbija je uvek bila predodredjena za strateskog saveznika rusije na balkanu i u evropi i trebalo bi i da nesto nauci od nove ruske organizacije.

Ivan Jankovic said...

Mislim daje Staljin bio jos veci lider od Putina, da je istorijska uloga i znacaj Rusije u svetu bila za njegovog doba jos veca nego sto je danas, i da se on jos uspesnije obracunavao sa bogatasima i ostalim izdajnicima nego Putin danas. I nadasve, socijalna pravda je bila mnogo veca nego danas, buduci da je Putin pozatvarao samo neke bogatase, a drugima dozvolio da nesmatano vrsljaju. Vidis da se on sam sa nostalgijom i tugom seca tih slavnih sovjetskih dana izgubljene slave.

Ivan Jankovic said...

"Rusi razocarani"

bilo bi dobro da je tako. Ali, nemoj da uospte da budes tako siguran kako ce se cela stvar zavrsiti.

Marko Paunović said...

Ja mislim da ce "nasi" kao uspeti od Rusa da izvuku jos par stotina miliona evra i da ce to biti to. Rusi su namerno izasli sa malom ponudom da bi mogli da izadju u susret zahtevu nase Vlade. Vlada ce onda da objasni da je NIS na toliko procenio i Merrill Lynch i da je to "pravedna cena" a jos i obezbedjujemo energetsku sigurnost.

Mada, nije mi jasno sta to znaci u situaciji u kojoj zavisis od volje jednog coveka. Ako je to energetska sigurnost, ne znam sta je onda energetska zavisnost.

Anonymous said...

Ivane, ipak ne mozes sporiti da je Putin popravio situaciju u rusiji.

Ivan Jankovic said...

Uveo je flat tax. To je jedina razumna stvar koju je uradio. Ali je zato re-nacionalizavao energetski sektor koji je najvazniji u Rusiji, sto ce dugorocno imati katastrofalne posledice po zemlju, a sto se sada jos ne vidi zbog visokih cena. Stepen ulaganja u tehnologiju i inovacije u naftnoj industriji je opao duplo od 2000 godine. Rusija je jedna ekonomski runiriana zemlja koja stoji relativno dobro samo zbog rekordno visokih cena nafte.

Putinova spoljna politika je katastrofa. On se ni po cemu ne razlikuje od Breznjeva i Andropova. Da li si cuo daje on nazvao raspad Sovjetskog Saveza "najvecom geopolitickom greskom veka". Dakle, nije Oktobarska revolucija bila greska nego pad komunizma i sovjetske imperije. JA ne verujem da takav covek moze doneti ista dobro svojoj zemlji, a jos manje bilo kome drugom u svetu.