Pages

04 May 2007

Švajcarska alter glob(a)

Umjetnici opet na delu!

Projekat HOLY DAMN IT je umetnička intervencija u procesu političke debate o društvenim alternativama u okviru međunarodnih protesta i pokreta otpora protiv samita G8 u Hajligendamu kod Rostoka u Nemačkoj 2007. ...Deset međunarodnih umetničkih grupa i umetnica/ka je kreiralo po jedan poster...Ovaj umetnički projekat se bavi hegemonističkom politikom i problematikom društvenih pokreta protiv kapitalističke globalizacije: privatizacijom, eksploatacijom ljudi i resursa, ratovima, mučenjem, eskalirajućom militarističkom mobilizacijom spolja i iznutra kao stanjem stalnog izuzetka, seksističkim nasiljem i patrijarhalnim i rasističkim modelima dominacije. Osim toga, projekat se bavi snagom globalnog imidža (re)produkcije u okviru kapitalizma i razvojem kultura i društava koje su orijentisane na emancipaciju i solidarnost.

Vidim da su švajcarske poreske pare uložene u rad ove talentovane ekipe. SDC podržava umetnost, kontekst-umetnost, dakako...Nadam se da srpskih poreskih para tamo nema, mada mirišem da QueerBeograd, Kontekst-galerija i SlobodnaKultura tu i tamo štrpnu lovu od budžeta.

2 comments:

Anonymous said...

slobodnakultura.org, ciji sam clan, je "ilegalna" organizacija, odnosno mreza drugih organizacija i pojedinaca, i kao takva ne prima nikakvu finansijsku i drugu pomoc ni od koga, jer pravno ne postoji. Za sve brojne aktivnosti u proteklih vise od godinu dana nije potrosen ni jedan dinar iz budzeta, i ni jedan evro od stranih fondacija. Raspitaj se bolje pre nego sto pustis svoje "mirise" unaokolo.

Unknown said...

dakle,
da zivimo u malo boljem drustvu, takvima kao sto si ti bi trebalo da bude zadovoljstvo da novci od poreza gradjana/ki idu za akcije koje organizuju kolektivi koje navodis... obzirom da zivimo u drustvu u kome je veliki ponos da novac od poreza ide na naoruzanje i skrivanje ratka mladica, naravno da ce se naci uvek neko sa ovakvim komentarima....
enivej, queerbeograd je kao i slobodna kultura, neformalna organizacija...
ksenija & majda