Pages

07 July 2007

Sector of Silly Walks

Ako je vest tačna, od nedavno postoji sektor za ravnopravnost polova/rodova (ne znam tačan naziv) u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Do sada smo imali vladin Savet za ravnopravnost polova i skupštinski Odbor za ravnopravnost polova, a sada sektor. O vojvođanskim telima da ne govorim. Oni su već rodno-ravnopravni član EU, pošto imaju i sekretarijat (model: rad + zapošljavanje + ravnopravnost polova) i zavod za te svrhe. Sve što već postoji u EU...No centrala sada nadoknađuje izgubljeno. Nakon novog sektora, očekujemo sledeći korak - agenciju ili ministarstvo. U najgorem slučaju kancelariju. Bez ironije. To je sasvim realno.

23 comments:

Anonymous said...

Nemam nista protiv zena u politici, biznisu itd, naprotiv, ali mi je ta ideja o obavezi da privatne firme imaju zakonom odredjen minimalni procenat zena na menadzerskim pozicijama i da vlada i parlament budu sastavljani na taj nacin potpuno odvratna i jadna. A ubedjen sam i da je za zene kontraproduktivno.

Anonymous said...

mi imamo zakonom odredjen minimalni procenat zena na menadzerskim pozicijama? ili ti to u nacelu?

Suzana Ignjatović said...

Zakon o ravnopravnosti polova još uvek nije donet, tako da kvote postoje samo u izbornom zakonu. Predlog zakona o ravnopravnosti polova nema tu stvar sa kvotama na menadžerskim pozicijama. Možda će ga biti, ne znam. Ono što se predlaže jeste da firme sa više od 100 zaposlenih imaju koordinatora za ravnopravnost polova. Sympa!

Anonymous said...

Environmentalizam i feminizam sa pc glupostima su definitivno novi autoritarni pokreti nakon sto je "cisti" socijalizam propao i ostao bez velikog broja pristalica. Mada mi se cini da je i popularnost feminizma u nekim zemljama vec duze vremena u padu. Ili mozda gresim?

Glavni problem je obrazovni sistem koji podstice sve te gluposti. Kad sam ja isao u skolu bilo je nastavnika koji su gurali socijalisticke ideje, antiamerikanizam itd, verovatno danas propagiraju feminizam i environmentalizam...

Anonymous said...

Naziv nije adekvatan, mislim da bi ovome više odgovarao termin jednakost polova.

Suzana Ignjatović said...

To sa ravnopravnoscu i jednakoscu stara je boljka feminizma. Sada je mejnstrim varijanta> JEDNAKOST (equality) se odnosi samo na nediskriminitivno tretiranje M i Z, dok je RAVNOPRAVNOST (negde se pominje JEDNAKOPRAVNOST, equity) nesto vise od toga. Tu dolazimo na polje socijalne pravde, tretiranje prema posebnim potrebama i zahtevima...Tako se afirmativna akcija ili zakonske kvote poslanika zenskog pola, smatraju jednakopravnom merom iako se zapravo kose sa jednakoscu.

Gresis ako mislis da je feminizam aut. Pogledaj ko drzi Unicef, socijalnu, obrazovnu i slicnu politike u socijaldemokratiji i kod levih so-called liberala. To sto se strateski mudro vise ne koristi termin FEMINISTICKI, ne znaci da feminizma nema. Gde god vidis GENDER MAINSTREAMING i slicne mantre, slobodno citaj FEMINIZAM. To nije vise stari bra-burner feminizam, koji je btw imao nekog smisla...ovo je mnogo gore

Anonymous said...

Ja se u potpunosti zalazem za to da pred zakonom muskarci i zene moraju da budu tretirani podjednako.

Zato se i zalazem da se izjednaci starosna granica za penziju za muskarce i zene, da se ili uvede vojna obaveza za zene, ili ukine za muskarce, kao i da se, kada i muskarac i zena pri razvodu zele starateljstvo nad detetom, starateljstvo utvdjuje bacanjem novcica.

Anonymous said...

A šta sa tim što žene žive duže?

Anonymous said...

U pa zato bi morale da placaju visu premiju svakog meseca, jer ce duze koristiti penziju.

Anonymous said...

Da, i meni nije jasno zasto se nijedna od ovih feministickih organizacija ne zalaze za produzivanje starosne granice za odlazak u penziju sa povecanjem stope doprinosa ili za uvodjenje vojne obaveze za zene.

Anonymous said...

Sto se tice feminizma, jednakosti i uloge zena u politici itd. imam neka razmisljanja koja su se ponovo vratila ovih dana posto sam citao neke zanimljive stvari na jednom sajtu, preporucujem taj sajt i ostalima, a ima dosta interesantnih stvari o feminizmu isl

http://www.friesian.com/

http://www.friesian.com/feminism.htm

http://www.friesian.com/gender.htm

Kad sam pre 3-4 godine citao jednu knjigu, procitao sam da su u Svajcarskoj zene dobile pravo glasa tek 70ih godina 20. veka, a Svajcarska je jedna od najrazvijenijih evropskih zemalja i jedna od najbolje organizovanih u smislu izuzetno visokog stepena decentralizacije, i sto je narocito zanimljivo bez ikakve istorije politicki jake levice itd. To me je navelo na razmisljanje o tome da li su zene orijentisane vise levicarski i autoritarno nego muskarci, i dosao sam do potvrdnog odgovora. Podaci sa onog sajta koji sam ostavio potvdjuju moja razmisljanja na

http://www.friesian.com/quiz.htm

A i istorija femistickog pokreta koji je uvek trazio od drzave da se direktno mesa u medjuljudske odnose i da ih prisilno utvrdjuje i u slucaju da ne postoji povreda negativnih prava pojedinaca, u ovom slucaju zena. Naprotiv, feministkinje traze "pozitivna prava", npr. pravo na jednaku zastupljenost u parlamentu, sto mogu nekako da svarim, ali cak idu i dalje pa traze od privatnih vlasnika firmi jednaku zastupljenost u upravnim odborima itd. Dakle, rec je o jednom pokretu koji zeli neverovatno veliko povecanje domena politickog odlucivanja.

Dakle moji podaci govore da su zene u vecem procentu glasaci levicarskih i autoritarnih partija npr. socijal-demokrate u Svedskoj ili demokrate u SAD ili na ovim skorasnjim izborima u Francuskoj. Podaci koji su izneseni na ovom sajtu su slicni, kopipejstovacu neke, nadam se da se vi sa TR necete ljutiti:

Women are slightly more likely to be authoritarians (18%) than libertarians (14%). Men are more likely to be centrists (36%) than women (28%).

majority of respondents answering that the United States as "too many laws" indicates a possible libertarian preference far beyond the smaller numbers otherwise. In fact, the 56% majority breaks down into 64.7% of men and just 48.2% of women. This suggests a gender stereotype that women tend to be relatively complacent and compliant about authority, or dependant on the power of the state for their purposes, while men are much more strongly hostile to it. Libertarians are familiar with this phenomenon to the extent that no one would ever think of Libertarian Party gatherings as places to meet women. The Rasmussen poll also found that of all men, 2.4% were planning to vote for Harry Browne in the 2000 election, while only 0.4% of women were planning to.

This striking divergence between men and women also turned up in self-identification: 2.9% of men saw themselves as libertarians, while only 1.5% of women did.

Dakle, sasvim je sigurno da je to tako, tj. da su zene naklonjenije levicarskim partijama, samo je meni zanimljivije zasto je to tako i imam par mogucih odgovora. Ponavljam, ovo su moja razmisljanja i ne pretendujem da je to zakon.

Prvo, zene su submisivnije od muskaraca i sklonije su prihvatanju tudjeg autoriteta. Posto su feministkinje neprijateljski nastrojene prema submisivnosti ka muskarcu, onda se okrecu drzavi kako bi ta potreba bila podsvesno ispunjena.

Drugo, u tesnoj vezi sa prvim, odnosno cesto uzrok prvog, je to sto feministkinje nemaju (dobrog) iskustva sa (pravim) muskarcima. Ima smisla iako pretpostavljam da nekoj feministkinji ovo moze da zvuci "sovinisticki". Isto to vazi za muskarce, seca se da sam citao kako postoji pozitivna korelacija izmedju rasta popularnosti ekstremne desnice u istocnoj Nemackoj i smanjenja broja zena u tom delu zemlje. Ne znam koliko je tacno, ali definitivno ima logike.

Trece, zene zele da im neko obezbedi sigurnost, a posto feministkinje svakako to ne zele od nekog muskarca, onda se okrecu ka drzavi i ponovo traze povecanje politicke moci u obliku preraspodele od drugih ka njima.

Cetvto, "prosecna zena" je manje pravicna od "prosecnog muskarca". Mislim da je ovo svima poznato i ne bih da to detaljno dokazujem. Kao rezultat manje pravicnosti i manje sklonosti ka samokritici manje su okrenute traganju za istinom i preispitivanju, koji dovode do ispravnijih politickih i licnih stavova.

Peto, kod zena je vise prisutna zelja da u ocima drugih budu vazne i da sebe potvrde kroz ocenu drugih, i u tome su cesto idu u neverovatnu tvrdoglavost i fanatizam, cega ima i kod muskaraca, ali cini mi se u manjoj meri.

E sad, kljucno je pitanje da li je ovo sto sam naveo moze biti prevazidjeno u buducnosti. Mislim da je jednim delom moguce, ali ne u potpunosti. Mrzi me dalje da pisem, umorio sam se :)

A i nase iskustvo je takvo. Pogledajte koliko ima nas muskaraca liberala (u evropskom smislu reci) a kolimo je zena. Ja znam samo za dve: Dana Popovic i Miss Tocqueville.

Anonymous said...

Kad sam pitao šta sa dužim životnim vekom žena nisam mislio na problem penzije, to se jednostavno rešava sa različitim doprinosima. Ako muškarci i žene treba da budu jednaki onda ili treba produžiti životni vek muškaraca (što je nemoguće) ili ...

Anonymous said...

:))

Anonymous said...

Problem sa duzim zivotnim vekom zena je moguce resiti - jednsotavno im uskratiti medicinsku pomoc. :)

Anonymous said...

"A šta sa tim što žene žive duže?"

a imaju i duzi orgazam :))

Anonymous said...

doduse redje :)

Anonymous said...

Da li ovaj blog čita i neka žena osim Miss Tocqueville?

Anonymous said...

To (sto samo Miss Tocqueville cita odnosno pravi ovaj blog) samo dokazuje da su zene antiliberalno orijentisane, a ovo oko orgazma, meni se svidja ovako kako je :)

Anonymous said...

ko kaze da je T jedina zena koja cita? ja sam zena, citam ovaj blog i nisam T.

+ jel stvarno nije ocigledno da je ono o orgazmu komentarisala zena :)

Anonymous said...

Samo se vi sprdajte, ja sam napisao ozbiljan (i dugacak) komentar o zenama i liberalizmu i to pokusao da objasnim, i umesto dalje rasprave na temu vi se zajebavate.

Medjutim, ipak ima nekih zanimljivih otkrica, izgleda da mozda ima jos poneka "nasa" zena :)

Anonymous said...

I ubuduce, poucen ovim iskustvom, cu izbegavati da ostavljam commente na naucnoj osnovi

Anonymous said...

6G82uJ Hello! Great blog you have! My greetings!

Anonymous said...

hbgh升降机 同声翻译 同声传译 同声翻译设备 文件柜 会议设备租赁 同声传译设备租赁 表决器租赁 更衣柜 钢管 无缝钢管 服务器数据恢复 论文发表

升降平台 登车桥 升降机 升降机 铝合金升降机 液压升降机 液压机械 升降平台 升降台 高空作业平台 升降机 升降平台 弹簧 数据恢复 RAID数据恢复 无缝管 博客 Google排名 网站优化

WOW Gold WOWGold World Of Warcraft Gold WOW Power Leveling WOW PowerLeveling World Of Warcraft Power Leveling World Of Warcraft PowerLeveling

Breathalyzer Gas Alarm Breathalyser Co Alarm Co Detector Alcohol Tester Alcohol Tester Gas Detectorbgh