Pages

31 March 2007

Djavolji advokat u sluzbi monetarne politike

Dugo slusam price o privatnom novcu i bas sam se iznenadio kada sam saznao da u Hong Kongu privatne banke stampaju novac. Tri banke ustvari, HSBC (Kineska banka jos jedno iznenadjenje), Standard Chartered i Bank of China. Hong Kong nema centralnu banku, ima neku vrstu monetarnog fonda, ali se ne bave stampanjem novca vec kontrolom procesa.

U praksi to znaci da postoje tri razlicite novcanice od 20 ili 50 dolara. Sve to ne bi bilo posebno interesantno da je ponuda novcanica ista. Tako na primer Standard Chartered ima najmanju ponudu novcanica od $20. Trziste kaze manja ponuda veca cena, tako ove novcanice nekada vrede i celih 50 dolara. Poznati Hong Kongski bar, The Devil’s Advocate, svake srede prodaje sva pica za 20 dolara ukoliko su placena Standard Charter-ovom novcanicom. Posto pice obicno kosta oko 50 dolara ne cudi zasto ih mladi ljudi cuvaju a nekada i preprodaju po 30 dolara.

5 comments:

Suzana Ignjatović said...

Lazare, odlican si bloger, imas sjajan stil i stvarno si uneo svezinu na ovaj blog. Samo jedna mala primedba. Ako ti to nije problem, mozes li da koristis dijakriticke znake? Ovako se ponegde unosi zabuna. Nije problem sto svi mi uglavnom to ne primenjujemo u komentarima, ali bilo bi dobro u originalnom tekstu imati slova sa kukicama. Dobro nam dosao!

Lazar Antonić said...

Hvala.Pokusacu da instaliram kukice, ako neko ima predlog kako to da uradim bicu mu zahvalan.

Suzana Ignjatović said...

Ne funkcionise ti prebacivanje na latinicnu srpsku ili hrvatsku tastaturu kada pravis post? U slucaju da to ne radi, ne znam onda. Ako neko zna, neka pomogne...

Anonymous said...

Kod mene ovako

Prvo kliknes na start dugme u donjem levom uglu a zatim ides dalje u nekoliko koraka... control panel/ regional and language options/ languages/ details/ settings/ add input language

Nadam se da ce uspeti. Sjajni su ti postovi. Samo nemoj da se uobrazis posle ovih pohvala...

Lazar Antonić said...

Hvala ušpeo sam.