Pages

15 April 2007

Tužiti SBB!

Evo, na manje od sat vremena smo od početka prenosa trke F1 u Bahreinu. U Srbiji pravo prenosa ima B 92. Ne morate da budete veliki stručnjak za moto sportove (kao što ja nisam) da bi vas beskrajno nervirali neznalački ("izvinite, gledao samo pogrešne podatke") i nemaštoviti komentari voditelja koji je prekjuče čuo da postoji formula 1, i njegovog stručnog konsultanta uz koga vam treba jaka doza turske kafe da održite budnost. Da nema draži slušanja brundanja motora, najbolje bi bilo isključiti ton i ograničiti se na sliku.

U davna vremena kada "oblast medija nije bila zakonski uređena", imali ste izbor. Ako ste recimo pretplaćeni na kablovsku mrežu, onda ste mogli da gledate sjajne prenose na HRT-u, ukoliko vam se naši ne sviđaju. Isto je važilo i za druge sportske događaje, ne samo F1, za recimo fudbalsku Ligu šampiona. Sećam se jedne od najbojih utakmica koje sam gledao u poslednjih 10 godina, Mančester Junajted-Real Madrid (4:3) 2003. Umesto da slušam Kovinjala ili Andrijaševića na RTS-u, koji vrlo dobro paze da ne izuste išta smisleno, pametno, o duhovitosti ili dinamici prenosa i ne sanjaj, okrenuo sam HRT 2 i slušao dvojicu sjajnih momaka koji su mi ulepšali dan svojim fenomenalnim komentarom nečeg što je i samo po sebi bilo jedna od najboljih utakmica ikad.

Međutim, sada su se naši dosetili jadu, čvrsto rešeni da nas liše i poslednje mogućnosti slušanja dobrih TV prenosa. Od sada ste osuđeni na Andrijaševića i nemušti dvojac sa B92, jer kablovske mreže isključuju HRT2 u vreme kada traju prenosi sprotskih stvari na koje neko u Srbiji ima monopol. Ceo fudbalski mundijal prošle godine smo patili kao sinji kukavci pod neopisivim terorom nepismenih i dosadnih RTS-ovih gnjavatora, umesto da slušamo recimo Božu Sušeca kome u komentarisanju utakmica pomaže Tomislav Ivić! 5 minuta pred početak trka F1 HRT2 se na SBB-u isključuje i gledamo crni ekran dok se prenos na B 92 ne završi. Horor i katastrofa.

Pozivam čitaoce Tržišnog rešenja koji su pravnici ili se razumeju u pravo da pomognu i priključe se sledećoj kampanji - hajde da kolektivno svi tužimo SBB (oni koji su pretplaćeni na njega) za kršenje ugovora sa nama kao potrošačima. Kada platimo pretplatu na njihovui mrežu, mi plaćamo 24-oročasovnu mogućnost za gledanje njihovih kanala. Isključivanjem HRT2 za vreme prenosa Lige šamiona i Formule 1 oni krše ugovor koji imaju sa nama. Da li grešim?

Hajde da probamo da razbucamo jednu pravu i istinsku monopolističku zaveru protiv javnosti. Ljudi nas sprečavaju da koristimo dobra za koja smo unapred platili, i primorava nas da subvencionišemo domaće monopole.

8 comments:

Branko Todorovic said...

Mislim da se radi o ekskluzivnom pravu koje te tv stanice sklapaju za prenos odredjenih programa na teritoriji jedne države. To je poznata stvar u privrednom pravu, slično kao što postoje ekskluzivni zastupnici, ekskluzivni distributeri itd. SBB nije kriv zbog toga.

Ivan Jankovic said...

Ali, sbb prodaje meni pravo da 24 sata dnevno gledam hrt 2. Istovremeno rtl nije iskljucen, iako i on prenosi formulu 1. Ako je ekskluzinvo pravo, zasto onda rtl takodje nije iskljucen za vreme trke?

Lighthouse said...

Ivane,

Svaki provajder u ugovoru navodi da ti nudi ono što mu se hoće (tj. što on smatra najboljom mogućom ponudom) a ti prihvati ili odbij. Ako ti SBB ne valja, probaj s nekim drugim provajderom. Avaj, svi isključuju HRT kad je neka utakmica i slično! I provajderi u Hrvatskoj isključuju RTS kad je neka utakmica, pa tamo ne može ko hoće da sluša komentatore koje bi možda rado slušao a koje ti ne voliš. Međusobno su se dogovorili, i to tu skoro!

Šta ćemo sad? Prvo, Ivane, hajde da priznamo da postoji tako nešto kao što je privatni monopol, oligopol i slično. Da više ne pričamo da "ne postoji tako nešto kao što je privatni monopol". Manje je zlo od državnog monopola, priznajem, ima mu leka (satelitska!), sve, sve, ali ipak postoji tako nešto.

Uzgred, probaj da nađeš u Beogradu kafu u zrnu - dobro ćeš se namučiti. Probaj da nađeš dnevni list u Srbiji koji nije najodvratnije anti-američki. Probaj da nađeš vino u punjenjima od 0.25 ili 0.375. A sve su to oblasti u kojima se naša država vrlo malo ili nimalo ne meša.

Suzana Ignjatović said...

Kakav privatni monopol? Kako se ne mesa drzava?!

Ovde je rec o cistom drzavnom monopolu, kako god to zvucalo kao crni pleonazam. Ima ga ona grupica nazvana Savet RRA, odlucuje o zivotu i smrti u medijskoj sferi (koja se moze kontrolisati). U stvari, to je cist feudalizam, sistem klijent-patron sistem. RRA daje pravo na koriscenje medijskog lena nekom tamo RTS-u ili B92 (ok, RTS-u je to urodjeno, blago nama). Normalno, gazda mora da stiti svoje klijente, tako sto ce narediti kablovskim operaterima da rade ono sto ne uvodi konkurenciju klijentima. A program HRT-a je konkurencija zbog jezika itd. Verujem da i HRT isto trazi od svog veca mudrih staraca a la Saveta RRA...

Btw, vrlo je simpaticno to sto SavetRRA salje tzv. preporuke koje imaju zakonsku tezinu. Mnogo smesno, postoje i visi stupnjevi, kao u skoli, ukor pred iskljucenje i tako to..Poslednja je bila visoko moralnog tipa da se na pustaju horoskopi, sms-sex i ostale zanimacije na televizijama? Draga Saveta RARA, nije samo svetovni, vec i duhovni autoritet!

Ivan Jankovic said...

Lighthouse,

ja se samo pitam da li je iskljucivanje HRT-a krsenje ugovora sa mnom. Ako je B92 jedini koji ima pravo da pusta F1, zasto na SBB-u nije iskljucen nemacki RTL?

Sto se privatnih monopola tice, oni ne mogu postojati. Moze postojati jedna firma u nekoj bransi, ali to nije monopol. Privatna firma nema moc nasilnog iskljucivanja konkurencije. To moze samo drzava. Ja se pitam: zasto SBB iskljucuje HRT? Zato sto ima komercijalni interes? Ne verujem u to. Pre mi se cini da je to stoga sto je prisiljen. Dakle, ne vazi vaz predlog da promenim operatera, jer se ovde radi o drzavnoj prinudi nad jednim ili vise operatera da ucestvuju u promociji domaceg monopola. Ako bi SBB odsbio da iskljuci hrt, on bi se nasao na udaru zakona, pretpostavljam. Ili bi nasli neki zaobilazni nacin da mu posalju ponudu koju nece moci da odbije.

Postoji, s druge strane, razlika izmedju trzisne standardizacije i zakonskog nametanja standardizacije: jedno je kad firme na osnovu signala sa trzista sve zakljuce da je najbolje (najprofitabilnije) pakovati kiselu vodu u npr litarsku flasu, a drugo kad vlada naredi svima da iskljuce HRT.

Branko Todorovic said...

Btw, danas je takodje putem SBB bilo moguce pratiti i jednu utakmicu italijanske lige i to na dva kanala: Avala i OBN. Da li na ovaj nacin stvari postaju jasnije? Da li se tu radi o selektivnom iskljucivanju kanala i koji je kriterijum koriscen? (Ovde su kanali konkurentni na bazi slicnog jezika, posto je OBN bosanski kanal.) Mislim da Avala nece moci da se pohvali visokom gledanoscu, ako ovako laicki bude ignorisala mogucnosti koje joj RRA nudi u borbi protiv konkurencije .

Lighthouse said...

Miss T.,
Ivane,

Izvinite, ja sam se šalio kad sam pozvao Ivana da ovim povodom prizna da ipak postoje privatni monopoli. U ovom slučaju nisam siguran je li uopšte reč o bilo kakvom monopolu, ili je problem negde drugde. Tj, nisam siguran je li Srbija naterala SBB da isključi HRT, ili su se B92 i HRT dogovorili da u svoje ugovore s lokalnim provajderima kablovske TV uključe povremena isključenja (u vreme kad prenose istu stvar), kako bi svaka "pomesna" TV stanica imala veći prihod od reklame. U svakom slučaju, organizator Formule 1 ima pravo da da ili ne da pravo prenosa bilo kome a taj da da ili ne da pravo prenosa kablovskom operateru. Svi ugovori krajnjih korisnika s operaterima daju istima pravo da menjaju listu TV stanica koje re-emituju, kako im se hoće. Ni kod SBB ni kod PTT nisam kupio pravo da gledam HRT, ili B92, nego da gledam "odabrani paket najinteresantnijih stanica" (odabrani, po volji provajdera).

Anonymous said...

zavisi sta stoji u ugovoru. Tamo je odgovor...