Pages

12 June 2007

Materijalna baza

Dragan Đilas:
Vlada Srbije, inače, izdvaja od 2.000 do 5.000 evra dotacija za svako novootvoreno radno mesto u kompanijama koje pokrenu proizvodnju.

To je zato što se Vlada Srbije, inače, ne razume mnogo u ekonomiju. Jer da se razume, znala bi da prosperitet ne donosi materijalna proizvodnja. U osnovi toga je stara marksistička ideja da "proizvodne" delatnosti stvaraju novu vrednost, dok su "neproizvodne" manje više beskorisne.

To je zabluda. Svaka razmena resursa, odnosno svaka ekonomska aktivnost donosi korist. Danas udeo industrijske proizvodnje u tržinim privredama ne prelazi 20% GDP i nikome ne pada na pamet da posebno podstiče proizvodnju. Podstiče se slobodna privredna aktivnost -- da li će to biti proizvodnja, trgovina, turizam, bankarstvo ili zabava, nema nikakve veze sa poboljšanjem životnog standarda. Šta to beše proizvodi Luksemburg?

2 comments:

Marko Paunović said...

Secam se da je u udzbeniku iz Ekonomike turizma bila rasprava na temu "karakter rada u turizmu", odnosno da li je to materijalna ili nematerijalna proizvodnja. Tako su kuvare svrstavali u materijalne, a konobare u nematerijalne proizvodjace. Trik pitanje je bilo "a kakav je karakter rada coveka koji pravi i u isto vreme prodaje limunadu?"

Anonymous said...

mozda je pod proizvodnja, mislio i na proizvodnju usluga :)