Pages

29 June 2007

Arhetip zapostavljanja nauke

Profesor sociologije Mladen:
U naučnim je ustanovama premali broj istraživača, a i oni postojeći relativno su slabo plaćeni. Sledi već standardno da je uopšte stanje nauke kod nas katastrofalno i da o naučnicima i nauci niko ne vodi računa. Šmrc.

Ne znam koliko je istraživača optimalno po naučnoj ustanovi ali bih po rezultatima rada istih rekao da ih ima previše. Tokvilova je veći autoritet ali ono što je meni poznato srpski državni naučnici skoro isključivo objavljuju radove u glasnicima svojih instituta, koje ni njihove kolege ne čitaju. Na to zadovoljstvo poreski obveznici troše 100 miliona dolara godišnje, ili 100 miliona previše.
Profesor nikada neće biti zadovoljan državnim fondovima za nauku. Da kojim slučajem radi u EU žalio bi se da Kina ulaže više. Profesor, umesto što bi da zavlači poreskim obveznicima ruku u džep, bi trebalo svojim istraživanjima da privuče privatne investitore. Tada bi im plate sigurno bile veće, ali bi nažalost morali i da proizvode korisne studije a ne one u kojima diskutuju o raznim arhetipovima kao što je jednom prilikom pomenula Tokvilova.

2 comments:

Anonymous said...

sjajan post, standardno. i slozio bih se, nego me uvek muci pitanje da li bi privatni investitori imali osecaj za feeling za covecanstvu bitne projekte cija je finansijska isplativost diskutabilna. e sad ko ce razviti kriterijume za odlucivanje koji projekti nisu intelektualno onanisanje je sasvim drugo pitanje.. i nisam siguran da imam resenje.

Lazar Antonić said...

100 miliona na nauku a samo 90 za kosovo. Sta je ovde prioritet :)