Pages

28 May 2007

Absurd

Kompanije iz Srbije koje sklapaju računare ne mogu da ih prodaju državnim institucijama jer od istih ne mogu da dobiju potvrde o poreklu. Odličan članak u Glasu javnosti.

PS:
Pogledajte Markov komentar. Propustio sam deo u tekstu gde autor kaže da su domaće firme oštećene jer nemaju 20% prednosti u odnosu na preduzeća iz inostranstva. Ova odredba zakona o javnim nabavkama naravno radi na štetu poreskih obveznika i zato je treba ukinuti.

5 comments:

Marko Paunović said...

Mislim da nisi u pravu. Njima je potrebno uverenje o poreklu ne da bi prodavali drzavnim organima (to mogu i sada) nego da bi mogli da prodaju drzavnim organima za 20% skuplje nego ostali.

To je rezultat gluposti naseg Zakona o javnim nabavkama gde domaci ponudjac moze da ponudi i do 20% visu cenu, a da bude izabran. Naravno, mora da dokaze da je "domaci", sto se valjda definise sa "vise od 50% dodate vrednosti proizvedeno u Srbiji". Kod kompjutera je to nemoguce.

Lazar Antonić said...

Verovatno si u pravu. Opet.

Meni se učinilo da su diskvalifikovani kao ponuđači, odnosno da ne mogu da učestvuju na tenderu uopšte, jer navodno mogu da konkurišu samo proizvodi sa sertifikatom.

Razočarao me je Glas, generalno imaju dobru ekonomsku rubriku.

Lazar Antonić said...

Ipak nije glas kriv, promakao mi je taj detalj u tekstu.

Marko Paunović said...

Sada citam i ja tekst... Delimicno si ipak bio u pravu.

Svrha uverenja o poreklu robe nema za cilj samo da se ostvari prednost pri javnim nabavkama. Druga svrha tog dokumenta je pri izvozu jer ga traze druge drzave. Recimo, ako Komtrejd hoce da izvozi u Nemacku, a ne moze da dokaze da je proizvod nas, onda ga Nemci tretiraju kao Kineski proizvod i ne primenjuju se preferncijali koje mi imamo prema EU. To je pre svega rezultat afere sa secerom, posle cega je to kod nas veoma poostreno, ocigledno vise nego sto treba.

Moguce je da se kod hardvera u drugim zemljama primenjuju drugaciji standardi nego kod ostalih proizvoda, odnosno da se trazi nizi procenat od 50%.

Anonymous said...

I will tell you what is absurd, Mr. Antonic. You are absurd. You free market pig swine sell out of mother Serbia. My grandmother spit her toothpaste out when she read this sheet, and she break false teeth in sink. When she read you website, she get sick with ulcer and now she go urinate in bed. Me, I clean each night and get the urine all over my hand. Now me, I am sick to. Still, noone clean up my urine when I go wee in my levis. I dont even like levis, too tight between the leg. They not real, I buy from Chinese friend. Sorry, my Grandmother tells me stop writing to you. She say you kill soul of resistance and make small the brain of Serb nation. I go clean.

Larry P. Yankovic