Pages

07 August 2007

Atmosfera linča

A Danijel Cvjetićanin misli su za inflaciju krivi novinari:
Kada novinari počnu toliko da pišu o inflaciji, a vi ste četvrti novinar koji me tim povodom zove, to znači da se stvara medijska klima za rast inflacije, pa bi i država mirne savesti mogla da pusti malo novca. Novinar zove sve ekonomiste i pita ih da li očekuju rast inflacije, imajući u vidu najavljena poskupljenja, a ekonomisti odgovaraju "naravno da očekujemo". Onda direktori reaguju tako što podižu cene svojih proizvoda jer su im svi ekonomisti rekli da će infacija biti visoka.


Ovo je brkanje uloge inflacionih očekivanja. Inflaciona očekivanja su veoma važna, ali ne zato što stvaraju inflaciju, nego zato što se njima prilagođava privredna aktivnost. Ako očekujete inflaciju od 12% uzećete kredit sa kamatom od 11%. Ako očekujuete inflaciju od 2%, nećete. Ali očekivanja nisu sama po sebi generator inflacije. Inflacija ne može tek tako nastati u našim glavama i iz njih se preliti u stvarnost. Opšti nivo cena raste samo ako postoji stvarna osnova za to - ako je u ekonomiji porasla količina novca u odnosu na obim transakcija.

3 comments:

Anonymous said...

"Ako očekujete inflaciju od 12% uzećete kredit sa kamatom od 11%. Ako očekujuete inflaciju od 2%, nećete."

znaci da je visdoka inflacija dobra za privredni rast-podstice uzimanje kredita i traznju i zaposlenost.

Slaviša Tasić said...

Naravno da je dobra za "privredni rast" -- vidi dva posta ispod.

mp said...

Pa ne bih se bas slozio. DA se nadovezem na prethodni post - znaci da sa inflacijom od 313mio% uzmem kredit od 312mio% i svima dobro tj inflacija je dobra za "prvredni rast"?? Poenta je da je visoku inflaciju teze kontrolisati nego nisku, nek bude kredit i sa 30% kamate pri 20% inflacije, ako ja ocekujem dobit od 120% uzecu i njega.