Pages

16 September 2007

Odbojkonomija

Ovo se u ekonomiji zove path-depednence. Neki slučajni događaj može biti inicijalna kapisla koja onda proizvede lančani efekat. Onda se taj efekat održava sam od sebe, a sve je počelo slučajno.

U Srbiji se nikad nije igrala vrhunska odbojka. Slučajni događaj je bio to što je strogi i uporni Miloš Grbić imao dva sina, dok je u isto vreme negde u Budvi odbojku na pesku igrao Vujević. Tako je Srbija i Crna Gora niotkuda dobila generaciju odbojkaša koja je prvo u Atini 1995. osvojila bronzu, a onda sve redom. Miljković, koji je sve to gledao na TV-u je onda počeo ozbiljnije da trenira. I tako dalje. Iz sadašnjeg tima koji je osvojio medalju jedino je Nikola Grbić bio u originalnoj generaciji. Ostali, koji su tada u proseku imali 10-15 godina su posledica TV prenosa i dočeka ispred Skupštine. Da svega toga nije bilo, ne znam koliko njih bi ozbiljno shvatilo odbojku ili uopšte počelo da trenira.

Path-dependence, ili prevedimo ga sa "zavisnost od prethodnih događaja", može da ide u oba smera. U ovom slučaju izgleda da početni efekat jenjava (jer nekad su bila svetska zlata a sada je evropska bronza), ali može i da se u nedogled pojačava.

No comments: