Pages

02 June 2007

Prvi srpski kartel

"Problem je što se time narušava teško postignuti dogovor između privatnika i njih (NIS-a) da trgovačka marža bude fiksna u iznosu od pet dinara." Kaže Atanacković, predsednik AD Nafta, u Glasu. Kompanije se dogovaraju oko cene što znači da sada zvanično imamo naftni kartel u Srbiji. Možda nije prvi, možda je gradski prevoz isto kartel.

Da se razumemo karteli, ili dogovaranje cena, u suštini i nisu problem ukoliko postoji slobodno tržište i ne postoje zakonska ograničenja ulasku novih konkurenata. Ipak, kod nas je kartelisanje zabranjeno. Postoji Zakon o zaštiti konkurencije, kao i Komisija koja ga sprovodi. Zanima me da li će se Komisija oglasiti sada kada je i državna kompanija dokazano umešana u kršenje zakona.

U istom članku se navodi da NIS od ove godine prodaje gorivo po cenama koje su niže od maksimalno dozvoljenih. Ko to u Srbiji ne dozvoljava snižavanje cena?

2 comments:

Marko Paunović said...

U Srbiji ima kartela (sporazuma o cenama) koliko hoces... Advokatska komora utvrdjuje minimalne cene advokatskih usluga, Udruzenje osiguravajucih drustava utvrdjuje premije, naknade brokersko-dilerskih drustava su takodje fiksirane (ne znam da li ih utvrdjuje Komisija za hartije od vrednosti ili neko drugi). Postoji prica i da Udruzenje banaka utvrdjuje nivo nekih naknada koje banke naplacuju. Sustina je u tome da je cesto sve to u skladu sa "nadleznim" zakonom, a u suprotnosti za Zakonom o zastiti konkurencije.

Sto se nafte tice, tu je nesto komplikovanija situacija. Privatnici su u problemu posto MORAJU da kupuju derivate od NIS-a. Zato je dogovorena marza od 5 din/l, da ih NIS ne bi potpuno unistio time sto bi svojim pumpama prodavao jeftinije.

Jedino resenje je ukidanje cuvene Uredbe.

Lazar Antonić said...

Ili ukidanje Komisije za zaštitu konkurencije.