Pages

22 January 2007

Jutro posle

Vlada DS-DSS-G17 je gotovo izvesna.

Možda je najveći dobitnik izbora G17. Nije bilo sigurno ni da će ući u parlament, a sada nema vlade bez njih. To ima uticaja i na izbor premijera jer Đelić sada sigurno to neće biti. Što znači da najveće šanse ima Koštunica.

Ali biće zanimljivo videti borbu za Ministarstvo finansija između Dinkića i Đelića. Možda će morati da formiraju za svakog po jedno.

2 comments:

Anonymous said...

Polako sine... Ja da sam Tadic insistirao bi na premijeru... Tako da Kostunica moze ili da pristane ili da formira vladu sa radikalima... Ne bi popustio ni u kom slucaju... ako mu je najvaznije mesto premijera onda neka mu vladu podrzava Nikolic.. Neka stavi tacku na i...

Sa druge strane ako DS pristane da Kostunica bude premijer, onda u vladu moze LDP a ne G17... u tom slucaju Boza je ili potpredsednik ili ministar finansija...

U svakom slucaju bice jako interesantno...

PS
cestitam dobio si FMC opkladu... LDP je ipak bio na ivici

Anonymous said...

Slazem se sa Slavisom, mislim da je ova opcija daleko najrealnija.

Sto se LDP-a tice, mislim da njih ni Demokrate ne zele u Vladi, jer bi im stalno pravili probleme. Jedini razlog za DS da LDP bude u Vladi je to sto ako ne budu u Vladi, na sledecim izborima ce jos vise glasova uzeti DS-u. Sustinski, mislim da ako DS moze da bira izmedju G17 i LDP, da ce izabrati G17. Buduci da je to i za DSS bolja opcija, mesto G17 je zagarantovano.

Sto se Boze tice, mislim da je i njemu samom od pocetka bilo jasno da nece biti premijer. Medjutim, takav kakav je, procenio je (ispravno) da ce, cak i ako izvisi, cela ova prica za njega licno biti odlicna promocija. Tako da pretpostavljam da ce on, u Vladi sa G17, biti potpredsednik Vlade i ministar za nesto (recimo, ekonomske odnose sa inostranstvom), a da ce Dinkic ostati ministar finansija.

I na kraju, ako im je malo ministarstava za podelu, uvek mogu da naprave nova, ili da im promene nadleznosti. Recimo, mogu da od Poreske uprave i Uprave carina naprave "nezavisne agencije" i time ostave Dinkica bez icega.