Pages

10 November 2006

Mirko Đorđević, Nikolaj i komunisti

U jutrošnjem "Peščaniku" radija B 92, sociolog Mirko Đorđević, koga sam ranije uvažavao, "proslavio" se izjavom na kojoj bi mu i Ljubiša Rajić i Svetlana Slapšak pozavideli. Kaže Mr Đorđević, kritikujući kolaboraciju Ljotića, Nedića, Nikolaja Velimirovića i drugih sa Nemcima, i zabašurivanje toga od strane naše "nacionalne inteligencije" da je "svaki pravi Srbin, pravoslavac i patriota, uključujući i sveštenike bio jula 1941 uz komuniste".

Uh, Boga mu. Valjda su i one hiljade Srba, pravoslavaca, a nadasve sveštenika koji su završili po komunističkim jamama i javnim stratištima bili ili trebali da budu uz komuniste? Ne znam šta časni Đorđević misli o onima iz "pasjih grobalja u Crnoj Gori" ili Kočevskog roga u Sloveniji - da li njihovi potomci treba da budu zahvalni komunistima što su ih pobili, ili ti (pobijeni) možda nisu ni bili pravi "Srbi, patriote i pravoslavci". Recimo Draža Mihailović i Slobodan Jovanović nisu dobri Srbi i pravoslavci, jer oni ne da nisu bili uz komuniste 1941 nego nikad, a onaj prvi je posle montiranog procesa 1946 streljan, a da i danas ne znamo gde je pokopan.

U svakakve stranputice vodi ideologija antifašizma pokazao je Đorđević ovim besramnim opravdavanjem komunističkih zločina i difamiranjem svih srpskih rodoljuba i antifašista koji su istovremeno bili i antikomunisti. Zašto se čudimo gospodo što liberalizam ne stoji baš dobro u Srbiji? Pa ovde je komunizam još "progresivna" ideologija, a njegove žrtve i protivnici još prećutani ili satanizovani.

No comments: