Pages

30 January 2007

State of the Union

Evo sa malim zakašnjenjem da prokomentarišem novi govor o stanju nacije predsednika Buša.

Govor je doneo neke novosti u odnosu na nekoliko ranijih. Predsednik Buš se okrenuo domaćim pitanjima u velikoj meri. Tu je predložio nekoliko interesantnih stvari; promene u sistemu zdravstvene zaštite, ideju da će voditi dvopartijsku poresku politiku i posebno zanimljivo, nadovezao se na zalaganje njegovog brata, guvernera Floride, za veće korišćenje etanola umesto nafte.

Odličan sempl komentara Bušovog govora od strane Cato-vih eksperata. Vrlo interesesantna okolnost je da oni nisu baš impresionirani Bušovom etanolskom retorikom, i da je etanol mnogo skuplji i opasniji po okolinu nego što se misli. Kako god bilo, čini mi se da je dosta erodirana ustaljena propaganda o "naftaškom" karakteru Bušove politike koja je navodno morala da osvoji Irak da bi "došla do nafte". Kada je pre nekoliko meseci u jednoj raspravi na ovom blogu to neko ustvrdio, ja sam se pozvao na tadašnji predlog Džeba Buša za ukidanjem carina na etanol. Koji zaštitinik naftaških interesa bi predlagao mere koje idu direktno protiv interesa naftaša? Sada se njegov stariji brat pridružuje kampanji, javno propagirajući u predsedničkom govoru korišćenje etanola umesto nafte. Ne verujem da će naftaši biti oduševljeni time.

1 comment:

Anonymous said...

slavisa, naftasi verovatno nece bitri odusevljeni, ali mi se cini da je Busov "etanolski ekskurzus" vise usmeren na isticanje njegove brige za globalne klimatske promene, kojih su poslednjih godina postali svresni i siri slojevi americkih biraca.

VG