Pages

15 March 2007

Mediteranski tigar 2 i priključenija

Nije da sam neki ljubitelj EU, ali mi je jako zanimljiva vest da će Crna Gora danas parafirati Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa EU. Isti onaj koji Srbija još nije parafirala, a možda će, jednog dana kad Mladić bude isporučen.

Dosta je zagonetno odsustvo komentara u našoj javnosti na ovu vest. Šta li misle velikodržavni patrioti što su tvrdili da je Crnoj Gori bolje sa Srbijom? Ako neko od njih čita TR molim da se javi.

Što se nas ostalih tiče, ovo rađa samo jednu misao: kako se otcepiti od Srbije. Ja, kao Šumadinac sam recimo imao neke ideje o obnavljanju Miloševog carstva sa prestonicom u Kragujevcu, ali osim Cige Kovačevića, malo ima entuzijasta za ovu ideju. Evo ja predlažem sledeće: siguran sam da će se MT kao moja zemljakinja i Slaviša kao Vranjanac složiti da bi najbolje bilo napraviti "koaliciju voljnih", koji bi se otcepili od Beograda i rekli Havieru Solani - mi nemamo ništa sa Mladićem, pritiskajte njih zbog toga, tamo je izvor sveg zla o kome priča Hag. Tamo su Skupština, Vlada, Predsednik, Akademija nauka, tamo je UDBA, KOS, RTS, i sva druga zla. Mi sa tim nemamo ništa.

I da mi onda lepo napravimo konfederaciju sa fiskalnom konkurencijom, nultim carinama i uopšte, jedno off shore ruglo i poreski raj za pranje novca, poput Švajcarske, Hong Konga ili Kajmanskih ostrva. Bez te austrijske selendre koju je Stefan Lazarević dobio na poklon. Mislim da su dobre šanse da Niš pristane, kao i Novi Sad, i ta trojna koalicija, sa svojim regionalnim satelitima bi mogla da nam obezbedi dosta izgledno otcepljenje Srbije od Beograda (Kraguejvac bi možda malo zatezao oko onih carina, al bismo i to rešili - mi iz ostatka Šumadije bismo zapretili otcepljenjem od Kragujevca, što bi bila dovoljna "kredibilna pretnja"). Mislim da se stoga mora zagarantovati i pravo daljeg otcepljenja gradovima od te Srbije bez Beograda, uključujući i pravo svakog da se dvotrećinskom većinom glasova priključi Beogradu ako želi.

Eto, to su moje misli i asocijacije povodom crnogorskog slučaja.

12 comments:

Anonymous said...

Posle sveukupne separacije koja bi se desila po predlozenom modelu, predlazem da se ime nacije i zemlje promeni, da se zaboravi da su Srbi i Srbija ikada postojali, da se izmisli neko novo ime, a mladi perspektivni strucnjaci iz NGO-a i novih instituta da se posvete pisanju Nove istorije, Nove kulture, da izmisle Novi jezik, sve da bude novo i drugacije, makar smesno i besmisleno, e da bi i mi, posle Crne Gore, potpisali Sporazum o stabilizaciji sa EU. Nije nemoguce, to je valjda drustveni inzenjering, ili se ne zove tako. Vi bolje znate. A vi, kad ste toliko pametni, sa tom idejom izadjite na izbore, pa se onda javite. Ili ste mislili mozda da zaobidjete demokratske procedure?

Lighthouse said...

Ako stvarno ozbiljno predlažeš to što predlažeš, tj. da Srbije i Srba više nema, onda ima jednostavniji način da to postigneš - samo nastavi da pljuješ "mlade perspektivne stručnjake", NVO-e, i naravno, svakog ko nema bar 17% podrške birača. Samo se ti drži postojeće "demokratske procedure", proverenih matorih analfabeta bez perspektive, vladinih organizacija i agencija, stare istorije, stare kulture, starog jezika, a beži od EU k`o đavo od krsta, pa rezultat neće izostati;)

Anonymous said...

Ja bih rekao da je neisporucivanje Mladica ono sto ce spasiti Srbiju.Sta ce brod u kamenicu?Ne treba nama Evropa!Slobodno trziste,niska vladina potrosnja,nulte carine..to je plan Vojislava Kostunice.

Ivan Jankovic said...

Bilo bi vrlo dobro da je to plan Vojislava Kostunice, ali nazalost nije, jer su carine u Srbiji najvise na Balkanu, drzavna podrosnja najvisa u Evropi, a trziste preregulisano.

Anonymous said...

Ja stalno ispadam neki dssovac, ali drzavna potrosnja definitivno nije najvisa u Evropi, trziste jeste preregulisano ali nije regulisanije u odnosu na neka druga a Kostunica je u odnosu na sve to neutralan.

Anonymous said...

Trebao sam da stavim da je to sala :)..Vojislav Kostunica i free-market kao depresivni optimizam..

Anonymous said...

Ivane, visina carina nije najbolji pokazatelj protekcionizma. Visina carine je bez veze mera jer ne uzima u obzir sve FTA-ove koji postoje, ali ni sve necarinske barijere. Jedina ispravna metodologija je poredjenje domacih sa svetskim cenama. Tu Srbija bolje stoji nego CG (radjeno je za ulazak u STO). Srbija svakako nije lider u liberalizmu, ali ako otvorenost drzave meris obimom uvoza i izvoza,
obe velicine su se UCETVOROSTRUCILE od 2000. do danas, znaci za samo 6 godina. I dalje su na relativno niskom nivou, ali bice na nekom normalnom nivou za godinu, dve.

Sto se drzavne potrosnje tice, ona ni priblizno nije najveca u Evropi. Podaci za 2005. su - Belgija (57,3% GDP), Francuska (50,6), Ceska (53,4%), Danska (52), Finska (50,7), Nemacka (49,3)....

Za Srbiju je podatak Svetske banke za 2005. - 42,3%, sto naravno ukljucuje kompletan penzijski sistem. To ne znaci da je 42% malo, vec da je daleeeeko od najveceg u Evropi.

U poredjenju sa nekim EU zemljama, Srbija je leglo (u najboljem smislu) liberalizma i slobode. Bar mozes da pusis u svojoj kancelariji i da saljes dete u koju god hoces skolu. Mozes da vidis lekara specijalistu u privatnoj ordinaciji kad god hoces za 20-30 evra. A mozes i da pricas masne viceve (za sada) a da te niko ne optuzi za seksualno uznemiravanje.

Suzana Ignjatović said...

Ne bih da budem gruba, ali ti, Marko, verovatno nisi slao svoje dete u srpsku skolu poslednjih desetak godina...Sto se tice sloboda u sferi obrazovanja (ne pricam o kvalitetu usluge!), Srbija je na nivou najcrnjih zemalja Evrope. Imate najstrasnije inner-city skole po gradovima, nemate zakonsku mogucnost da dete skolujete kod kuce, nemate poreske olaksice ili vaucere da ga saljete u 0,002 privatnih skola (od kojih su neke ok, a neke ocaj). Kurikulume vam kroje mafijasi iz NGO sektora i klerikalni manijaci, vi se nista ne pitate kao kupac usluge. O monopolu (do skoro otvorenom, od nedavno prikrivenom) u sferi politike udzbenika svi vec znate iz medija...

Da ne pominjem obrazovanje na visim nivoima, koje je toliko rigidno da mozete da se slikate ako slucajno ispadnete iz sistema ili ne daj boze odlucite da krenete na faks u svojoj 45. godini itd. Sto bi nas aktuelni ministar prosvete rekao> "da, da, to nam treba, taj long distance learning" :-))))

BTW, u Crnoj Gori postoji homeschooling u zakonu o osnovnom obrazovanju...

Anonymous said...

Prvo, ne mislim uopste da si bila gruba, a i da jesi, ne bih ti zamerio. I u pravu si da nisam slao dete u skolu (jos je beba) ali znam ljude koji jesu i iskustvo nije tako lose.

Drugo, daleko od toga da smatram da je obrazovni sistem u Srbiji dobar.

Trece, smatram da nize i srednje obrazovanje funkcionise manje-vise podjednako lose kao i u slicnim zemljama. Skolski programi su glupi (prave ih manijaci, slazem se), ali takvi su manje-vise svuda. Idiotluke iz "Branilaca prirode", ili kako se vec zove taj predmet, moraju da slusaju i u Americi. Sto se katehizisa tice, to moze da izbegne svako ko zeli (doduse, u pojedinim delovima Srbije bi ga gledali kao ludaka, ali tu nije problem drzavne prinude). Sve u svemu, deci moraju i kod kuce da se pojedine stvari objasnjavaju, da im se iz glave izbijaju gluposti koje su cula u skoli, ali tako je to svuda, ili barem skoro svuda. Sto se vaucera tica, naravno da ih nema u Srbiji, ali ih malo gde i ima. Nazalost.

Sustina mog posta nije bila da je u Srbiji dobro, vec da nije bas tako lose - na primer, ako hoces, mozes da vozis dete iz Batajnice na Stari Grad u skolu. To u mnogim drzavama jednostavno ne moze.

Homeschooling nije dozvoljen, sto je naravno lose, ali ti niko ne brani da pola sata dnevno posvetis svom detetu.

Ivan Jankovic said...

Prvi pu cujem za podatak od 42%. Procene su razne, ako uzmemo ili ne uzmemo u obzir visinu duga penzijskog sistema i javnog sektora, i krecu se uglavnom od 50-55% GDP, (a najmanja je 46%), sto je medju najvisima u Evropi (mislim da su pre tri godine samo Svedska i Crna gora tukle Srbiju). I to se samo povecava, nema uopste planova za smanjenje. A Svetska banka - ona je imala razne procene do sada vezane za Srbiju...Da ih se ne prisecamo...

Sa tvojim poslednjim pasusom se slazem.

Oko protekcionizma, naravno da carine nisu jedini pokazatelj. Ali ukupne barijere u Srbiji su vece od skoro svih balkanskih zemalja. Ovde je bilo reci da li je agenda ove vlade liberalna ili nije. To sto ce stepen integrisanosti u medjuanrodnu ekonomiju biti mnogo veci narednih godina, jos uvek ne uklanja fakat da je spoljnotrgovinska liberalizacija ili usporena ili sasvim zaustavljena u odnosu na prvih godinu dve posle 2000.

Anonymous said...

Naravno, procene javne potrosnje zavise od toga sta pod time tacno mislis. Podaci za zemlje EU su sa OECD-ovog sajta, a podatak za Srbiju je iz neke tabele koju sam nasao na sajtu www.worldbank.org.yu, ali koju sada ne mogu da nadjem.

Da se liberalizacija usporila, to je tacno. Sa EU nemamo slobodnu trgovinu, ali tu je iznad svega kriv Mladic (ili Jocic, kako hoces), a CEFTU smo potpisali posle svadje sa najvecim investitorom i pretnji americkog ambasadora. Sto se pristupa STO tice, to je tuzna prica.... Daleko od toga da je ova vlada (bila?) liberalna, ali nije bas ni bila toliko protekcionisticka kako mi je delovalo 2004. godine. Moram priznati da me je strah kako ce se buduca vlada postaviti, posebno imajuci u vidu da ce kakav-takav uticaj imati S. Milosavljevic.

Slaviša Tasić said...

Potrošnja jeste smanjena na 42-3%, to je delom zato što je promenjena metodologija računanja GDP-a pa je on od ove godine ispao veći nego što smo mislili.