Pages

19 December 2007

Ekonomija Zemunskog klana

Priča se o oduzimanju imovine, ali nije uopšte sigurno koliko imaju para. U Freakonomics (koju su na srpski nesrećno preveli sa Otkačena ekonomija, umesto Frikonomija), Stiv Levit je pokazao zašto dileri droge još uvek žive sa roditeljima. U papirima dilerskih gangova kojih se nekako dokopao, vidi se da je raspodela veoma neravnomerna. Ubedljivo najveći deo plena ide šefu i nekolicini vodećih u gangu, dok obični dileri rade jako opasan posao za manje para nego što bi dobijali kad bi radili u McDonaldsu. Teško je objasniti zašto je to tako, osim što možda svi ostali ostaju u gangu zbog nade da će vremenom napredovati i na kraju doći do vrha.

Kod Zemunaca mi je uvek bilo sumnjivo zašto su svi učestvovali u oružanim akcijama, čak i Kum, koji je navodno bio broj 2. Ako je Levit u pravu, sasvim je moguće da je Šiptar uzimao 90%, nešto od toga davao političarima, dok su veoma mali ostatak delili svi ostali. Što znači da sada nemaju praktično ništa.

2 comments:

Anonymous said...

Meni se svidja prevod Otkačena ekonomija... mora malo adaptacije da se radi...

U Americi se može zaraditi par hiljada dolara samo radom u meku. Imajući u vidu naše prosečne plate, sigurno je da su kriminalci, pa i oni sitni, zarađivali više.

Anonymous said...

Daj ne pricaj gluposti majke ti. Par hiljada dolara u Mac-u ?

Mek ti ima najmanje plate, i zaposljava uglavnom nekvalifikovane imigrante.

Plata ti je nestp malo preko 6 dolara na sat sto mu dodje manje od 1000 dolara mesecno.