Pages

09 April 2007

Diznilend sa smrtnom kaznom

.. ili Singapur ovih dana prolazi kroz retku političku debatu jer vlada planira da poveća plate ministrima. To samo po sebi ne bi bilo ništa čudno da ministar u vladi tokom prve godine svog mandata ne zaradjuje oko $800,000 godišnje, a kasnije i nekoliko puta više. Poredjenja radi plata američkog predsednika je oko $400,000 što slaba politička opozicija koristi kao jedan od argumenata protiv povećanja zarada.

Lee Kuan Yew, bivši premijer odgovoran za razvoj Singapura, tvrdi kako ekonomiju od 210 milijardi dolara ne mogu da vode slabo plaćeni službenici i da bi povećanje koštalo 0.02% BDP-a. Iskusno dodaje da ukoliko ne dodje do povećanja plata ministrima gradjani Singapura rizikuju da im žene postanu spremačice u inostranstvu.

Ja stvarno ne znam ko je u pravu, argumenti i jedne i druge strane su mi logični, ali mi je drago da se ova ideja dosta kritikuje u Singapuru. Ako ekonomske slobode vode do političkih sloboda, onda je krajnje vreme da se i u Singapuru organizuju izbori.

3 comments:

Lighthouse said...

Kad čujem političara kako se hvali kako mu je mala plata, nemam bolje preporuke za dotičnog, nego da ga se odmah, bez ikakvog daljeg zapitkivanja vodi u zatvor. Da bi borba protiv korupcije imala ikakvog smisla, nužan (iako ne dovoljan) uslov su masne plate političarima. Te plate moraju da korespondiraju s odgovornošću koju imaju, s iskušenjima s kojima se suočavaju i sa činjenicom da ne mogu honorarno raditi kao ostali zaposleni (jer je za političara svaki honoraran posao neposredno pre, za vreme, i neko vreme posle mandata po definiciji težak sukob interesa). Ali, na tako dobro plaćen položaj treba da se dolazi putem javnog konkursa, a taj konkurs se zove slobodni i fer izbori. Ne kažem da deo političkih programa na izborima ne treba da budu i različita shvatanja o optimalnoj visini primanja političara, ali svako ko nije najgora gnjida mora biračima stalno ponavljati da moraju da izdvoje i nešto para od svog poreskog dinara kako bi imali ponešto muzike (koliko toliko nekorumpiranih političara).

Anonymous said...

Uglavnom se slazem sa lighthouse-om..To je jedan od efikasnijih nacina borbe protiv korupcije

Lazar Antonić said...

Tek skoro sam saznao da se u Singapuru ipak odrzavaju izbori. Naravno ovi izbori nisu previse fer, ali se ipak organizuju za parlament.

Postoje i predsednicki izbori, ali se nikada do sada nisu organizovali jer je predsednicka izborna komisija uvek diskvalifikovala sve osim jednog kandidata.

Vladajuca partija prekraja izborne jedinice i tuzi kandidate za klevetu u predizbornoj kampanji.

Svaki izborni listic u Singapuru za svaki slucaj ima i serijski broj, tako da "po veoma strogom postupku" nadlezni mogu da saznaju kako je ko glasao.

Znaci ima izbora ali ne bas preterano liberalnih. Izvinjavam se na nenamernoj gresci u postu.